Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

KG van KG

07.03.2017

Kragujevačko etno veče u Beogradu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/internacionalni-festival-kamerne-muzike-convivium-musicum-kragujevac-2020.html

"Kragujevačko etno veče" priređuje se u Kući Đure Jakšića u Skadarliji (Beograd) u četvrtak 9. marta od 19 časova.

Svoje rukotvorine predstaviće Suzana Gorjanac - ručno tkane šalove i ogrtače, i Ljiljana Marić - ručno slikane ešarpe.

U programu koji prati ovu izložbu učestvuju:

  • Gorica Popović, glumica i kreatorka rukotvorina
  • Vesna Dušković, muzejski savetnik Etnografskog muzeja
  • Milinko Crni Ivanović, solista na fruli
  • Ljuba Manasijević, pevač, kompozitor i tekstopisac
  • Mina Mladenić, mlada interpretatorka etno pesama
Program vodi Saša Jakovljević.

DEO BIOGRAFIJA UČESNIKA

Suzana Gorjanac je rođena 1. aprila 1971. u Kragujevcu.

Pre deset godina zavšila je kvalitetan kurs tkanja u Turističko-ugostiteljskoj školi u Kragujevcu. Jedan od mentora je bila etnolog Dobrila Vlajković, nekada kustos Narodnog muzeja u Kragujevcu. Ljubav prema starim zanatima, želja za učenjem i napretkom pomogli su joj da prevaziđe teškoće u savladavanju ove lepe, ali ne tako lake veštine. Od 1996. do danas potpuno posvećena sprovodi svoju viziji. Izrađuje šalove, ogrtače, materijale za šanel kostime, prsluke i druge odevne predmete namenjene modernim, uspešnim ženama, tradicionalnom metodom ručnog tkanja na razboju. Prepoznatljiva je po modelu pero ponča. Često je zastupljen i ručni vez kao nadogradnja. Tokom svih ovih godina ima divna iskustva sa raznim udruženjima.  Imala je samostalne izložbe i revije, učesnik je više zajedničkih.

Ljiljana Marić je rođena 5. maja 1937. godine u Kragujevcu.

Radni vek provela u farmaceutskoj upravi. Pre dvadeset godina prilikom turističke posete Tajlandu imala je prilike da obiđe atelje za slikanje svile. Tu je stekla osnovna znanja ovog umetničkog zanata. Do dana današnjeg aktivna u mnogim kragujevčkim udruženjima: "KG Rukotvorine", Kneginja Milica, Kolo srpskih sestara, Srpska kruna i samostalno. Dobitnik mnogih priznanja KIC Srpska kruna Kragujevac. Redovni učesnik humanitarnog bala u organizaciji Kola srpskih sestara u Hotelu Kragujevac. 

Gorica Popović je rođena 13. avgusta u Kragujevu.

Poznata glumica je od kragujevačkog devojčurka postala sinonim uspeha, uzor mnogim devojčicama, primer da snovi postaju java. Srećno odrastala u Kragujevcu sa bratom, uz kućicu na dudu i ljuljašku na orahu. Singerica njene bake, pa mame i na kraju je postala njena -na njoj i danas šije. Poslednjih trideset godina mir pronalazi u porodičnoj kući na Srebrnom jezeru u etno enterijeru. Deo je Kragujevačke etno večeri iz ljubavi prema ručnim radovima. Godinama ima veliki hobi u štrikanju, vezu, ručno urađenim unikatnim suknjama, šalovima, raznim odevnim i upotrebnim predmetima izrađenih tehnikom pačvork. Imala je samostalnu izložbu dvadeset ručno sašivenih originalnih suknji, učestvovala i organizovala mnoge izlože na kojima su bili zastupljeni nesvakidašnji unikatni odevni predmeti. Iskazala se i u slikarsvtvu. 

Milinko Crni Ivanović je rođen 16. februara u Kragujevcu. 

Tradicionalnom muzikom se bavi od ranog detinjstva. Melodije koje je voleo kao dečak povezale su ga sa jednim od najstarih instrumenata na Balkanu - frulom. Ostavlja veliki trag u kutrunim i društvenim centrima grada Kragujevca. Bio je aktivan član KUD "Abrašević", SKC, "Zastava", kao i član Kragujevac koncerta. Višestruki je pobednik na saboru "Zlatna frula Srbije". Dobitnik je Majstorskog pisma od SEMUS-a, a 2006. dobija status umetnika. Takođe status umetnika dobija i od Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, čiji je i član. Dobitnik je povelje "Sava Jeremić" 2011. 

Ljuba Manasijević je rođen u Beogradu.

Pevač, kompozitor i tekstopisac, dugogodišnji je član Udruženja muzičara i Saveza kompozitora SOKOJ.
Od 1991. započinje koncertno izvođenje autorke muzike, pisane na srpke nacionalne i patriotske teme i putuje Srbiji i gostuje kod Srba u Rasejanju. Od 1993. nasupa kao "srpski melod i pojac" sa putujućim pozorištem - srpskim teatrom besede, čiji je osnivač zajedno sa Momirom Bradićem, doajenom Kruševačkog i sprskog glumišta.

Mina Mladenić je rođena 9. decembra 1998. u Kragujevcu. 

Pohađa Turističku školu. Član je KUD Abrašević. Vrlo je zapažena sa svojim glasom. Učesnik je mnogih manifestacija. Snimala za TV Hram i RTS.
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar