Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Korona

25.03.2020

Grad Kragujevac: Potvrđena dva slučaja zaraze korona virusom

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona.html

U Republici Srbiji su do 15 časova registrovana ukupno 384 potvrđena slučaja COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 245 osoba od kojih je 81 pozitivno i 164 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1.161 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U Kragujevcu potvrđena dva slučaja zaraze korona virusom

Institut Torlak potvrdio je u Kragujevcu dva slučaja zaraze korona virusom. Pacijenti su hospitalizovani u Kliničkom centru, rekao je gradonačelnik na konferenciji za medije koju je odražao sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, Policijske uprave, Crvenog krsta i komunalnog sektora. U ovom trenutku u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je 16 pozitivnih na korona virus, jedan iz Rekovca, četvoro iz Aranđelovca, jedan iz Svilajnca, petoro pacijenata je iz Ćuprije, jedna osoba iz Paraćina, dve iz Čačka i dve iz Kragujevca.

Institut za javno zdravlje, koji vrši uzorkovanje, do sada je sa područja Šumadije prosledio u Torlak 70 uzoraka na potvrdu. Od 54 do sada obrađenih, devet je pozitivno. U ovom trenutku pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 1.200 osoba, koje poštuju odluku o samoizolaciji. Krivične prijave zbog nepoštovanja podnete su protiv tri lica.

Krizni štab koji je formiran odmah nakon proglašenja vanrednog stanja, doneo je u međuvremenu niz preporuka koje su pretočene u odluke, mere i naredbe, kako bi se sprečilo širenje zaraze. Mi se danas u Kragujevcu ponašamo po planu odbrane koji važi u vreme ratnog i vanrednog stanja.

Grad Kragujevac, istakao je Nikolić, vodi računa o svojim sugrađanima, ali je potrebno da se svi snađemo u novonastaloj situaciji. Prvo moramo da obezbedimo da život teče dalje i da pomažemo svima koji su u ovoj situaciji dodatno ugroženi.

Preprouke o merama prevencije i dezinfekcije, koje smo dali sugrađanima, skupštinama stanara, privrednim licima, trgovinama i taksistima doprinele su smanjenju širenja zaraze na teritoriji grada.

Pored postojećih kol centara, sa radom je počeo i Operativni centar na broju 0800-112-113 na koji građani mogu da dobiju sve potrebne informacije. U međuvremenu, nakon ukidanja javnog prevoza, grad je doneo odluku da omogući prevoz za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kojim su pokriveni samo pojedini putni pravci. U pomoć su pritekli i taksisiti koji su podelili vaučere za prevoz zdravstvenih radnika.

Sistem socijalne zaštite funkcioniše bez prestanka. Posebna pažnja poklanja se penzionerima koji su u kućnoj izolaciji. Volonteri Crvenog krsta svakog dana do 11 sati primaju pozive najstarijih sugrađana, nakon čega odlaze u nabavku hrane i lekova, a distribucija se vrši od 13 do 15 sati. Desetak starijih volontera svakog dana poziva oko 100 penzonera da provere kako su i da li im je nešto potrebno. Prema rečima Nevenke Bogdanović sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta u saradnji sa lokalnom samoupravom u pripremi je i Vodič kroz koronu pod nazivom Ostani kod kuće i koji će biti podeljen svim sugrađanima.

U ambulanti Domu zdravlja za febrilna stanja i respiratorne infekcije, koja se nalazi u prostorijama ATD – a do danas je pregledano 139 pacijenata. Novina je, istakao je direktor Vasilije Antić da će ambulanta od danas raditi od 00 do 24 sata. Dnevno preko kol centra prime i do 1000 poziva, a novina je i novouvedena linija za psihološku podršku.

U uslovima vanrednog stanja, prema rečima Nemanje Dimitirjevića direktora JKP Šumadija, grad normalno funkcioniše zahvaljujući neprekidnom radu službe javne higijene, sektora zelenila i zimske službe. Čim vremenski uslovi dozvole nastaviće se sa svakodevnom dezinfekcijom javnih površina u gradu.

Što se tiče potencijalnog širenja kapaciteta, odnosno smeštaja za obolele sa lakšim simptomima, grad je ponudio sve sporstke hale, kao i halu Šumadija sajma.

Inače, grad je uredno snabdeven osnovnim životnim namirnicama, zaštitne maske su stigle u apoteke, deo smo dobili iz državne pomoći, a dobra vest za Kragujevac je da je MIND GRUPA počela proizvodnju dezinfekcionih sredstava.

Nikolić je iskoristio priliku i uputio apel svim sugrađanima da poštuju propisane mere, naročito meru zabrane kretanja. Istovremeno, uputio je i zahvalnost svim privrednicima i pojednicima, koji su do sada pomagali onako kako su mogli, jer je svaka pomoć u ovoj situaciji dobrodošla.

Apoteka Kragujevac

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA 


#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ!

PREPORUKA PPNS

U FUNKCIJI JE BESPLATAN KORISNIČKI SERVIS 0800-112-113KLINIČKI CENTAR KRAGUJEVAC: BROŠURA ZA DECU ’KOVID-19’ (13 STRANICA)


INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: PRAKTIČNO UPUTSTVO ZA NASTUPAJUĆE DANE (VIDEO)

PRIRUČNIK O PREVENCIJI I LEČENJU KOVID-19 INFEKCIJE - UNIVERZITET U ZHEJIANGU, NR KINA (68 STRANA)

HEMIJOM PROTIV VIRUSA KOVID-19: NAJEFIKASNIJI U PREVENCIJI SAPUN I 70% ETANOL

OGRANIČITI I USPORITI VRH EPIDEMIJE

RESPIRATORNA HIGIJENA

PRVI PRVI NA SKALI Kultura kijanja i kasljanja

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar