Kovid-19: Vesti iz Kragujevca, 14. 4. 2020.

Kovid-19: Vesti iz Kragujevca, 14. 4. 2020.

Srbija nema dovoljno bolnica, oboleli će biti smešteni i u hotelima

U hotelima već nedeljama nema turista, pa su njihovi vlasnici odlučili da svoje objekte daju na uslugu državi u borbi sa kovidom-19. U nekima od njih smešteno je medicinsko osoblje koje se ovih dana, po potrebi, preraspoređuje po gradovima širom zemlje, objavio je RTS.

U hotelu Šumarice u Kragujevcu smešteni su lekari i medicinsko osoblja iz cele Srbije, ali i kragujevčki zdravstveni radnici koji tako štite svoje porodice od zaraze, a u Hotelu Zelengora se tokom pandemije može dobrovoljno dati krv

- Trenutno se u hotelu Šumarice nalazi se 40-tak lekara koji su došli na ispomoć u Klinički centar Kragujevac, kaže za RTS Milenko Marjamović, direktor HTD Šumarice.

Kovid-ambulanta Doma zdravlja u Kragujevcu uputila 10 zaraženih na bolničko lečenje

U kovid-ambulanti Doma zdravlja u Kragujevcu u proteklih sedam dana je uzeto 150 uzoraka na analizu, a korona virus je potvrđen kod deset pacijenata i svi su upućeni na bolničko lečenje, javlja agencija Beta.

U Domu zdravlja do sada nije bilo pacijenata koji su pozitivni na korona virus, a da imaju samo blage simptome infekcije.

Takvi pacijenti će se, kako navode, upućivati iz Kragujevca na Beogradski sajam.

Dolazak pacijenata u kovid-ambulantu je povećan, pa se u ponedeljak javilo 60 pacijenata, što je duplo više nego prethodnih dana.

Karantin u Zavodu za zbrinjavanje odraslih

U Zavodu za zbrinjavanje odraslih Male pčelice od danas se uvodi karantin za korisnike i zaposlene u trajanju od 14 dana, saznaje agencija Beta u toj ustanovi.

Karantin se uvodi po preporuci Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On podrazumeva da nema poseta, unošenja paketa, niti bilo kakvih ulazaka i izlazaka kroz kapiju Zavoda.

Zaposlenima je za vreme trajanja karantina u Zavodu obezbeđeno i spavanje i ishrana.

U Zavodu su kazali da u toj ustanovi nema zaraženih korona virusom.

U toj ustanovi trenutno je 893 korisnika i 301 zaposleni.

Krizni štab analizirao preduzete mere u Kragujevcu

S obzirom na veličinu i broj stanovnika, situacija u Kragujevcu je stabilna i bez velikog broja obolelih. Dva su razloga za to - nema masovnih odlazaka i povratka iz inostranstva, a čak i ako ih je bilo Policijska uprava odlično radi svoj posao i drži pod kontrolom sve povratnike, rekao je predsednik Kriznog štaba, gradonačelnik Radomir Nikolić, oblajvljeno je na sajtu grada.

Pored toga, na samom početku smo bili dobro organizovani. Krizni štab je na vreme donosio preporuke koje su pretočene u odluke, mere i naredbe kako bi se sprečilo širenje zaraze, ali ne sme doći do opuštanja, rečeno je na sednici štaba.

Na sednici su analizirani izveštaji referentnih institucija. Komunalni servis odlično funkcioniše, starijim sugrađanima podršku pruža 140 volontera Crvenog krsta kao i ljudima koji su u izolaciji. Funkcionišu kol centri, sve referentne institucije su uvezane, svakodnevno funcionišu, ako nešto zastane reaguje se u momentu, rečeno je na sednici.

Sa Instituta za javno zdravlje Kragujevac do sada na analizu je poslato 582 uzorka od kojih je 42 pozitivno na korona virus, a čekaju se rezultati još 76 uzoraka. Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 1.700 osoba, koje poštuju odluku o samoizolaciji.

Krizni štab je dao posebne instrukcije inspekcijskim službama da se pažnja posveti i pojača kontrola u ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.


Stalna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Konkurs za Plavu planetu, 19. put

Uprkos vanrednom stanju, Centar za ekolosko obrazovanje i odrzivi razvoj organizuje tradicionalni XIX likovni ekološki konkurs "Plava planeta", povodom Dana planete Zemlje.

Tema na zvaničnom sajtu je Klimatska akcija, ali je prilagođena uzrastu, tako da je tema:

  • Godišnja doba za vrtiće i mlađe razrede osnovnih škola i 
  • Klimatske promene – stariji razredi osnovnih škola i srednjoškolci.

Slanjem likovnih radova na ove teme skreće se pažnja na ovaj problem i podiže svest o potrebi očuvanja biodiverziteta na Planeti.

Radovi se mogu slati u četiri kategorije:

  • deca iz predškolskih ustanova
  • učenici I-IV razreda osnovnih škola
  • učenici V-VIII razreda osnovnih škola
  • učenici srednjih škola (svi razredi)

U obzir dolaze sve likovne tehnike. Radovi se fotografišu i šalju preko interneta

Svi radovi se postavljaju u Fejsbuk grupi "Dan planete Zemlje 2020", a krajni rok je sreda 22. april.

Za sve dodatne informacije kontakti organizatora su: ceoor.kg@gmail.com i 069/29-55-100.

Udruzenje biologa Krusevac

Podsećamo, prema podacima Kriznog štaba Srbije od utorka, u Kliničkom centru Kragujevac na lečenju je 97 pacijenata, od kojih se 15 nalazi na respiratorima. To je šest pacijenata više nego dan ranije, a 40 više u odnosu na prošlu sredu.

Sa istog izvora podataka da je Kragujevac deseti grad na listi najzaraženijih sa ukupno 52 osobe (1,52%). Najviše obolelih ima Beograd - 1.495 (43,62%), zatim Niš - 536 (15,64%), Ćuprija - 180 (5,25%), Novi Sad - 169 (4,93%) i Kruševac - 84 (2,45%). Slede Valjevo - 82 (2,39%), Leskovac - 76 (2,22%), Zaječar - 59 (1,72%) i Vranje - 57 (1,66%).

video-link11

Prvi Prvi na Skali

POVEZANE VESTI

Knić

Opština Knić formirala je nekoliko kol centara za pružanje pomoći građanima. Za pomoć starim i samačkim domaćinstvima, socijalno ugroženim porodicama, roditeljima i đacima za podršku u učenju ili psihološku pomoć zbog izolazcije i straha od zaraze, za pomoć bilo koje vrste.

  • Kol centar opštine: 034/510 113 ili 062/ 510 163
  • Kol centar Crvenog krsta: 060/606-6019

Psihološka podrška za đake i roditelje:

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Da bi obavili neophodnu prihranu pčela, pčelarima starijim od 65 godina na teritoriji Knića biće dozvoljeno da od kuća do košnica idu autom, bez bilo kakvog zaustavljanja, kako bi maksimalno ispoštovali preporuke Vlade i zabranu kretanja. Sa njima će se postupati kao sa poljoprivrednicima koji obavljaju radove na poljima i voćnjacima. Pčelarima je dozvoljeno kretanje i u vreme zabrane jer je od izuzetne važnosti da obave prihranu pčela pre Vaskrsa, u suprotnom bi propalo 165.000 košnica.

Oko 3.000 članova najvećeg Saveza pčelara ima preko 65 godina i oni zbog zabrane kretanja nisu bili u mogućnosti da izvrše prihranu pčela. Iz pčelarske zadruge "Pro farming grup" iz Knića pozivaju svoje starije kolege da vode računa o sopstvenom zdravlju i nude pomoć svima oko prihrane i ostalih radova u pčelinjacima.

Topola

Crveni krst Topole, u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u četvrtak 16. aprila od 9 do 14 časova u autobusu Insituta koji će biti postavljen u centru Topole.

Čačak

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Čačku nalaze se 24 pacijenta, od kojih je jedan sa težom kliničkom slikom na respiratoru. Jedan bolesnik na respiratoru je prebačen za Kragujevac, oblajavila je Beta. Po raspodeli kadrova, tri anesteziologa i pet tehničara idu na ispomoć u Kragujevac.

Gornji Milanovac

Muškarac iz Gornjeg Milanovca star 62 godine preminuo je tokom lečenja u Kliničkom centru Kragujevac. On je gotovo tri nedelje bio priključen na respirator, izjavio je predsednik Opštine Dejan Kovačević, i dodao da će lokalna samouprava preuzeti na sebe organizaciju i troškove sahrane preminulog, s obzirom da je čitava porodica u izolaciji.

Nakon ove izjave Kovačevića medijima je dopis poslala ćerka preminulog u kome je navela da će organizaciju sahrane preuzeti prijatelji, a troškove porodica, piše portal Morava info

Ćuprija

Predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić izjavio je za Tanjug da je u Ćupriji značajano porastao broj pozitivnih na korona virus i dodao da ubuduće svako ko bude pozitivan na kovid-19 "mora napustiti Ćupriju".

U Ćupriji su na virus korone pozitivne 164 osobe, 19 više nego prethodnog dana.

- Od sutra svi koji su pozitivni i koji imaju blažu i lošiju kliničku sliku idu iz Ćuprije, direktno u kliničke centre u Kragujevcu ili Beogradu, a za medicinske radnike sa blažom kliničkom slikom organizujemo prevoz u Vrnjačku Banju u hotel Merkur, rekao je Erić.

Novi Pazar

Specijalna kovid-bolnica u Novom Pazaru potpuno je spremna za prijem pacijenata zaraženih virusom sa lakšom kliničkom slikom, a nalazi se u neposrednoj blizini Doma zdravlja i Opšte bolnice.

- Ovde će biti smešteni pacijenti koji su do sada boravili u Kovid bolnicama na Sajmu u Beogradu, u hali Čair u Nišu i novosadskom Spensu i oni uprkos zarazi nemaju simptome ili su ti simptomi sasvim blagi. Sve sa upalom pluća ili težom kliničkom slikom hospitalizujemo na Infektivnom odeljenju, a one sa najsloženijim zdravstvenim stanjem, prema strukovnom algoritmu, upućujemo prema kragujevačkom Kliničkom centru, kazao je direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović.

Kosovo i Metohija

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je ukupno 49 obolelih od korona virusa, a 10 zaraženih osoba hospitalizovano je u KBC Kosovska Mitrovica, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

- Vrlo je važno da ima podrške drugih zdravstvenih sistema iz Srbije u vidu opreme i lekova a pacijenti brzo mogu da budu transportovani u velike zdravstvene centre u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, kazao je Đurić, objavljeno je na sajtu Kancelarije.

Foto: Ivan Stojanović/Prviprvinaskali.com 

Izvori: RTS; Beta; Tanjug; lokalne samouprave: Kragujevac; Knić, Topola, Čačak, Gornji Milanovac; Ćuprija; Novi Pazar; Kancelarija za KiM

 

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ!

 

KOVID-19: VESTI IZ KRAGUJEVCA, 13. 4. 2020.COVID19.RS: STATISTIČKI PODACI O KORONAVIRUSU, 14. 4. 2020.

DAJTE KRV - SVAKODNEVNA AKCIJA (HOTEL ZELENGORA, 8- 13:00)

PONUDA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: PRAKTIČNO UPUTSTVO ZA NASTUPAJUĆE DANE (VIDEO)


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari