Krizni štab Kragujevcа proglasio vanrednu situaciju

Krizni štab Kragujevcа proglasio vanrednu situaciju

Na sednici Gradskog kriznog štaba u Kragujevcu doneta odluka o proglašenju vanredne situacije, javlja Tanjug.

U Kragujevcu je završena sednica Gradskog kriznog štaba, koja je organizovana nakon što je broj zaraženih korona virusom naglo porastao.

Doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije, što znači da će biti skraćeno radno vreme svih ugostiteljskih objekata i obavezno nošenje maski i rukavica u zatvorenim prostorijama i svim javnim institucijama.

"U Kragujevcu je proglašena vanredna situacija", saopštio je Radomir Nikolić, gradonačelnik i komandant Kriznog štaba.

Institut za javno zdravlje predložiće niz mera koje će biti saopštene u narednom periodu, a već od danas se otkazuju svi događaji i okupljanja. Komunalna policija i inspekcija će kontrolisati da li se mere poštuju, objavio je Tanjug.

Kragujevački krizni štab će nadležnom ministarstvu predložiti mere koje bi trebalo da budu realizovane u cilju sprečavanja širenja korona virusa, rekao je komadant štaba i gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, prenosi Nova.rs.

On je novinarima posle sednice Kriznog štaba, rekao da će u toku dana biti poznato koje će tačno mere biti preduzete.

OBJAVA NA SAJTU GRADA

Na predlog Štaba za vanredne situacije, posle sagledavanja epidemiološke slike, a kako bi se stalo na put daljem širenju korona virusa, gradonačelnik Radomir Nikolić je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji grada Kragujevca.

Iako je bilo pokušaja da se uozbilji situacija u normalnim uslovima, nije bilo previše efekata, jer se određeni broj građana ne pridržava mera. Zbog toga smo rešili da sve ono što smo do sada preporučivali, sada naredimo. To znači da ćemo u narednom periodu imati dva koraka vraćanja unazad, da ćemo morati da se ponašamo kao kada je u Srbiji vladalo vanredno stanje, istakao je gradonačelnik.

Kako je objasnio, to znači posebno ponašanje na javnim mestima, u ugostiteljskim objektima, u bankama, šalterima pošta i gradske uprave. Nikolić je naveo da je najveći broj obolelih među mlađom populacijom, između 17 i 35 godina starosti, a da su novi centri odakle dolazi virus – žurke, proslave, mature, koncerti. Verujemo da će ministar zdravlja prihvatiti sve preložene mere Instituta za javno zdravlje Kragujevac kao referentne ustanove.

Inače, u najnovijem izveštaju tog Instituta, u protekla 24 časa potvrđeno je još 50 slučajeva zaraze korona virusom. Tako je Kragujevac, koji je za vreme vanrednog stanja imao ukupno 68 registrovanih, u prethodnih 20 dana duplirao taj broj i sada ima 130 novozaraženih. Na osnovu brzine kojom se virus širi, morali smo da proglasimo vanrednu situaciju. Primenu propisanih mera kontrolisaće inspekcijske službe, koje će sankcionisati kaznama sve koji nastave sa neodgovornim ponašanjem, ne samo prema svom zdravlju, nego i zdravlju ostalih građana Kragujevca, poručio je Nikolić.

Apel sugrađanima da budu disciplinovani uputio je i direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević koji je rekao da danonoćnim radom u novoformiranoj kovid laboratoriji Kraguj dnevno može da se pregleda 180 uzoraka. On je najavio i pomoć države u nabavci nove opreme, čime će kapacitet biti uvećan na 400 do 500 analiza dnevno.

Prema rečima Vasilija Antića direktora Doma zdravlja Kragujevac u protekloj nedelji evidentan je porast broja pacijenata sa temperaturom, prosečno stotinak dnevno. Uglavnom je reč o mladim ljudima, sa nešto lakšom kliničkom slikom. U svakom slučaju on je pozvao građane da se, ukoliko imaju bilo kakave respiratorne simptome sa povišenom temperaturom, odmah jave u kovid ambulantu u prostorijama nekadašnjeg ATD-a.

Klinički centar Kragujevac koji pokriva šest regiona, rekao je direktor Predrag Sazdanović, od pre sedam dana potpuno je spreman za drugi „pik“ prvog epidemijskog talasa. Ponovo smo podigli čitav sistem koji je funkcionisao u martu i aprilu. U ovom trenutku hospitalizovana su 63 pacijenta, od čega je 10 na respiratoru. U sistemu kovida, podsetio je Sazdanović su četiri klinike Infektivna klinika, Klinika za pulmologiju, Klinika za rehabilitaciju, a vrlo brzo u funkciji će biti i Klinika za psihijatriju. To je, rekao je Sazdanović, 160 hospitalnih mesta plus 51 mesto u intenzivnoj nezi.Podsećamo na noćašnji izveštaj Instituta, u celini.

Kovid-laboratorija "Kraguj" Instituta za javno zdravlje Kragujevac uzorkovala je putem briseva ukupno 8770  8.518 pacijenata.

Do petka 26. juna, od 252 pristiglа rezultata do 2:00, pozitivnih pacijenata je 62 (24%), od toga iz Šumadijskog okruga 60 - šest puta više nego juče

 • Kragujevac 50 (+44)
 • Aranđelovac 3
 • Knić 3
 • Rača 2
 • Batočina 1
 • Lapovo 1
 • Žagubica 1
 • Novi Pazar 1
Iz Šumadijskog okruga ukupno je 262 pozitivna pacijenta od početka zaraze. Po opštinama:
 • Kragujevac 197
 • Aranđelovac 23
 • Topola 9
 • Rača 14
 • Batočina 8
 • Lapovo 2
 • Knić 9

PROCEDURA ZA TRIJAŽU GRAĐANA SA SIMPTOMIMA OBOLJEVANJA OD KOVID-19

U kućnoj izolaciji, prema podacima MUP-a, trenutno se nalazi 350 osoba Šumadijskog okruga (99 više nego juče):

 • Kragujevac 271 (+75)
 • Aranđelovac 13
 • Topola 6
 • Rača 32
 • Batočina 14
 • Lapovo 1
 • Knić 13

Broj pacijenata na lečenju u Kliničkom centru Kragujevac u međuvremenu je povećan i sada je 63, 11 više nego juče (na respiratorima 10), saznaje portal Prviprvinaskali.com iz Kriznog štaba grada.
Poslednji broj otpuštenih pacijenata: 2 (Kragujevac 1, Kosovska Mitrovica 1).

- Korona se vratila! Da bismo je pobedili, potrebno je da budemo disciplinovani. Moramo da poštujemo sve preporuke koje smo već naučili. Kao što smo rekli: znanje znači i ponašanje! To je, baš sada, veoma važno primeniti. Da bismo uspeli, moramo da se striktno pridržavamo svih preporuka i pokažemo da znanje zaista znači ponašanje. U zatvorenom prostoru nošenje maski, rukavica i česta dezinfekcija ruku alkoholom i distanca od dva metra. Na otvorenom distanca dva metra, česta dezinfekcija ruku. Ne pipajte rukama lice, oči, nos, dok ne dezinfikujete ruke. Borba traje, pobedićemo disciplinom, upornošću i istrajnošću, poruka je direktora Instituta dr Dragana Vasiljevića.

Voda koju proizvodi i distribuira JKP Vodovod i kanalizacija je higijenski je ispravna, navedenoj je u izveštaju Instituta za javno zdravlje.

U SRBIJI 193 ZARAŽENIH, U KRAGUJEVCU I NOVOM PAZARU ALARMANTNO

Znanje je moć!
Znanje znači i ponašanje!
U životu je sve važno, samo je zdravlje bitno!
Borba traje!
Korona mora pasti!

Zdravstvene ustanove Šumadijskog okruga iz kojih su prikupljeni podaci: Klinički centar Kragujevac, Institut za javno zdravlje Kragujevac, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, domovi zdravlja: Kragujevac, Aranđelovac, Batočina, Lapovo, Topola, Rača i Knić 

Prvi Prvi na Skali


Specijalni tim lekara stigao u Novi Pazar


Regionalni koordinator Ministarstva zdravlja za kovid pandemiju, grudni hirurg Slobodan Milisavljević stigao je u Novi Pazar na čelu tima kragujevačkih lekara.

Oni su otputovali u taj grad kako bi pomogli lekarima novopazarske Opšte bolnice u organizaciji i zbrinjavanju pacijenata obolelim od korona virusa. Tim stručnjaka iz Kragujevca došao je u Novi Pazar na zahtev direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića, javlja Tanjug.

- Ovo je već druga ekipa lekara iz Kragujevca koja za poslednjih nedelju dana dolazi u Novi Pazar, rekao je direktor Opšte bolnice Meho Mahmutović.

On je istakao da je pomoć iskusnih lekara: anestetičara, infektoologa, anesteziologa, od velikog značaja posebno u momentu prepunih bolničkih kapaciteta na infektivnom, grudnom, očnom i ušnom odeljenju i s obzirom na činjenicu da se od juče u Opštoj bolnici leče i najteži pacijenti na stacionarnim respiratorima.

Regionalni koordinator Ministarstva zdravlja za kovid pandemiju Milisavljević pohvalio je rukovodstvo Opšte bolnice, ceo medicinski kadar i kako je kazao, požrtvovanost i znanje koje su uneli u lečenje ove teške pandemije koja je zadesila ceo svet.

- Mi imamo u zadnjih nekoliko dana ponovo skok novoobolelih, posebno na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Kasnije analize pokazaće uzrok. U većini bolnica kapaciteti su popunjeni, a mi po naredbi Ministarstva zdravlja činimo sve napore da se pomogne Opštoj Bolnici u Novom Pazaru u ljudstvu, tehnici i organizaciji same Covid bolnice, kazao je Milisavljević.


Informacija o novom korona virusu na dan 26. jun 2020. godine u 15 časova

U Republici Srbiji je do 15 časova 26. juna 2020. godine registrovano ukupno 13.565 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.495 osoba od kojih je 193 pozitivno (juče: 137).
Ukupan broj aktivnih slučajeva u ovom trenutku je 1.068 (juče: 954).

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Od 10. juna na sajtu covid19.data.gov.rs nema dnevnih podataka o opštinama i gradovima sa najvećim brojem zaraženih, a nema ih više ni na covid19.rs.Grafika: Covid19.rs
Foto: Ivan Stojanović/Prviprvinaskali.com


DR GLIGIĆ: VIRUS SE PRENOSI KAPLJIČNO, ALI I VAZDUHOM - OŽIVLJAVA U NOSU, USTIMA ILI OČIMA (VIDEO, 29:34)


 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari