Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

KG van KG

24.08.2017

Narodni muzej Kragujevac u galeriji Progres (Beograd)

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Narodni muzej Kragujevac predstavlja se u galeriji Progres u Beogradu izložbom koja je otvorena u utorak 22. avgusta, a traje do kraja meseca.

Publici u glavnom gradu predstavljene su postavke "Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba, na osnovu arheoloških, istorijskih, etnografskih i drugih podataka" Igora Đurovića i "Stari Kragujevac" Predraga Mihajlovića Cileta, kao i video prezentacija iz aktuelnih postavki i depoa Narodnog muzeja.

Izložbu u prostoru koji se nalazi u najposećenijem delu Beograda - na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice, za portal Prviprvinaskali.com detaljnije predstavlja Nenad Đorđević, direktor Narodnog muzeja.

- U reprezentativnom prostoru, kakav je galerija Progres, predstavljamo naš grad iz više segmenata. Prvi je rad našeg kolege Igora Đurovića o poreklu muzičkih instrumenata kod Srba. Nisu prikazani samo opisno, na fotografijama, posetioci mogu da vide kako su oni zaista izgledali. Izložbu interesantnom čini i prateća knjiga iz koje se ne saznaje samo naša prošlost, već i Balkana, a može se slobodno reći i prošlost Evrope. Izložba je, inače, finansirana od strane Ministrarstva.

Šta čini drugi segment predstavljanja?

- To su fotografije kojima je predstavljen Milošev kompleks - sa konakom kneza Miloša, konakom kneza Mihaila, šarenim konakom i Starom skupštinom, kao najznačajnijom. Posetioci galerije Progres na taj način mogu da se upoznaju sa današnjom ponudom Kragujevca, kroz prikaz kako je nekada izgledala ta lokacija od najvišeg nacionalnog značaja. U narednom delu te foto-priče su radovi Predraga Mihajlovića-Cileta kojima je predstavljen ostatak prošlosti našeg grada. Priredio ih je svojevremeno kroz monografiju, a one su i danas aktuelne. Opisani su prelomni istorijski trenuci, ali je prikazano i kako su ljudi živeli nekada. Na primer, jedna fotografija se povezuje sa drugom polovinom 20. veka na kojoj se vidi kako su izgledali pitomci Vojno-tehničkog zavoda. Fotografisani su uz jedan top kao deca, verovatno su bili u Prvom svetskom ratu, a pitanje je da li je neko do njih preživeo 1941. godinu, a posetioci galerije mogu da vide niz fotografija iz perioda i posle Drugog svetskog rata.

Izložba je aktuelna u Beogradu do 31. avgusta, a efekte ove "posete" nekada prestonog grada današnjem glavom gradu Đorđević očekuje tek nakon toga.

- Korist Narodnog muzeja je višestruka. Najosnovnija je da podsećamo ljude koji žive i rade u Beogradu, šta se nekada nalazilo u Kragujevcu, a očuvano je do danas u najužeg centru grada. Promovišemo Muzej i grad, a to je ujedno i pozivnica svim potencijalnim turistima, koji prolaze kroz ovaj posećeni deo grada, da u što većem broju dođu u naš grad i sve prikazano vide na licu mesta. Pošto je u Beogradu i poveći broj naših Kragujevčana, računamo i na njihovu posetu, kao i preporuku.GALERIJA PROGRES SAJT, FB STRANA
NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar