Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Kako je bilo

07.08.2017

U Kragujevcu uveliko traje Frka

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Ovog avgusta u Kragujevcu na maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra održava se druga po redu letnja filmska radionica - Frka.

Frka je zamišljena kao projekat koji će okupiti ljude različitih uzrasta i profila zainteresovanih za filmsko stvaralaštvo, pružiti im teorijska i praktična znanja i omogućiti im da se oprobaju u ekranizovanju svojih ideja i priča.

Prve nedelje radionice polaznici su učili o nastanku pokretnih slika i istoriji filma kroz dvadeseti vek. Pričom o pionirima kinematografije, domaćim i stranim klasicima kao i analizama određenih filmova, rukovodilac radionice i reditelj Gordan Matić je učesnike uveo u svet filma i pripremio za ono što ih u okviru Frke očekuje.

Palicu je zatim preuzela dramaturg Dunja Petrović koja je govorila o nastanku i razvoju scenarija, građenju likova i elementima filmske priče. Već drugog dana polaznici su počeli da iznose njihove ideje, koje će narednih dana preko priča doći do oblika gotovih scenarija po kojima će u okviru radionice biti snimljeni kratkometražni filmovi.

FB ALBUM

O samom rukovanju kamerom, kadriranju i stvaranju filmske atmosfere na svojim predavanjima pričao je direktor fotografije Dušan Ivanović, a tada su svi učesnici imali prilike da se i sami oprobaju sa profesionalnom opremom i snime po koji kadar.

O produkciji, budžetiranju, organizaciji snimanja i ostalim procesima predavanje je održao producent Vladimir Vasiljević.

Ovogodišnja Frka ima polaznike različitih starosnih dobi i interesovanja, od srednjoškolaca rešenih da upišu neku filmsku akademiju do odraslih ljudi koji žele da nauče nešto više o filmu. Podeljeni su u pet grupa u okviru kojih će svako imati ulogu u stvaranju svojih kratkometražnih filmova – dakle svaka grupa će imati svog reditelja, scenaristu, producenta, snimatelja, montažera i tonca.

U nastavku radionice slede predavanja Nataše Pantić o montaži, Slobodana Mihajlovića o zvuku, a režiju će predavati Bojan Vuletić, reditelj i scenarista filma "Rekvijem za gospođu J" koji je na ovogodišnjem FEST-u u takmičarskom programu Srpski film poneo nagrade za najbolji film, scenario, režiju i najbolju žensku ulogu.

Završni radovi u vidu kratkometražnih filmova biće javno prikazani na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra u ponedeljak 21. avgusta u 20:30 časova, a tom prilikom će polaznicima biti dodeljeni i sertifikati o završenoj radionici, kada će i zvanično postati film-mejkeri.


FRKA SAJTFB STRANATVITERJUTJUB 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar