Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Kako je bilo

03.11.2017

Kragujevačka džez čarolija

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Prethodnog vikenda je uspešno održan XVIII Internacionalni džezfest Kragujevac (IJFK), festival koji je osnovan 2000. godine kao potreba za kulturnim promenama društva i transformacije kulturne politike grada. Ove godine IJFK je proslavio svoje punoletstvo i dokazao da punih 18 godina postoji i traje kao potreba, tradicija i neminovnost našega grada.

Pre početka Festivala danima se u našem gradu osećala džez atmosfera, dešavale se brojne manifestacije i promotivne akcije. Posetioci šoping centra Plaza mogli su da uživaju u džez muzici nekoliko dana, kao i da prisustvuju izložbi plakata najboljih kragujevačkih džez Festivala. U Kulturnom centru Ummus organizovana je promotivna žurka zagrevanja sa mnogobrojnim iznenađenjima, a na nekoliko mesta u gradu bile su organizovane i ulične džez promocije. Sve pomenuto bilo je samo uvertira za glavni program i sve ono što vernu publiku iščekuje.
Čast da otvori XVIII IJFK pripala je omladinskom bendu iz Subotice i mladićima koji su rođeni u godini kada je održan prvi Džezfest u našem gradu. Kako to rade osamnaestogodišnjaci na 18. Internacionalnom festivalu pokazali su nam upravo oni - bend Iz Principa. Njihovim nastupom organizatori su još jednom pokazali da se zalažu za afirmaciju mladih talenata i da podržavaju mlade bendove dajući im šansu da nastupe uživo pred publikom.

U nastavku večeri ljubitelji klavira su svakako uživali u majstorijama gostujućih pijanista. Najpre se Svečanom salom širio italijanski temperament sa klavirskih dirki u interpretaciji Luka Del Ana kvarteta, koji je došao iz Italije. Luka, briljanti umetnik nastupio je sa nekima od najcenjenijih muzičara italijanske džez scene, kao što su Masimilijano Milesi - saksofon, Danilo Galo - bas gitara i Alesandro Rosi – bubanj, predstavivši kragujevačkoj publici svoj novi projekat Symbiont.

Na kraju prvog festivalskog dana publici se predstavila predivna pijanistkinja Kris Dejvis koja je nastupila u kombinaciji sa bubnjarem Bilijem Dramondom. Njih dvoje ne samo da su pokazali svoj talenat i avanturistički duh, već je Kanađanka koja dolazi iz Amerike prisutnima pokazala kako se igra u svakom tonu koji odsvira i sve prisutne u sali zavela muzikom i učinila ih delom svoje igre.

Posle prve večeri smeh i oduševljenje odzvanjalo je hodnicima Gimnazije, a pozitivna atmosfera preneta je zasigurno i na ulice grada ove subotnje večeri.

Nedelju veče i nadahnutu publiku koja je hrlila ka Prvoj kragujevačkoj gimnaziji nisu sprečili ni vetar, ni oluja. Ima se utisak da su je samo razgalile. Veče je bilo posebno, organizatori uigrani, publika opuštenija, a izvođači posle celodnevnog boravka u našem gradu posebno inspirisani.

Prva je nastupila Eva Klese obrativši se publici na srpskom jeziku i pokazavši sva ushićena metlicu koju je kupila toga jutra na pijaci. Žena-bubnjar koja se sa svojim bendom istakla interesantnim melodijama i veselim improvizacijama, sama je objasnila da Obenland, za nju i njene prijatelje muzičare znači mesto iz mašte na kome sviraju njihovu muziku, gde mogu biti kreativni i slobodni. Njihov nastup, a naročito njena interpretacija, ostavlja utisak potpune katarze.

Sledeći su na scenu izašli gosti iz Austrije, a "muzičar svih muzičara" Karl Racer, bio je najveća atrakcija Festivala. Čovek neverovatne harizme zasmejavao je ne samo volontere koji su ga jurili po hodnicima kako bi se slikali sa njim i dobili autogram, već i publiku u sali pre i posle nastupa. Muzičar svetske klase osim što je sa Peterom Herbertom i Hauard Kurtisom "pokidao", odlično se i sam zabavio i posle dva dana provedena u našem gradu izjavio da bi voleo da nađe malu kuću u Kragujevcu i tu ostane da živi sa svojom suprugom. Zaista impresivno izvođenje Karl Racer trija koje ne ostavlja samo bez daha, već i bez reči!

Spektakularnojzavršnici XVIII IJFK svakako je doprineo spektakularni nastup gostiju iz Turske. Frontmen grupe Ilhan Ersahin je poznati muzičar njujorške andergraund scene koji meša žanrove različitih muzičkih pravaca, čovek koji je svirao sa Red hot čili pepersima, ali i sa turskim ciganima i posle čijeg nastupa publika ostane zaprepašćena i fascinirana, postavljajući pitanje da li je ono što su upravo čuli uopšte bio džez? Tako je bilo i ove večeri u punoj sali kada je nastupio Ilhan Ersahin Istanbul Sessions i kada ih je kragujevačka publika vraćala na bis čak nekoliko puta.

Po završetku nastupa usledilo je fotografisanje i druženje sa veselim članovima benda, a tek kasnije, posle ponoći, publika je još uvek bridećih dlanova i punih srca napustila hodnike Prve kragujevačke gimnazije i uputila se u hladnu noć.

Iskreno se nadamo da sa otkucajem časovnika u ponoć čarolija nije prekinuta i da će džez čarolija ovoga grada nastaviti da traje...

GALERIJA PPNS 

Foto: Zoran Kovačević, Airmedia

IJFK SAJTFB STRANATVITER  

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar