Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Korona

15.08.2020

Sanitarna inspekcija preporučuje upotrebu termometara - u skladu sa uputstvom; Tiodorović poručio da se i škole organizuju za merenje temperature deci

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/uklonjena-divlja-deponija-ispod-nadvoznjaka-u-ul-jovana-ristica-spomenik-kulture-ostaje-ruglo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Šest dana nakon postavljanja pitanja: DA LI ĆE SE BESKONTAKTNI TOPLOMERI KORISTITI U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA KRAGUJEVCA, a sada već dve nedelje pre početka nove školske godine, još uvek nismo dobili odgovor nadležnih u gradu, a obratili smo se članovima Gradskog veća zaduženim za zdravstvo i prosvetu

Školska godina 2020/2021 može da započne u vanrednoj situaciji koja je i dalje na snazi u gradu, a da bi bila ukinuta potrebno je da najmanje 14 dana (možda i 28 - po ranijim kriterijumima Kriznog štaba Srbije) u Kragujevcu nema novoinficiranih pacijenata. Prema podacima Instituta za javno zdravlje juče nije bilo novih pozitivnih pacijenata, posle dužeg perioda.

Podsećamo: 

 • Školska uprava pri Šumadijskom okrugu javila nam je da su predškolske ustanove snabdevene beskontaktnim toplomerima, ali ne i osnovne i srednje škole u gradu i okrugu.
 • Predškolska ustanova "Nada Naumović" nam je potvrdila da se ovi termometri koriste neprestano od 11. maja, kada su vrtići obnovili rad posle ukidanja vanrednog stanja. U PU su se odredili o svrsishodnosti uređaja: "Smatramo da su korisni jer se svakodnevno meri temperatura pri ulasku u vrtić deci, zaposlenima i ako eventualno još neko ulazi u objekat. Temperatura se meri brzo i do sada su se pokazali kao precizni".
 • Sa Univerziteta u Kragujevcu smo saznali da je većina od 14 članica Univerziteta (12 fakulteta, jedan institut i Univerzitetska biblioteka) već nabavila ovakve termometre, a ostali planiraju nabavku pre početka nastave.

Beskontaktni termometri se uveliko koriste u Srbiji - detaljnije ovde.

U međuvremenu smo dobili i odgovore Granične sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravlja koja vrši nadzor nad putnicima, prtljagom i sredstvima u međunarodnom saobraćaju.

Zanimalo nas je najpre koje modele termometara koristi ova inspekcija na Aerodromu Nikola Tesla za kontrolu temperature putnika, uz upotrebu termovizijskih kamera.

Na epidemiološki najrizičnijim graničnim prelazima, na aerodromima u Beogradu i Nišu, sanitarni inspektori kontrolu putnika obavljaju pomoću termovizijskih mernih kamera američkog proizvođača Flir System, rekla je za portal PRVI PRVI NA SKALI Mirjana Veljković, granični sanitarni inspektor, koordinator u Odeljenju granične sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravlja.

- Ove kamere imaju sposobnost detekcije povišene temperature kod putnika, i postavljene su na aerodromima, tako da svi putnici u međunarodnom saobraćaju pri ulasku u zemlju, a pre pasoške kontrole, prolaze pored ovih kamera pri čemu se na monitoru u kancelariji sanitarnog inspektora očitavaju podaci sa kamera. Svaka kamera ima više mernih tačaka u kojima se detektuje temperatura. U slučaju detekcije putnika sa povišenom telesnom temperaturom, pored vizuelnog signala na samom monitoru, ove kamere poseduju i zvučni alarm kojim upozoravaju na prisustvo ovih putnika. Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu u zoni međunarodnih dolazaka montirane su dve ovakve kamere, a na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu jedna kamera.

Ttermovizijske kamere su postavljene u januaru. Uz njih inspektori koriste i beskontaktne termometre, potvrđuje nam Veljković.

- Na svim drugim graničnim prelazima, gde se vrši kontrola putnika, sanitarni inspektori koriste beskontaktne termometre za utvrđivanje povišene temperature kod putnika. Termometri su nabavljeni u Srbiji, proizvođač je Medisana, a model je infracrveni klinički toplomer FTN.

Medisana je kompanija iz Nemačke, postoji 30 godina, a posluje u preko 50 zemalja sveta. Ima široku međunarodnu mrežu filijala, licenciranih partnera i distributera, kao što je preduzeće Vana koje je javnosti predstavilo prateće uputstvo uz ovaj uređaj.Zatražili smo stav i od Sanitarne inspekcije o svrsishodnost uređaja.

- Svrsishodnost beskontaktnih termometara i termovizijskih kamera je velika i, uz pravilnu upotrebu, znatno olakšava sprovođenje propisanih i preporučenih protivepidemijskih mera radi zaštite od zarazne bolesti kovid-19 (kontrola temerature lica).

Upotreba ovih aparata i opreme ima i svoja ograničenja, naglašava Veljković za portal PPNS i dodaje:

- Merenje temperature mora da se obavlja u zatvorenom prostoru na sobnoj temperaturi i u skladu sa uputstvom za upotrebu. Termometar ne treba koristitu u vlažnim prostorijama i mora biti zaštićen od direktnog sunčevog svetla, ekstremno visokih ili niskih temperatura jer neće pokazivati stvarnu temperaturu lica kome se ona meri.

Sanitarna inspekcija ne daје preporuke za upotrebu konkretne opreme, što je u skladu sa zakonom. Preporuke u toku epidemije daje Krizni štab.

Inspekcija, kroz savetodavne posete, može da nalaže poštovanje svih propisanih i preporučenih mera (nošenje maski u zatvorenom prostoru, kontrola telesne temperature, poštovanje distance, postavljanje dezobarijera na ulazima itd). Svaki poslodavac je dužan da, u skladu sa svojim poslovanjem, obezbedi poštovanje i sprovođenje svih propisanih protivepidemijskih mera, kako od strane svojih zaposlenih, tako i od lica kojima pružaju određene usluge, pojašnjeno je našem portalu.

Što se tiče termovizijskih kamera, Veljković kaže da je najbolje koristiti one koje prikazuju analognu i digitalnu sliku lica, lakša je identifikacija lica sa visokom temperaturom u većoj skupini ljudi, kao što su putnici na aerodromu.

- Prilikom postavljanja termovizijskih kamera treba voditi računa gde će biti merne tačke (moraju biti na sobnoj temperaturi) jer može doći do lažnog aktiviranja alarma - zvučnog signala ako je temperatura u samoj prostoriji iznad sobne temperature. Iz iskustvo sa termovizijskim kamerama postavljenim na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u maju mesecu kad su bile velike vrućine: usled visoke temperature u holu za ulaz putnika, došlo je do aktiviranja zvučnog signala za povišenu temperaturu iako nije bilo putnika, rekla je Veljković.

PRVI PRVI NA SKALI Sanitarna preporučuje termometara Tiodorović da se i škole organizuju - kamera

U nadležnosti graničnih sanitarnih inspektora je praćenje kretanja zaraznih bolesti u svetu, prema podacima koji inspektoru u celini, ili u izvodima dostavlja stručna služba Ministarstva zdravlja ili ustanova koju Ministarstvo odredi. Uz to, kontroliše putnike, prtljage i sredstva u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i nacionalnim zakonodavstvom. Inspektori donose rešenja o upućivanju na zdravstveni pregled, stavljanju pod zdravstveni nadzor i u karantin putnika koji dolaze iz zemalja ili područja u kojima ima endemije ili epidemija kuge, kolere, žute groznice, virusnih hemoragičnih groznica, malarije ili drugih zaraznih bolesti određenih Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje ugrožavaju celu zemlju.

Merenje temperature bilo je tema kojoj se posvetio i prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije virusa korona, na poslednjoj konferenciji u Palati "Srbija". Prenosimo u celini njegov stav iznet, pretpostavljamo, u ime celog Kriznog štaba:

- Da li je dovoljno da samo roditelj pogleda svoje dete? Pa normalno da nije dovoljno. Kada odvedete dete u vrtić, opet ga tamo čeka neka medicinska sestra, negovateljica, pa mu izmeri temperaturu, pa ga pogleda, vidi da li je stvarno u dobrom stanju.

Mislim da nije štetno, šta više, veoma je poželjno da se i škola organizuje tako da može, uz pomoć školskog lekara, nastavnika, učitelja koji sa decom rade, da prati njegovo stanje.

Može se desiti kada dete dođe da ne bude jasnih naznaka oboljenja, ali da se na vreme prepozna - znači pre ulaska u školu, odeljenje. Da na taj način imamo trijažu koja je neophodna.

Razumem prosvetne radnike, nije im lako, sigurno su u veoma teškoj situaciji - neko mi je rekao: posle zdravstvenih radnika oni će biti najizloženiji, s obzirom na broj rizika.

Ali, sa druge strane njihova uloga i u obrazovnom i u vaspitnom procesu je nezamenljiva.

To nam je neophodno i zato se zalažemo da ipak budu ta kontrola na ulasku u školu. To će nam pomoći da budemo što sigurniji da se ceo proces odvija po pravilima koja smo utvrdili i pod nadzorom svih koji treba u tome da učestvuju.

SNIMAK KONFERENCIJE KŠS, 14. 8. 2020. (OD 31:48)

Uz navedeni model koji koristi Sanitarna inspekcija, u kragujevačkim zdravstvenim ustanovama u upotrebi su termometri koje su obezbedili Evropska unija - LW FT118 (proizvođač Landwind iz Kine), i preduzeće Prizma - Gentle Temp 720 (proizvođač Omron iz Japana).


PRVI PRVI NA SKALI Sanitarna preporučuje upotrebu termometara Tiodorović da se i škole organizuju Omron Landwind

Omron je kompanija osnovana 1933, inkorporirana 1948 godine. Osnovna delatnost Omrona je proizvodnja i prodaja komponenti i opreme za automatizaciju, ali je prvenstveno poznata po medicinskoj instrumentaciji, kao što su digitalni toplomeri, digitalni samo-merači krvnog pritiska, inhalatori itd.

Prateće uputstvo

Podsećamo i ovom prilikom da je Tiodorovićev kolega epidemiolog dr Predrag Kon 6. avgusta izjavio: "Na ulazu u školu deci se mora meriti temperatura!"

Nakon i najnovije, nedvosmislene preporuke iz "centralnog" kriznog štaba u zemlji, još je veće očekivanje roditelja od lokalnih samouprava u Srbiji da obezbede na vreme ove uređaje za sve osnovne i srednje škole, kao što su već opremljeni vrtići i većina visokoškolskih ustanova na teritoriji Kragujevca.

D. M, PPNS


PRILOG PPNS

Postupak sa učenicima, nastavnim i nenastavnim osobljem škole koje imaju simptome respiratorne infekcije sa sumnjom na infekciju COVID 19

1. Ukoliko se simptomi pojave van škole

Javiti se u kovid-19 ambulantu nadležnog doma zdravlja. Ne odlaziti u školu i istovremeno obavestiti nadležnu osobu u školi. Dalje pratiti preporuke lekara.

2. Ukoliko se simptomi pojave u školi

a) Osoblje škole: potrebno je da se osoba sa simptomima bolesti odmah javi u kovid-19 ambulantu nadležnog doma zdravlja. Istovremeno nadležna osoba u školi koju određuje direktor škole obaveštava nadležni institut/zavod za javno zdravlje.

b) Učenici: Pri svakoj sumnji na postojanje respiratorne infekcije učeniku odmah staviti masku i smestiti ga u praznu učionicu/prostoriju određenu za izolaciju i obavestiti roditelje i nadležni institut/zavod za javno zdravlje. O učeniku, u sobi za izolaciju do dolaska roditelja, potrebno je da brine jedna osoba koristeći masku i rukavice, a prostoriju nakon odlaska deteta očistiti i dezinfikovati.

PRECIZIRAN PLAN ODVIJANJA NASTAVE OD SEPTEMBRA

BOLJE JE DA SE SPREMIMO ZA ONLAJN NASTAVU; KONCEPT MORA DA BUDE INTERESANTANPRVI PRVI NA SKALI/KORONA

 • BOLJE JE DA SE SPREMIMO ZA ONLAJN NASTAVU; KONCEPT MORA DA BUDE INTERESANTAN
 • PRECIZIRAN PLAN ODVIJANJA NASTAVE OD SEPTEMBRA
 • NOVI PCR APARAT U INSTITUTU ZA JAVNO ZDRAVLJE
 • DA LI ĆE SE BESKONTAKTNI TOPLOMERI KORISTITI U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA KRAGUJEVCA?
 • PROF. ĐUKANOVIĆ: TREBA RAZUMNO PRIHVATITI REALNOST; MI ĆEMO POBEDITI VIRUS, TREBA BITI SMIREN I UPORAN, ZAJEDNO RADITI
 • DR VESNA JOKOVIĆ: KAKO SAM POBEDILA KORONU
 • PROF. JANKOVIĆ: PRISTUP U LEČENJU MORA BITI INDIVIDUALAN - TO VAŽI I ZA BOLESNIKE SA KOVID-19
 • TELEFONSKA LINIJA 19833 - BESPLATNA PSIHOTERAPIJSKA POMOĆ TOKOM PANDEMIJE
 • PRIRODNJAČKI MUZEJ: NEPRIMERENI STRAH OD VIDRE!SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
 • SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
DETALJNIJE OVDE
 • UREDBE O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI KOVID-19 (16. JUL 2020)
 • PODACI O EPIDEMIJI NISU NAMERNO SKRIVANI - U NAJVEĆOJ MERI SU ’PRAVI’; POSTOJE PODACI SAMO ZA VLADU, NE I ZA JAVNOST

DETALJNIJE OVDE

 • DR GLIGIĆ: NIJE ISKLJUČENA BORBA 2-3 GODINE - VIRUS VEROVATNO MUTIRA, NEMAMO SOPSTVENA ISTRAŽIVANJA, NE MOŽEMO DA TVRDIMO
 • POREĐENJE VIRUSA KORONA (2020) I GRIPA (2002-2018)
 • COVID19.RS, 13. 7. 2020. (17:30): ’STATISTIČKI PODACI O KORONA VIRUSU’; ’ZARAŽENO U DANU’
 • DONET PRAVILNIK O PREVENTIVNIM MERAMA ZA BEZBEDAN I ZDRAV RAD

DETALJNIJE OVDE

 • UDRUŽENJA I MEDIJI ZAHTEVAJU OD BATUTA DOSTAVU PODATAKA IZ BAZE KOVID-19
 • DR DELIĆ: OČEKIVALI SMO SVEOBUHVATNIJE MERE, SVELE SE NA LOKALNE
 • ĆALE, OVO JE ZA TEBE!
 • SAZDANOVIĆ: ŠIRENJE VIRUSA KORONA U KRAGUJEVCU ’POSLEDICA BEZUMNE RAZULARENOSTI GRAĐANA’

DETALJNIJE OVDE

 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar