Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Ture kroz Srbiju

01.10.2016

Gledić 2016 - fotografsko druženje

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona/da-li-ce-se-beskontaktni-toplomeri-koristiti-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-kragujevca.html

Gledićke planine su do pre samo nekoliko dana za većinu nas predstavljale tek pojam sa časa geografije - planinski venac u srcu Srbije nazvan po selu Glediću, odakle se po narodnom predanju daleko gleda. Preostali stanovnici i danas aktivno rade na očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa i svake godine se prve nedelje nakon Male gospojine u selu održava seoski sabor na kome se promovišu stari zanati i gastronomski proizvodi (sir, med, rakija). Narodski rečeno "gledićka rakijada" sa tezgama, prasetom na ražnju, motoristima i gostima izdaleka. Osim toga, u ovim brdsko-planinskim predelima ima interesantnih lokacija za fotografisanje pejzaža, dovoljno magle u jutarnjim satima, predmeta i alata sačuvanih od zaborava i ljubaznih meštana.

Interesantan izbor mesta za družinu koja je ove godine rano ujutru počela da se okuplja u kafani "Braća Milutinović" - za goste koji su se odazvali pozivu za prvo fotografsko druženje u organizaciji foto-kluba "Kragujevac". Uz lagani doručak, kaficu i čašicu rakije okupilo se preko četrdeset ljubitelja fotografije iz Srbije iz Kragujevca, Ćuprije, Čačka, Beograda i Novog Sada. "Posebna fela, koja traži povod za druženje", kako je napisala koleginica Ivana.

 

Na krivudavom putu do obnovljene gledićke vodenice upoznali smo se sa lepotama ovih predela, starim kućama i pejzažima, uzbrdicama i nizbrdicama. Na proplanku iznad vodenice fotoaparati su škljocali bez prestanka: netaknuta priroda, restaurirana vodenica sa ispravnim drvenim mehanizmom, vremešni pastir i naša dva razigrana fotomodela..., više nego dovoljno materijala za uspomene i izložbe fotografije. U povratku je najverovatnije svima izgledalo da je najbolji deo dana prošao.

Druženje je nastavljeno u "čađavoj mehani" sa tradicijom od preko 150 godina uz ručak, po sistemu "ne možete pojesti koliko možemo da iznesemo". U mesu je bilo dovoljno kupusa i taman kad su mnogi počeli da maštaju o popodnevnoj dremci... sastav Duo trio kvatro nas je sve podigao na noge i dobro isprašio sa fantastičnim izborom pesama. Došlo je vreme da se polako rastanemo i bezbedno siđemo sa planine pre prvog mraka, uz obećanje da ćemo se u Kragujevcu videti i dogodine.

Opšti je utisak da je događaj odlično organizovan, a ovom prilikom se u ime organizatora zahvaljujem predsedniku PD "Žeželj" Raši Peroviću, sjajnom ugostitelju iz Gledića Bati Milutinoviću, izuzetno ljubaznim meštanima iz ovog sela i naročito rok sastavu Duo trio kvatro iz Kragujevca.

 

Goran Kojadinović
Foto: Ivan Stojanović, Jan Valo, Katarina Petrović, Slađana Pantelić, Snežana Lerh, Zoran Petrović

GALERIJA PPNS FOTO-SAFARI: GLEDIĆ 2016 (I DEO) 

FOTO-KLUB KRAGUJEVAC SAJT, FB STRANA, TVITER
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar