Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Korona

07.04.2020

Kovid-19: Vesti iz Kragujevca, 7. 4. 2020.

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Kragujevac pokrenuo inicijativu za otvaranje privremene bolnice

Grad Kragujevac pokrenuo je danas pred nadležnim državnim organima inicijativu za otvaranje privremene bolnice, poput bolnica u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, rekao je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine gradonačelnik Radomir Nikolić. Kapaciteti Kliničkog centra Kragujevac su ograničeni, s obzirom na to da toj zdravstvenoj ustanovi gravitira dva miliona stanovnika.

Otvaraju se nova žarišta u Ćupriji i Novom Pazaru i mi kao grad želimo da pomognemo da se za zbrinjavanje pacijenata sa lakšom kliničkom slikom opreme novi kapaciteti. Za tu namenu ponudili smo halu Šumadija sajma i dve sportske hale Jezero i Gordana Goca Bogojević. Odluku o formiranju privrmene bolnice doneće nadležni državni organi.

Pokrenuli smo i inicijativu da se testiranje na korona virus obavlja i u Kragujevcu, nakon razgovora koje smo obavili sa Institutom za javno zdravlje, Domom zdravlja i Kliničkim centrom. Ima kapaciteta, potrebna je obuka, nešto uređaja i testova, čime bi rasteretili centralne laboratorije u Srbiji i brže dolazili do rezultata.

S obzirom na broj stanovnika u Kragujevcu, broj registrovanih kod kojih je potvrđen korona virus je, nadam se, pravi odraz stanja, rekao je Nikolić i dodao da su stanovnici disciplinovani i poštuju propisane mere. S druge strane, podsetio je gradonačelnik, na vreme smo preduzeli sve najozbiljnije mere prevencije i dezinfekcije. Kako smo mi krenuli par dana ranije, tako je do svesti naših građana opasnost od korona virusa stigla pre nego u druge delove Srbije.

Komunalni sektor u Kragujevcu danas normalno funkcioniše, zaštitili smo Vodovod da bismo imali zadravu pijaću vodu svakog dana, JKP Šumadija koja čisti ulice i javne površine odmah je krenula i sa dezinfikcijom. Obezbedili smo sve što smo mogli, a zahvaljujući kompaniji Milanović tretman voda, dobili smo neograničene količine sredstva za dezinfekciju. Građani na deset lokacija mogu da uzmu sredstvo za dezinfekciju ne samo za zgrade, nego i za sopstvene potrebe.

Osim zahvalnosti kineskim prijateljima koji su u dva navrata poklonili najpre 50.000, a zatim 30.000 maski, Nikolić je posebnu zahvalnost uputio volonterima, privrednicima koji doniraju pakete hrane za najugroženije porodice, davaocima krvi, penzionerima na strpljenju i građanima što poštuju propisane mere.

Prilog RTVGradsko veće pokrenulo Inicijativu za formiranje privremene COVID19 bolnice


Gradsko veće na sednici održanoj 7. aprila pokrenulo je Inicijativu pred Kliničkim centrom Kragujevac, predsednikom Republike Srbije, Vladom Srbije i resornim ministarstvima za formiranje privremene COVID 19 bolnice na teritoriji grada.

Razlog za pokretanje Inicijative je novonastala situacija odnosno otvaranje novih žarišta na delu teritorije Srbije koju pokriva Klinički centar Kragujevac (Ćuprija, Čačak, Novi Pazar, Kraljevo…) a u skladu sa preporukom Kriznog štaba.

Instrukcijama Vlade Republike Srbije i usvojenim protokolima lečenja za pacijente kod kojih je dijagnostifikovan COVID19, definisano je da se pacijenti kod kojih je potvrđen korona virus ne mogu lečiti u kućnoj izolaciji, već se na lečenje upućuju isključivo u COVID19 bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji i to: Beograd – Beogradski sajam, Niš – Sportska hala Čair i Novi Sad – Novosadski sajam, o čemu je 4. aprila grad Kragujevac obavestio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kako teritorija koju pokriva Klinički centar Kragujevac nije obuhvaćena intrukcijama Vlade Srbije, a imajući u vidu nova žarišta i ograničene smeštajne kapacitete Kliničkog centra, ukoliko dođe do masovnog oboljevanja stanovništva,

Gradsko veće, za potrebe privremene bolnice, opredeljuje halu Šumadija sajma i sportske dvorane Jezero i Gordana Goca Bogojević i stavlja ih na raspolaganje nadležnim organima.

Gradsko veće, takođe, pokreće Inicijativu pred nadležnim organima za stavljanje Instituta za javno zdravlje Kragujevac u funkciju testiranja na COVID19, kao i da materijalno i finansijski pomogne opremanje Instituta i finansira deo troškova testiranja.

DAJTE KRV - SVAKODNEVNA AKCIJA (HOTEL ZELENGORA, 8- 13:00)

Dozvola za kretanje tokom policijskog časa za negu bolesnog lica

Građani Kragujevca kojima je potrebna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa, a radi pružanja usluga – nega bolesnog lica (usluge pomoći u kući – usluga socijalne zaštite, ali i direktno ugovorena pomoć između dva fizička lica) i usluga personalne asistenicije, potrebno je da se zahtevom obrate Gradskoj upravi i dostave dokumenta koja potvrđuju razlog za izdavanje ove dozvole.

Lica kojima je potrebna ova vrsta pomoći, zahtev sa odgovarajućom medicinskom dokumentacijom, kao i podatke o osobi koja pruža pomoć podnose na mejl dozvolazakretanje@kg.org.rs.

Jedinica lokalne samouprave je dužna da nakon provere podataka, zahteve dostavi Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje će nakon provere zahteve proslediti Ministarstvu unutrašnjih poslova radi izdavanja dozvole.

Zahteve za dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa ne mogu podneti i roditelji koji na osnovu konačne sudske presude preuzimaju i vraćaju dete drugom roditelju u vreme zabrane kretanja. Prema tumačenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, viđanje deteta po osnovu sudske presude ne smatra se opravdanim razlogom za kretanje za vreme policijskog časa, jer predstavlja epidemiološki rizik i takve zahteve Ministarstvo neće obrađivati.

Po podacima Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, šest osoba iz Smederevske Palanke pozitivno je na prisustvo korona virusa, a inficirana je i doktorka iz Kragujevca koja radi u palanačkoj bolnici, javlja ista agencija.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen naveo je da se doktorka koja radi u Opštoj bolnici Stefan Visoki u Smederevskoj Palanci ne ubraja u obolele sa područja te opštine jer živi u Kragujevcu.

- Doktorka je izolovana, slučaj je epidemiološki obrađen, a bolnica dezinfikovana i sve osobe koje su bile u kontaktu sa obolelom doktorkom su izolovane, naveo je Vučen, a preneo portal Podunavlje.info.

PONUDA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Kalendar aktivnosti u vreme izolacije

Nakon ilustrovane brošure COVID-19 za decu, lekari Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Kragujevac, pripremili su Kalendar aktivnosti u vreme izolacije zbog pandemije korona virusom. Kalendar aktivnosti je psihosocijalna podrška našim sugrađanima.

Preuzet je sa sajta www.actionforhappiness.org. Osim prevoda, lekari Klinike za psihijatriju, Prof.dr Goran Mihajlović i dr Milica Pantić uradili su odgovarajuće poruke, na način koji bi bio razumljiv i prihvatljiv kulturološkim navikama u našoj sredini.

Kalendar aktivnog suočavanja sa korona virusom u vreme izolacije može da pomogne da pazimo na sebe i druge dok se zajedno suočavamo sa globalnom krizom.

Danas je utorak 7. april. Lekari predlažu da podelite svoja osećanja i budete otvoreni da potražite pomoć ako vam je potrebna. Za subotu, 11.april priređivači ovog kalendara savetuju da zapazite najmanje pet stvari koje su lepe u svetu oko vas. Vredi pokušati, poručuju priređivači Mihajlović i Pantić.

Dokument

Po podacima Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, šest osoba iz Smederevske Palanke pozitivno je na prisustvo korona virusa a inficirana je i doktorka iz Kragujevca koja radi u palanačkoj bolnici, javlja agencija Beta.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen naveo je da se doktorka koja radi u Opštoj bolnici Stefan Visoki u Smederevskoj Palanci ne ubraja u obolele sa područja te opštine jer živi u Kragujevcu.

- Doktorka je izolovana, slučaj je epidemiološki obrađen, a bolnica dezinfikovana i sve osobe koje su bile u kontaktu sa obolelom doktorkom su izolovane, naveo je Vučen a preneo portal Podunavlje.info..

U Opštoj bolnici u Čačku tokom noći jedan pacijent sa teškom kliničkom slikom upućen je u Kragujevac, dok je jedan pacijent koji je imao infarkt i povišenu temperaturu umro, a rezultat pregleda na korona virus se očekuje u toku dana.

- Jutros se šalje 21 bris, a sutra je planirano 35. Od osam bgriseva, za koje su stigli rezultati jedan je bio pozitavan, izjavio je dr Aksentije Tošić, direktor ZZJZ u Čačku, javlja agencija Rina.

Sa sastanka Radnog tima informacije da se na infektivnom odeljenju čačanske bolnice trenutno nalazi 11 pacijenata, juče u toku dana bilo je osam prijema na to odeljenje. 

Dobra vest je da su tri pacijenta kao izlečena juče otpuštena kući, pet pacijenata sa boljom kliničkom slikom je premešteno na druga bolnička odeljenja, ali jedan pacijent koji je  u kritičnom stanju, poslat je u kovid – centar u Kragujevac, piše Glas Zapadne Srbije.

Izvori: Grad Kragujevac; RTV; Beta; Glas Zapadne Srbije; Rina

SRBIJA

PRVI PRVI NA SKALI Covid19.rs Statistički podaci o koronavirusu. 7. 4. 2020. TABELA

STATISTIKA

BROJ OBOLELIH - TERITORIJALNO, do 6. aprila 2020.

 1. Beograd 876 (49,6%)
 2. Niš 90 (5,10%)
 3. Novi Sad 86 (4,87%)
 4. Ćuprija 83 (4,70%)
 5. Valjevo 59 (3,34%)
 6. Kruševac 55 (3,11%)
 7. Čačak 32 (1,81%)
 8. Leskovac 30 (1,70%)
 9. Kragujevac 28 (1,59%)
 10. Paraćin 27 (1,53%)
 11. Vranje 25 (1,42%)
 12. Zaječar 25 (1,42%)
 13. Jagodina 24 (1,36%)
 14. Pančevo 22 (1,25%)
 15. Novi Pazar 21 (1,19%)
 16. Surdulica 19 (1,08%)
 17. Subotica 16 (0,91%)
 18. Užice 15 (0,85%)
 19. Požarevac 13 (0,74%)
 20. Kraljevo 12 (0,68%)
 21. Kosovska Mitrovica 11 (0,62%)
 22. Pirot 11 (0,62%)

BROJ SAMOIZOLOVANIH

Opštine i gradovi sa najvećim brojem do 7. 4. 2020.

 1. Grad Beograd 16.499
 2. Novi Sad 3.750
 3. Loznica 3.736
 4. Grad Niš 2.166
 5. Priboj 1.822
 6. Preševo 1.741
 7. Novi Pazar 1.647
 8. Leskovac 1.577
 9. Subotica 1.468
 10. Šabac 1.304

SVET

 • Slučajevi zaraze: 1.247.242
 • Smrtni slučajevi: 69.213

Regionalno

 • Evropa: 655.337
 • Amerika: 384.242
 • Zapadni Pacifik: 113.642
 • Istočni Mediteran: 77.359
 • Jugo-istočna Azija: 9.132
 • Afrika: 6.818
Najveći broj slučajeva
 1. SAD 333.811
 2. Španija 130.759
 3. Italija 128.948
 4. Nemačka 95.391
 5. Kina 83.071
 6. Francuska 69.607
 7. Iran 60.500
 8. Velika Britanija 47.810
 9. Turska 27.069
 10. Švajcarska 21.065
 11. Belgija 19.691
 12. Holandija 17.851

Izvor: Svetska zdravstvena organizacija

Grafika: Covid19.rs
Foto: Ivan Stojanović/Prviprvinaskali.com

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ!


ARHIVA PPNS


INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: POZITIVNI REZULTATI - KRAGUJEVAC 26, ARANĐELOVAC 11, TOPOLA 1, 6. 4. 2020.

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: PRAKTIČNO UPUTSTVO ZA NASTUPAJUĆE DANE (VIDEO)


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar