Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Kragujevac bez GMO

28.05.2016

Pismo prof. dr Ševarlića Kragujevčanima: Za Srbiju bez GMO - trajna opštenarodna aktivnost

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Poštovani građani - učesnici skupa za SRBIJU BEZ GMO! 

Prošlo je dve decenije od kada je „zao duh iz frankejštanske laboratorije“ proizveo prvi genetički modifokovani organizam (GMO) – Calgene-ov GM paradajz uveden u komercijalnu proizvodnju, i to bez prethodnog ispitivanja njegove zdravstvene bezbednosti za potrošače i neškodljivosti za biodiverzitet.

Od tada do danas, u istraživačkim laboratorijama Monsanta i nekoliko pratećih GM kompanija proizvedeno je nekoliko desetina „GM modela“ različitih prehrambeno najznačajnijih biljnih kultura: soje, kukuruza, pirinča, uljane repice, pamuka i drugih – kojima se zasejava oko 180 miliona hektara u svetu!

Sa genetički modifikovanim semenom u koji je „ugrađen terminator gen“ – koji ga čini proizvodno sterilnim semenom za narednu setvu, poljoprivrednici u svetu sve više postaju robovi GM kompanija čiji profiterski interesi (a možda i neki drugi!) prikrivaju celovitu istinu o GMO i prete da postanu gospodari semena kao „izvora života“ u svetu.

Sa GM semenom u poljoprivrednoj proizvodnji koje je uglavnom zavisno od totalnog herbicida (Roundup) – čiji je osnovni sastojak glifosat proglašen potencijalno kancerogenim, poljoprivrednici postaju dvostruko zavisni od istih GM kompanija koje nastoje da postanu „gospodari hrane i jedine kutlače koja nas hrani“!

S obzirom na rezultate nezavisnih istraživanja o posledicama genetički modifikovanih proizvoda u ishrani eksperimentalnih pacova – koje se ispoljavaju kroz različita oboljenja i bespolodnost, zapitajmo se da li je simbioza GM semena i totalnih herbicida koje proizvode iste GM kompanije realizacija i eko-genocidnih globalističkih projekata za smanjenje navodno prekobrojnih stanovnika u svetu.

Takav ekspanzionistički razvoj poljoprivrede bazirane na GMO rezultat je sadejstva profiterskih interesa ekonomski moćnih GM kompanija i interesne podrške politički, ekonomski i vojno najjače države sveta, a realizuje se od nametanja ničim ograničene slobode prometa GMO i proizvoda od GMO posredstvom Svetske trgovinske organizacije do direktnih političkih, ekonomskih i čak vojnih pritisaka na brojne ekonomski i politički podređene države u svetu.

Time se realizuje cilj koji je globalistički strateg Henri Kisindžer svojevremeno definisao u jednoj rečenici: „Ko vlada hranom, vlada i ljudima!“

Zapitajmo se i da li GM kompanije sprovode u delo najveću i najtežu srpsku kletvu: „Seme ti se zatrlo da Bog da!“

Znamo li šta jedemo?

Molim sve građane Srbije kao potrošače hrane, a posebno majke i domaćice da razmislimo o poruci koja glasi: „Ako se ne zna ko je otac, hrana je majka svih bolesti!“

Zapitajmo se zašto Srbija kao drugi izvoznik genetički nemodifikovane soje u Evropi i deseti izvoznik genetički nemodifikovanog kukuruza u svetu (!!!) svoje nemodifikovane poljoprivredne proizvode ne koristi za razvoj našeg stočarstva i proizvodnju mlečnih i mesnih prerađivana koje bi i u Srbiji i na međunarodnom tržištu postale prepoznatljive sa robnom oznakom: „Bez GMO“?

Šta smo do sada uradili u vezi GMO i šta nam je dalje činiti u Srbiji?

Brojne ekološke i druge nevladine organizacije decenijama su u Srbiji ukazivale na opasnosti od GMO.

Dva puta su Narodnoj skupštini Srbije predavani zahtevi sa preko 30 hiljada potpisa građana da se sprovede referendum o GMO, ali ti zahtevi nikada nisu bili čak ni predmet razmatranja predsednika Skupštine, a ni predsednika poslaničkih klubova.

Ipak, zahvaljujući ličnoj posvećenosti Milice Vojić Marković, tadašnje predsednice Odbora za zaštitu životne sredine, organizovana su dva Javna slušanja u Narodnoj skupštini Srbije na temu „Uticaj genetički modifikovanih organizama (transgena) na životnu sredinu i zdravlje“ (13. novembra 2012. i 6. februara 2013. godine).

Podstaknut prvim Javnim slušanjem o GMO u Narodnoj skupštini Republike Srbije iz 2012. godine – na kome sam govorio o moguđim posledicama uvođenja GMO u Srbiju, u saradnji sa brojnim aktivistima protiv GMO u Srbiji i inostranstvu, napisao sam tekst prve Deklaracije o GMO sa:

 • uvodnim sloganom Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!
 • završnim sloganom Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO! 
– koju su prvi jednoglasno usvojili odbornici Skupštine grada Čačka (30. januar 2013. godine).

U međuvremenu, tekst moje i kasnije ponuđeni tekst druge deklaracije, usvojili su, verovali ili ne - takođe jednoglasno, i odbornici u skupštinama 127 opština i gradova – što predstavlja demokratsko i institucionalno izjašnjavanje većine od 75,6% ukupnog broja lokalnih samouprava u Republici Srbiji!

Priključujući se globalnom protestu Marš protiv Monsanta 2016, građani Srbije započinju trajnu opštenarodnu aktivnost za Srbiju bez GMO – čiji logo danas promovišemo u slobodarskom Kragujevcu, sa porukom Svetog srpskog cara Lazara: Nije važno protiv kolike sile se boriš, već koju svetinju braniš!

A naša zemlja i naša zdrava hrana su naše svetinje koje smo nasledili od naših predaka i moralno smo obavezni da ih nezagađene sačuvamo i predamo u amanet našim naslednicima!

09 Portal Prvi prvi na skali Drustvo Pcelara Kragujevac Stop GMO 2016 

Zato, u narednom periodu treba:

 • prvo, da istrajemo u odbrani Zakona o GMO iz 2009. godine koji propisuje da „Nijedan modifikovani živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije.“;
 • drugo, da Deklaraciju o GMO predložimo da usvoje i odbornici skupština preostale četvrtine opština i gradova u Srbiji koji to do sada nisu učinili;
 • treće, da formiramo Savez za Srbiju bez GMO; i 
 • četvrto, da predstavnike Saveza za Srbiju bez GMO uključimo u aktivnosti European Conference of GMO-free Regions i da Srbija pre ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju i Evropsku uniju postane član „porodice“ koja okuplja predstavnike preko 5.000 regiona bez GMO u Evropi!

I na kraju: lična zahvalnost!

Građani, nevladine organizacije i lokalne samouprave u Srbiji, a posebno ja lično, dugujemo nemerljivu zahvalnost organizatorima današnjeg skupa za Srbiju bez GMO:

 • posebno neumornom aktivisti Dejanu Miloševiću – vlasniku i uredniku portala prviprvinaskali.com gde se nalaze arhivirane sve Deklaracije o GMO usvojene u skupštinama 127 opština i gradova i najbogatija internet riznica domaćih i inostranih publikacija, filmova, članaka i informacija o GMO u Srbiji; i
 • Udruženju pčelara Kragujeije – kao predlagaču Deklaracije o GMO koju je Skupština grada Kragujevca usvojila 27. decembra 2013. godine i kao reprezentativnoj članici Saveza pčelarskih organizacija Srbije – koji je, pored Društva srpskih domaćina i Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, jedna od tri nacionalne asocijacije koje su Deklaraciju o GMO usvojile neposredno posle prvog usvanja iste u Skupštini grada Čačka.

Prof. dr Miladin M. Ševarlić

autor teksta prve Deklaracije protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO usvojene 30. januara 2013. godine u Skupštini grada Čačak i nestranački poslanik u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije 

GALERIJE PPNS

Tribina mali baner 


Foto: Ivan Stojanović

MARCH AGAINST MONSANTO EVENTS 2016: EUROPE/SERBIA/ŠUMADIJA/KRAGUJEVAC 


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

 • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
 • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
 • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar