Kovid-19: Vesti iz Kragujevca, 30. 3. 2020.

Kovid-19: Vesti iz Kragujevca, 30. 3. 2020.

U Republici Srbiji je do 15 časova registrovan ukupno 785 potvrđenih slučajeva kovid-19.

Do 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 3.084 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 622 osobe od kojih su 44 pozitivna i 578 negativnih na novi korona virus.

Preminulo je 16 osoba (devet muškaraca i sedam žena), a procenat smrtnosti je 2,04 procenata.

U Kliničkom centru Kragujevac (KCK) ima 28 hospitalizovanih pacijenata, od kojih je osam na respiratorima, saopštio je epidemiolog dr Predrag Kon na redovnoj konferenciji za medije u Palati Srbija.

Za lice iz Gornjeg Milanovca koje se nalazi na respiratoru u KCK stigli su rezultati testiranja kojima je potvrđeno prisustvo korona virusa. Sve osobe sa kojima je lice bilo u kontaktu dobile su rešenje o kućnoj izolaciji, potvrdio je predsednik Opštine Dejan Kovačević.

Nadležni iz Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici upozorili su da je narednih dana moguć porast zaraženih koronavirusom, a da su dva pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa transportovani na dalje lečenje u KBC u Nišu.

Epidemiolog dr Saša Antonijević izjavio je da ima indicija da je sve počelo sa jednog okupljanja (svadbe), da se jedna pacijentkinja iz Kragujevca koja je pozitivna dovodi u vezu sa jednim od prvih slučajeva zaraze na severu Kosova.

Sredstvo za dezinfekciju zatvorenih prostora dostupno na više lokacija u gradu

Ispred zgrade kragujevačkog JKP Šumadija u Industrijskoj ulici radi sprovođenja neophodnih preventivnih mera dezinfekcije zatvorenih prostora, postavljena je cisterna sa rastvorom natrijum hipohlorita. To je prva lokacija u nizu na kojoj će biti dostupno ovo dezinfekciono sredstvo besplatno za profesionalne upravnike, druge upravnike zgrada i sve građane.

U toku dana, a najkasnije ujutru, kontejneri natrijum hipohlorita biće postavljeni na deset lokacija u gradu i to: kod Krsta, kod Hale Jezero, ispred MZ Stanovo, pijace Bagremar, na Aerodromu će biti postavljeni na dve lokacije – kod pijace i na uglu ulica Grada Karare i Atinske, u Erdogliji kod Tržnice, na Bubnju na uglu ulica Svetozara Markovića i Zmaj Jovine (preko puta Uzora), kod pijace u Bresnici i na Trgu Mala Vaga.

Dezinfekciono sredstvo za sve građane obezbedila je kompanija Milanović inženjering. Kanisteri će svakodnevno biti dopunjavani i uvek dostupni građanima i upravnicima jer je u ovom momentu od izuzetnog značaja održavanje higijene i dezinfekcija stambenih objekata, rekao je Nemanja Dimitrijević, direktor JKP Šumadija.

U cilju sprečavanja širenja epidemije kovid-19 u Kragujevcu je prvi krug dezinfekcije stambenih zgrada u saradnji sa registrovanim upravnicima sproveo Institut za javno zdravlje Kragujevac, a od danas dezinfekciono sredstvo za zatvorene prostore dostupno je svima i u skladu sa propisanim merama upravnici i stanari mogu da održavaju hodnike i stepeništa zgrada.

Snabdevanje će biti redovno i dopunjavaćemo plastične kontejnere tečnošću, rekao je Dimitrijević i apelovao na sugrađane da prilikom uzimanja tečnosti poštuju propisane mere u skladu sa vanrednim stanjem.

Donacija Bratislava Milanovića za KC Kragujevac

Shvatajući ozbiljnost situacije u kojoj se našao naš narod i država usled epidemije korona virusom, Bratislav Milanović, osnivač i vlasnik Majnd grupe uspeo je da uprkos komplikovanoj situaciji na tržištu medicinske opreme kao i otežanom transportu, nabavi i dopremi Kliničkom centru Kragujevac, medicinsku opremu vrednu više od 5,5 miliona dinara, saopštila je ova zdravstvena institucija.

U saradnji sa prim. dr Goranom Azanjcem doneta je odluka da budu donirani najsavremeniji pacijent - monitori sa svim neophodnim modulima, "tač skrin" i vaj-faj tehnologijom, koji su veoma važni za praćenje vitalnih funkcija i fizioloških parametara kod pacijenta na mehaničkoj ventilaciji ili u anesteziji.

Takvi pacijent-monitori su sastavni deo savremeno opremljenih zdravstvenih ustanova najvišeg nivoa. Ujedno i najvažnije, ovaj tip pacijent-monitora zadovoljava sve kliničke potrebe lekara, omogućava pregled svih informacija o stanju pacijenta i donošenje brzih i kvalitetnih odluka u lečenju.

Primena pacijent-monitora, posebno tako visoke klase i kvaliteta ima značajno mesto i u uobičajenom funkcionisanju hirurških sala i jedinica intezivnog lečenja, čime je u Kliničkom centru Kragujevac učinjen dugoročno kvalitativni pomak, stoji u saopštenju.

Trnava promet donirala robu za najugroženije sugrađane

Simboličnim uručenjem čeka u vrednosti 1.100.000 dinara Nevenki Bogdanović sekretaru Gradske organizacije Crvenog krsta, Trgovinsko preduzeće Trnava promet doniralo je robu za najugroženije sugrađane. Prema rečima Danijele Marković, marketing menadžera Trnave promet, reč je o paketima osnovnih životnih namirnica koji sadrže i sredstva za higijenu.

Trnava promet donirala je i 200 paketa za najugroženije žitelje Topole.

Cilj ove donacije Trnave promet koja se prva javila i akcije "Ostani kod kuće" je da svi koji žele da upute donaciju Crvenom krstu, to mogu da učine svakog dana od 8 do 16 sati. Broj telefona Crvenog krsta je 034/331-737, a donatori mogu da se jave i na broj kol centra 0800-112-113.

Crveni krst je do vikenda primio 558 poziva.

Druga akcija kupovine za najstarije sugrađane protekla u najboljem redu

Zahvaljujući volonterima i pripadnicima Policijske uprave i druga akcija kupovine, pod posebnim uslovima za sugrađane starije od 65 godina protekla je u Kragujevcu u najboljem redu. Za 140 volontera akcija je počela u 3 sata kada su u dvorištu Crvenog krsta preuzeli maske i rukavice namenjene penzionerima, kao i dezinfekciona sredstva.

Sugrađanima starijim od 65 godina je u Kragujevcu, u skladu sa merama Vlade Srbije, omogućena kupovina namirnica i drugih potrepština u periodu od 4 do 7 sati. Za tu namenu bilo je otvoreno 55 maloprodajnih objekata.

Procenjuje se da je u nabavci bilo oko 7.000 penzionera.

Pored toga, volonteri su, prema rečima Nevenke Bogdanović sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta, obišli i bankomate više banaka u gradu, s obzirom na to, da su stariji sugrađani iskoristili priliku da podignu svoje penzije. Šest banaka imalo je istaknuta obaveštenja i uputstva o dezinfekciji, a u jednoj od banka pored obaveštenja, postavljeno je i sredstvo za dezinfekciju. Tamo gde je to bilo potrebno volonteri su pomagali starijim sugrađanima oko bankomata prilikom podizanja prinadležnosti i dezinfikovali bankomate posle svake upotrebe.

Za penzionere Apotekarska ustanova Kragujevac je pored dežurne apoteke Bubanj koja radi 24 sata, otvorila apoteke 1. maj, Avala i Đurđevdan.

Fijat produžio plaćeno odsustvo radnika do 3. aprila

Zbog aktuelne situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa produženo je plaćeno odstustvo za radnike fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija za još nedelju dana, odnosno do 3. aprila, rečeno je u Samostalnom sindikatu te fabrike u Kragujevcu

Prema rečima predsednika sindikata Zorana Markovića, odluka o produžetku plaćenog odsustva za radnike doneta je zbog celokupne situacije sa epidemijom koronavirusa koja je pogodila Evropu, a najteže su posledice u zemljama koje su i najveći kupci modela "500L" proizvedenog u Kragujevcu - Italija, Španija i Francuska.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivične prijave protiv četiri osobe iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivične prijave protiv četiri osobe iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Prilikom kontrole, policija je tokom jučerašnjeg dana zatekla u parku muškarce starosti 23, 43 i 46 godina, kao i žensku tridesetogodišnju osobu čime su prekršili meru zabrane kretanja u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport.

Preosvećeni vladika Jovan: "Gde uđe strah, tu vera slabi"

U nedelju četvrtu Velikog posta, Episkop šumadijski Jovan služio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save na Aerodromu. Prisustvovali su vernici u ograničenom broju, u skladu sa propisima i preporukama nadležnih službi.

Po pročitanom Jevanđelju po Marku, gde se govori o isceljenju besomučnog i o "rodu nevernom", Preosvećeni Vladika je "proizneo" besedu.

"...Nemoć ne obara oca, koga ne hvata strah, da bi on zbog tog straha izgubio veru i poverenje da će naći leka, ali ne u sebi, nego da će naći leka u Onome Koji jedini ima leka za sve naše bolesti, nemoći, padove. Taj lek je Gospod Isus Hristos. On Koji je lekar nad lekarima, to je Pričešće kojim se pričešćujemo za život večni i za oproštaj grehova. Zato onaj koji se pričešćuje on uzima lek nad lekovima."

Iz besede

"Da bi ojačali verom treba nam i post i molitva. Zato iscelimo se sami, postom i molitvom. Iscelimo se i sami od maloverja i od ovoga straha. Ljudsko je, strah je ljudski, slabost je ljudska ali je sila Božija. Zato treba pojačati post, molitvu i dobra dela, i evo i ovo iskušenje koje nas je snašlo je provera naše vere, kako verujemo, da li nam je vera delotvorna, ili nam je vera samo na jeziku."


Onlajn koncertni program Studentskog kulturnog centra

Od ponedeljka 30. marta u 21 čas biće premijerno prikazivani koncerti na Jutjub kanalu Studentskog kulturnog centra. Ovog ponedeljka biće prikazan koncert Borisa Kovača i njegovog New Ritual Quarteta sa nastupa koji je priredio na nedavno završenom ESTAM World Music Festivalu.

STATISTIKA KOVID-19 U SRBIJI, 29. 3. 2020.

Kragujevac 21

KRAGUJEVAC: UKUPNO, ZARAŽENO U DANU, SAMOIZOLOVANO UKUPNO

PRVI PRVI NA SKALI Statistika kovid-19 u Srbiji, 29. 3. 2020. Kragujevac

ARANĐELOVAC: UKUPNO, ZARAŽENO U DANU, SAMOIZOLOVANO UKUPNO

PRVI PRVI NA SKALI Statistika kovid-19 u Srbiji, 29. 3. 2020. Arandjelovac


Izvori: Covid19.rs; gradovi Gornji Milanovac i Kragujevac;
Klinički centar; Kosovo onlajn; Beta; MUP; Eparhija šumadijska


PRVI PRVI NA SKALI/KORONA
 


#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ! 


ARHIVA PPNS

PRODUŽENA SAMOIZOLACIJA I ZABRANA KRETANJA VIKENDOM; ZATVARAJU SE SVE PIJACE; PENZIJE NA KUĆNU ADRESU; VLADA OBJAVILA PREPORUKU, EPARHIJA SAOPŠTENJEDANICA GRUJIČIĆ: SAMO MAKSIMALNA DISCIPLINA I ŠTO VEĆA IZOLACIJA MOGU DOVESTI DO KRAJA EPIDEMIJE

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: PRAKTIČNO UPUTSTVO ZA NASTUPAJUĆE DANE (VIDEO)MALAGURSKI UKRATKO: LAŽNE VESTI O KORONA VIRUSU

HEMIJOM PROTIV VIRUSA KOVID-19: NAJEFIKASNIJI U PREVENCIJI SAPUN I 70% ETANOL

OGRANIČITI I USPORITI VRH EPIDEMIJE

RESPIRATORNA HIGIJENA

PRVI PRVI NA SKALI Kultura kijanja i kasljanja

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html