Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Strani izvori

06.07.2009

Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Identifikator: 09BELGRADE367
Wikileaks: Pogledaj 09BELGRADE367 na Wikileaks.org
Poreklo: Ambasada u Beogradu
Nastalo: 2009-07-06 u 14:14:00
Klasifikacija: Neklasifikovano / Samo za službenu upotrebu.
Oznake: EAGR ETRD USTR WTO ECON AL SR
Priređeno: Ova dojava nije priređena od strane Wikileaks.
DE RUEHON #0637 / 01 1871412
ZNR UUUUU ZZH
R 061414Z JUL ’09.
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA AMBASADA SAD U BEOGRADU
ZA: RUEHC / DRŽAVNI SEKRETAR VOŠINGTON 0051
INFO: RUCPD OC / MINISTARSTVO TRGOVINE VOŠINGTON
RUEHBS / DELEGACIJA SAD U EVROPSKOJ UNIJI U BRISELU 0001
RUEHBH / AMBASADA SAD U BEOGRADU
RUEHGV / DELEGACIJA SAD U ŽENEVI 0001
RUEHRC / MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE VOŠINGTON
RUEHFS / AMBASADA SAD U SOFIJI 0001
NEKLASIFIKOVANO BEOGRAD 000 637
POVERLJIVO
TAJNI INTERNET PROTOKOL
MOLIMO PREDAJTE MINISTRU TRGOVINE SAD
IZVRŠNI NALOG 12958 NEDOSTUPAN
Oznake: EAGR ETRD USTR WTO ECON AL SR

Predmet: Srbija: novi GMO zakon ne podleže Svetskoj trgovinskoj organizaciji, vlada obećava da će ga s vremenom izmeniti

Ref: izvod 061159

SAŽETAK

(SBU) Maja 2009. godine Narodna skupština Republike Srbije usvojila je restriktivan zakon o genetski modifikovanim organizmima (GMO), koji ne podleže Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Tužba je izrazila našu zabrinutost za zakon ministru poljoprivrede Republike Srbije, Saši Draginu (Demokratska stranka, DS) i ministru ekonomije, Mlađanu Dinkiću (G-17 Plus). Dragin je izjavio da je Skupština odbacila zakon zbog pritiska koji dolazi iz Skupštine i od domaćih uzgajivača soje, ali uverio nas je da će plan za promenu zakona biti predstavljen 10. jula na sastanku radne grupe Svetske trgovinske organizacije. Dinkić je izjavio da bi on pritisnuo Ministarstvo poljoprivrede da brzo ponudi ispravku zakona kako bi izmene zakona bile usvojene na sledećem redovnom zasedanju Skupštine u septembru. Zvaničnici u ministarstvu poljoprivrede veruju da Dragin nema nameru da opozove zabranu GMO zbog toga što želi da zaštiti domaće proizvođače soje. Kraj sažetka.

POZADINA

3. 11. 2012. 19:59

(SBU) 29. maja 2009. Skupština je usvojila petnaest zakona vezanih za poljoprivredu, uključujući i zakon o GMO kojim se zabranjuje uzgoj, trgovina i upotreba GMO proizvoda u Srbiji. Ovaj zakon takođe zabranjuje prolaz GMO proizvoda kroz Srbiju i izvoz u druge zemlje. Nove GMO restrikcije nisu u skladu sa propisima Svetske trgovinske organizacije, što će, ukoliko se ne usklade, negativno uticati na pregovore Srbije i Svetske trgovinske organizacije. Restrikcije takođe podilaze sadašnjim propisima Evropske unije. Naučno nezasnovan zakon takođe zabranjuje uvoz genetski modifikovanog sojinog brašna, koje je jedini biotehnološki proizvod koji je Srbija uvezla pre uvođenja zabrane. Srbija je uvozila i do 120 000 mt sojinog brašna godišnje do 2006. godine. Nakon 2006, uvoz je smanjen na oko 50 – 70 000 mt zbog redukovane stočne proizvodnje i povećane domaće proizvodnje sojinog brašna.

GMO ZABRANA NIJE DEO PRVOBITNOG ZAKONA

(SBU) Zvaničnici u Ministarstvu poljoprivrede i asistent ministra ekonomije, Bojan Todorović, rekli su nam da nove restrikcije u GMO zakonu nisu bile zapisane u verziji zakona koju je vlada odobrila, već su dodate kasnije, u skupštinskoj debati. Naši izvori kažu da je u toku skupštinske rasprave Dragin podlegao pritiscima Radikalne stranke i zabranio GMO. Iznenadna zabrana iznenadila je članove skupštine, uključujući i Dinkića. Kolege iz G-17, ministar Jasna Matić i Todorović rekli su nam da je Dinkić podstakao pitanje zakona o GMO na nedeljnom vladinom zasedanju 23. juna. Savetnik za spoljnu poljoprivredu dodeljen srpskoj vladi od strane Svetske trgovinske organizacije rekao nam je da su stručnjaci, koji sarađuju sa Draginom, savetovali da se GMO ne zabranjuje, ali Dragin nije shvatio posledice.

MINISTAR POLJOPRIVREDE I MINISTAR EKONOMIJE OBEĆAVAJU PROMENE

(SBU) Tužba je isporučila referentni telegram srpskom ministru poljoprivrede, Saši draginu (Demokratska stranka) 26. juna. Dragin je tužilaštvu rekao da je Skupština odbacila zakon o GMO kako zbog pritisaka unutar Skupštine tako i od strane domaćih proizvođača soje. Dragin je izjavio da se plašio da će izgubiti posao i izazvati „viku u Skupštini“ ako udovolji multietničkim korporacijama i prihvati GMO. Dragin je negirao da su članovi Radikalne stranke koji su protiv GMO vršili pritisak na njega. Zbog velikog pritiska od strane SAD-a, EU i drugih članova Svetske trgovinske organizacije, rekao je da će plan o izmeni zakona biti iznet na sastanku radne grupe Svetske trgovinske organizacije 10. jula. Izvori unutar Ministarstva poljoprivrede obavestili su nas 29. juna da Dragin ne planira da menja zakon u skoroj budućnosti i da će pokušati da ostavi zakon takav kakav je što je duže moguće kako bi pomogao srpskim kompanijama u restrikcijama uvoza GMO proizvoda.

(SBU) Ministar ekonomije, Dinkić, rekao je 30. juna tužilaštvu da će hitno požuriti Dragina da predloži zakon. Kako bi ilustrovao odlučnost da reši ovaj problem, Dinkić je pozvao šefa kabineta premijera Cvetkovića, Mirjanu Jovašević, na sastanak sa tužilaštvom kako bi olakšala saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede. Dinkić je izjavio da bi sve izmene zakona bile usvojene od strane Skupštine tokom sledećeg redovnog zasedanja u septembru.

KOMENTAR

(U) Zabrinuti smo da Dragin može izbeći promene u zakonu o GMO u skoroj budućnosti, kako bi dobio naklonost domaćih proizvođača. Ipak, verujemo u Dinkićev udeo u ovom problemu, kao i udeo kabineta premijera koji bi trebalo da se usprotive svakom Draginovom koraku. Nastavićemo da pritiskamo sve strane kako bi se ovaj problem brzo rešio. Kraj komentara.

Prevela: Jelena Baćanović, Zelene novine
Izvor: SERBIA: NEW GMO LAW NOT WTO COMPLIANT, GOVERNMENT PROMISES TO CHANGE IT, IN TIME 


PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


PODSEĆANJE PPNS

U Republici Srbiji aktuelno je 138 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Tutina 23. novembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (134)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)Napomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije


OPŠTINE I REGONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar