Priručnik o prevenciji i lečenju kovid-19 infekcije - Univerzitet u Zhejiangu, NR Kina

Priručnik o prevenciji i lečenju kovid-19 infekcije - Univerzitet u Zhejiangu, NR Kina

Reč urednika

Kada smo suočeni sa nepoznatim virusom, deljenje znanja i saradnja su najbolji lekovi.

Publikovanje ovog Priručnika je jedan od najboljih načina da pokažemo hrabrost i mudrost koju su naši zdravstveni radnici pokazali u protekla dva meseca.

Zahvaljujem se svima koji su doprineli izdavanju ovog Priručnika jer sada možemo da podelimo nemerljivo iskustvo u spasavanju pacijenata sa kolegama širom sveta.

Zahvaljujem na podršci kolega iz Kine koji su doprineli svojim iskustvom koje nas inspiriše i motiviše.

Zahvaljujem se Fondaciji Džeka Maa na pokretanju ovog programa, kao i kompaniji Ali Health na tehničkoj podršci, bez kojih izdavanje ovog Priručnika za borbu protiv epidemije ne bi bilo moguće.

Ovaj Priručnik je svima dostupan besplatno. Ipak, zbog ograničenog vremena, moguće da se potkradu manje greške.

Vaše mišljenje i saveti su veoma dobrodošli!

Prof. Tingbo LIANG
Glavni urednik "Priručnika za prevenciju i lečenje infekcija COVID-19 infekcije"
Predsedavajući The First Affiliated Hospital, Zhejiang University School of Medicine 

Predgovor

Nalazimo se u globalnom ratu bez presedana i čovečanstvo se suočava sa zajedničkim neprijateljem, novim korona virusom. Prvo bojno polje su upravo bolnice gde su vojnici naši zdravstveni radnici.

Da bismo obezbedili pobedu u ovom ratu, moramo najpre da budemo sigurni da naše medicinsko osoblje ima dovoljno resursa, uključujući iskustvo i tehnologiju. Takođe, moramo da stvorimo uslove da bolnice budu bojno polje na kome ćemo eliminisati virus, umesto da virus nas pobedi.

Iz tih razloga, Fondacija Džeka Maa i Alibaba Fondacija su okupili grupu medicinskih eksperata koji su se upravo vratili sa prvih borbenih linija rata protiv pandemije. Uz podršku FAHZU (The First Affiliated Hospital, Zhejiang University School of Medicine), ova grupa je brzo publikovala vodič na osnovu kliničkog iskustva u lečenju ovog novog koronavirusa. Vodič za lečenje nudi savete i reference protiv pandemije za medicinsko osoblje širom sveta koji se upravo priključuje ratu.

Posebnu zahvalnost dugujem medicinskom osoblju FAHZU. Istovremeno dok su se izlagali ogromnom ličnom riziku prilikom lečenja pacijenata sa COVID-19, beležili su svoje dnevno iskustvo koje se može pronaći u ovom Priručniku. U proteklih 50 dana, 104 potvrđena pacijenta je bilo primljeno u FAHZU, od kojih su 78 bili teško i kritično obolelo.

Zahvaljujući pionirskim naporima medicinskog osoblja i primeni novih tehnologija, doživeli smo čudo. Nijedan član osoblja se nije inficirao, nije bilo promašenih dijagnoza i nijedan pacijent nije umro.

Danas, sa širenjem pandemije, ovakva iskustva su najvredniji izvor informacija i najjače oružje u rukamo zdravstvenih radnika na prvoj borbenoj liniji. Ovo je potpuno nova bolest, a Kina je prva stradala.
Izolacija, dijagnostika, lečenje, zaštitne mere i rehabilitacija su razvijani od nule. Nadamo se da će ovaj Priručnik lekarima i medicinskim sestrama biti vredan izvor informacija kako ne bi stupali u borbu
nepripremljeni i sami.

Ova pandemija je zajednički izazov čovečanstva u vreme globalizacije. U ovom trenutku, deljenje resursa, iskustva i naučenih lekcija, bez obzira ko ste, je naš jedini način da pobedimo. Pravi lek za epidemiju nije izolacija, vec kooperacija.

Ovaj rat je tek počeo.

Sadržaj

Prvi deo: Prevencija i kontrola
I. Upravljanje prostorom za izolaciju (1)
II. Upravljanje osobljem (4)
III. Lična zaštitne mere kod COVID-19 (5)
IV. Bolnički protokoli tokom COVID-19 epidemije (6)
V. Digitalna podrška za prevenciju i kontrolu epidemije (16)

Drugi deo: Dijagnoza i lecenje
I. Personalizovan, udružen i multidisciplinarni menadžment (18)
II.Etiologija i indikatori zapaljenja (19)
III. Imidžing dijagnostika kod COVID-19 pacijenata (21)
IV. Primena bronhoskopije u dijagnostici i lečenju COVID-19 pacijenata (22)
V. Dijagnoza i klinička klasifikacija za COVID-19 (22)
VI. Antivirusno lečenje radi pravovremene eliminacije patogena (23)
VII. Anti-šok i anti-hipoksemično lečenje (24)
VIII. Racionalna upotreba antibiotika radi prevencije sekundarne infekcije (29)
IX. Balans intestinalne mikroflore i nutritivne podrške (30)
X. ECMO podrška za COVID-19 pacijente (32)
XI. Konvalescentna plazma terapija za COVID-19 pacijente (35)
XII. Primena lekova kod COVID-19 pacijenata (37)
XIII. Psihološka podrška za COVID-19 pacijente (41)
XIV. Rehabilitacija za COVID-19 pacijente (42)
XV. Transplantacija pluća za COVID-19 pacijente (44)
XVI. Standardi otpusta plan praćenja za COVID-19 pacijente (45)

Treći deo: Nega
I. Nega pacijenata koji primaju oksigenoterapiju putem High-Flow nazalne kanule (HFNC) (47)
II. Nega pacijenata na mehaničkoj ventilaciji (47)
III. Dnevno upravljanje i monitoring ECMO (Extra Corporeal Membrane Oxygenation) (49)
IV. Nega za ALSS (Artificial Liver Support System) (50)
V. Nega CRRT (Contiuous Renal Replacement Treatment) (51)
VI. Opšta nega (52)

Dodatak
I. Primer medicinskog saveta za COVID-19 pacijente (53)
II. Proces online konsultacija u dijagnostici i lečenju (57)

Reference (59)

O FAHZU

Osnovana 1947, The First Affiliated Hospital, Zhejiang University School of Medicine (FAHZU), je prva bolnica Univerziteta u Zhejiangu. Sa šest kampusa prerasla je u medicinski centar za integrativno zdravstvo, edukaciju, naučno-istraživački rad i preventivnu negu. Rangirana je kao 14. bolnica u Kini. Trenutno zapošljava 6.500 ljudi, uključujući akademike, predavače od nacionalnog značaja i druge vanserijske talente. FAHZU raspolaže sa 4.000 kreveta. Glavni kampus je zbrinuo pet miliona poseta u 2019. godini. FAHZU je u prethodnim godinama uspešno razvio mnogobrojne programe u transplantaciji organa, oboljenjima pankreasa, infektivnim bolestima, hematologiji, nefrologiji, urologiji, kliničkoj farmaciji itd. U FAHZU se takođe obavljaju transplantacije jetre, bubrega, pankreasa, pluća, creva i srca. U borbi protiv SARS-a, H79 i COVID-19 stekla je ogromno iskustvo. Ekstenzivno je uključena u međunarodnu saradnju. FAHZU je uspostavio partnerstva sa preko 30 prestižnih Univerziteta širom sveta.

Srpsko izdanje

Ovaj priručnik sastavili su stručnjaci iz Prve pridružene bolnice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zhejiangu u NR Kina, a na osnovu svoje teške borbe sa novim kovid-19 virusom.

Fascinantni rezultati koje su postigli u prevenciji i lečenju obolelih čine ovaj priručnik veoma vrednim štivom s obzirom da se i mi, kao i ostatak sveta, po prvi put susrećemo sa ovim virusom. Iskustvo jedan od najvažnijih resursa koji nam je potreban.

Priručnik je objavljen na Alibaba klaud platformi, a srpsko izdanje je nastalo kao rezultat saradnje lekara Opšte bolnice Atlas iz Beograda i humanitarne organizacije 28. jun, uz dozvolu autora iz Kine.

Dr Nemanja Zarić
Opšta bolnica Atlas
Filip Filipi, predsednik, 28. jun

PREUZMI

Atlas opšta bolnica

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: SAMOIZOLACIJA

video-link11

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA 

#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ! 


ARHIVA PPNS

DEZINFEKCIJA SVIH ZGRADA I JAVNIH POVRŠINA; POKRENUTA AMBULANTA ZA FEBRILNA STANJA I RESPIRATORNE INFEKCIJE; ZATVORENO VIŠE PIJACA; GRADSKI PREVOZ DO 17 ČASOVA

HEMIJOM PROTIV VIRUSA KOVID-19: NAJEFIKASNIJI U PREVENCIJI SAPUN I 70% ETANOL

OGRANIČITI I USPORITI VRH EPIDEMIJE

RESPIRATORNA HIGIJENA

PRVI PRVI NA SKALI Kultura kijanja i kasljanja

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html