Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

O GMO

01.04.2005

Tehnologija samouništenja (Jošt/Koks)

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/uklonjena-divlja-deponija-ispod-nadvoznjaka-u-ul-jovana-ristica-spomenik-kulture-ostaje-ruglo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

UVOD

Zagovornici nove biotehnologije (sinonim “lajf-sajens”), oduševljeni mogućnostima koje ona pruža, prikazuju genetski inženjering u pozitivnom svetlu. Oni tvrde da prenos stranih gena u biljku, kao i genska terapija, predstavljaju nesagledivi potencijal za rešenje nekih osnovnih problema ishrane i zdravstva celog čovečanstva.

Začuđuje činjenica da su naučnici iz područja molekularne biologije i agronomije, a među njima naročito oni mlađi, pokazali najmanje kritičnosti prema najavama nove tehnologije genetskog inženjeringa. Njihov naivni optimizam i tvrdokorno ustrajanje na izvornoj ideji unapređenja koje se želi postići inovacijom, te njihovo zatvaranje očiju pred promašajima i pogreškama, posledica je njihovog slepog verovanja u nauku. Opšte društveno nastojanje da naučnika usmeri ka biznisu daje po društvo ne uvek željene rezultate. Agrikultura je pretvorena u agrobiznis, a naučnici postaju sve više biznismeni, a manje naučnici. Naučna istina je u takvom okruženju postala manje važna od ekonomskog uspeha, a rezultat svega je loša, redukcionistička nauka koja na teret većine osigurava materijalnu dobit manjine. Takva nauka ne vodi računa o održivom razvoju, temeljnom pitanju opstanka čovečanstva na kugli zemaljskoj, pa je stoga postala opasna po ljudsku vrstu. To je “promovisanje nauke bez čovečnosti” kaže jedan teolog. U ovoj knjizi se želelo progovoriti o tim opasnostima. Osnovno je pitanje nije li pristup čoveka-naučnika životu suviše pojednostavljen, ne posmatra li on život kao slagalicu ’lego-kockica’, uveren u svojoj bahatosti, da je u stanju nekažnjeno menjati postojeće i stvarati nove oblike života. Hoće li u tome uspeti, ili će celo čovečanstvo biti žrtvovano na oltaru “nauke” pokazaće, bojimo se, vrlo bliska budućnost.

Poslednje vesti pred štampanje ove knjige najavile su spremnost jedne države na podizanje tužbe kod Svetske trgovinske organizacije (WTO) protiv drugih država zbog zatvaranja tržišta prema njenim proizvodima koji sadrže GMO, te time još jednom pokazuje koliko malo ovde ima nauke, a koliko mnogo ekonomskih i političkih interesa.

Tokom nekoliko poslednjih godina, putem naučnih predavanja ili putem štampe, autori ove knjige objavili su niz svojih razmišljanja i stavova o spornim pitanjima nove tehnologije. Deo tih članaka i predavanja sabran je u ovoj knjizi.

Budući da su izvorni tekstovi objavljivani u različitoj štampi i različito vreme, neke su teme ponovljene i obrađivanje više ili manje detaljno u više navrata. U pripremi knjige nastojali smo u različitim poglavljima izbeći, iako se stavovi i ideje važne za poruku ove knjige mogu javljati naglašeno i ponovljeno.

Kako se radi o vrlo dinamičnim promenama u nauci, politici, ekonomiji i drugim socijalnim disciplinama, neki od članaka morali su biti dopunjeni i prošireni, kako bi ostali aktuelni i prikazali poslednje stavove nauke i društva o tom pitanju. To ne isključuje mogućnost da u vreme dok ova knjiga dospe u ruke čitaoca, neke postavke ili stavovi kako društva, tako i nauke, neće biti bitno izmenjeni.

I još reče Bog: “Evo, dao sam vam sve bilje što nosi seme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose seme, to će vam biti za hranu.” Knjiga Postanja 1,29

O AUTORIMA

Marijan Jošt, univerzitetski profesor, naučni savetnik za područje genetike i oplemenjivanja biljaka, trenutno na Visokom gospodarskom učilištu u Kričevcima predaje Proizvodnju i doradu semena i vodi naučni projekat Stvaranje sorte za održivu poljoprivredu. Magistrirao (1971) i doktorirao (1973) iz podružja genetike i oplemenjivanja biljaka na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Postdoktorsku specijalizaciju obavio na Cereal Research Station, Pioneer Hi-Bred Int. Hutchinson, KS, SAD (1976/77). Autor brojnih naučnih radova iz područja genetike i oplemenjivanja pšenice, i nekoliko sorata visokokvalitetnih pšenica.

Thomas S. Cox, naučni savetnik i koordinator naučnih istraživanja u The Land Institute, Salina, KS, SAD i član The Prairie Weiters Circle. Po specijalnosti je oplemenjivač biljaka, trenutno zaokupljen stvaranjem trajnih useva kod žitarica. Diplomirao je agronomiju na University of Georgia, a magistrirao (1979) i doktorirao (1983) iz oplemenjivanja biljaka i citogenetike na Iowa State University. Od 1984. do 1996. bio je zaposlen kao genetičar pšenice pri The Agricultural Research Service, USDA, Manhattan, Kansas, a u The Land Institute je od 2000. godine.

Izdavač: Metafizika, Beograd 2005.

PPNS/O GMO/VIDEO: VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU


PODSEĆANJE PPNS (2013)

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar