Dr Sazdanović: Sporna je volja stanovništva da se uzme u pamet

Dr Sazdanović: Sporna je volja stanovništva da se uzme u pametRaste broj zaraženih, doktor iz Kragujevca apeluje: Uzmite se u pamet

U kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Kragujevcu. Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović kaže za RTS da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Kragujevcu, Šumadiji i okolini.

Klinički centar u Kragujevcu izvršio je prethodnih reorganizaciju, preraspodelio je kapacitete da bi primio sve obolele, dve trećine ove zdravstvene ustanove je pretovoreno u kovid-bolnicu.

U kovid-sistem danas ulazi i interna klinika u Kragujevcu.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović kaže da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Kragujevcu, Šumadiji i okolini.

"Prinuđeni smo da kompletnu kliniku za interne bolesti preselimo na drugu poziciju. Svi pacijenti koji nisu kovid imaju negu i zdravstvenu zaštitu. Otvorili smo novih 125 kreveta sa 40 kiseoničnih mesta koji mogu da budu i intenzivna nega", kaže on.

Sazdanović kaže da se u ovom trenutku u KC 180 pacijenata leči, 32 traži intenzivnu negu, devet je na respuratoru, i da se to menja iz sata u sat.

Pet klinika i tri intezivne nege su u kovid-sistemu.

Očekuje se povećanje broja pacijenata

"Očekujemo povećan broj pacijenata, klinička slika je mnogo teža nego ona u martu i aprilu, zbog toga smo opredelili ovaj prostor", rekao je Sazdanović.

Prekaljeni smo borci, ali povećan broj pacijanata zahtevaće i povećane napore, kaže direktor Kliničkog centra u Kragujevcu.

"Kada smo planirali prostor i uvećanje kapaciteta, očekivali smo i povećan priliv. Svakoga dana u našim ATD ambulantama ima između 280 i 320 pregleda, od toga je novih 50 do 60 pacijenata svakoga dana - govorim o regionu od Aranđelovca do Kraljeva", istakao je Sazdanović.

"Zahteva se maksimalna ozbiljnost, brinite i svom, zdravlju porodice i cele zajednice", apelovao je Sazdanović.

Dva aspekta privremene bolnice

Prema njegovim rečima, privremena bolnica je nužnost i ove nedelje započinje njeno otvaranje.

"Oni pacijenti koji su na izlazu, i čekaju odlazak kući - da ne opterećuju kapacitete nego da budu u privremenoj bolnici. To je prvi aspekt, a drugi se odnosi na one pacijente koji su na početku bolesti da dobiju adekvatnu terapiju, da ne budu u samoizolaciji i da u svojim porodicama horizntalno ne šire infekciju", objasnio je Sazdanović.

Sazdanović ukazuje da će borba trajati i moramo da naučimo da živimo sa koronom.

"Nije sporna volja zdravstvenih radnika, sporna je volja stanovništva da se uzme u pamet. Apelujem na Šumadijski region da se uvede vanredna situacija i da stanemo na put širenju epidemije", zaključio je Sazdanović.

Razgovor Nevenke Đelić sa dr Predragom Sazdanovićem:
VIDEO: JUTARNJI DNEVNIK (RTS PLANETA)

Izvor: RTS, 14. 7. 2020. 


PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

UDRUŽENJA I MEDIJI ZAHTEVAJU OD BATUTA DOSTAVU PODATAKA IZ BAZE KOVID-19

ZAŠTO JE KRAGUJEVČANIN, IZUZETNI STUDENT, STIPENDISTA FRANCUSKE VLADE, ’TRETIRAN KAO KRIMINALAC’ U RODNOM GRADU?

DR GLIGIĆ: VIRUS SE PRENOSI KAPLJIČNO, ALI I VAZDUHOM - OŽIVLJAVA U NOSU, USTIMA ILI OČIMA (VIDEO, 29:34)


O KORONA VIRUSU, OTKRIVENOM 1965. GODINE - PROF DR. STEVAN BALJOŠEVIĆ I PROF. DR DRAGAN DELIĆ DR DAK VONG: KAKO KORONA UBIJA? (VIDEO, 34:48)


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari