Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

17.10.2016

Većina građana nezadovoljna komunalnim preduzećima

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Većina građana nezadovoljna uslugama i tretmanom komunalnih preduzeća, pokazalo istraživanje Udruženja Efektiva


Više od 90 odsto potrošača nije zadovoljno radom javnih komunalnih preduzeća i veruju da neka od njih potrošnju određuju paušalno i netransparentno, a gotovo da nema građanina koji bar jednom nije imao neku primedbu ili reklamaciju.

To su pokazali rezultati istraživanja zadovoljstva potrošača koje je nedavno uradilo Udruženje Efektiva.

- Imamo puno žalbi koja se odnose na rad javnih preduzeća, na cene ali najviše na naplatu potraživanja. Često se navodi da su ta potraživanja neosnovana, a najviše problema se vezuje za rad sudskih izvršitelja. Tu imamo i drastičnih primera gde zbog vrlo malih iznosa duga, a potrošači nisu imali saznanje o njegovom postojanju, plaćaju daleko veće sume, sudske troškove, naknadu izvršitelju, što je izuzetno nekorektan i neposlovan odnos prema potrošačima. Naravno, sva potraživanja treba da budu naplaćena, ali na jedan poslovan i zakonit način - kaže za Danas Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.

Po zakonu, komunalna preduzeća su dužna da u rešavanje reklamacija uključe i predstavnike udruženja za zaštitu potrošača, ali ta praksa kod nas još nije zaživela. Tek 24 odsto ispitanika u anketi znalo je za tu obavezu preduzeća, a 95 odsto njih je mišljenja da se ta odluka ne poštuje.

- Zakon obavezuje sva javna preduzeća, javne organe koji odlučuju o pravima i interesima potrošača, regulatorna tela, sve opštine i gradove da imaju konsultativna tela u kojima će biti predstavnici organizacija. Međutim, taj isti zakon ne predviđa mehanizme kojim bi organizacije potrošača mogle da imaju svoje predstavnike u savetodavnim telima - kaže Bogosavljević.

On dodaje da, iako je tržišna inspekcija prošle godine naložila kroz inspekcijski nadzor svim javnim i komunalnim preduzećima da formiraju savetodavna tela, ona u većini javnih preduzeća nisu formirana. Time se, smatra Bogosavljević, "izigrava jedna suštinska odredba koja treba da stvori minimum uslova za jednu aktivniju poziciju potrošača, kakva postoji u Evropi i svetu".

Predsednik UBK Efektiva Dejan Gavrilović istakao je da generalno, gde god postoji sistemski problem, nijedno od komunalnih preduzeća nije spremno da ga reši na sistemski način, nego se ide od slučaja do slučaja.

- Ja sam kontaktirao sa Vodovodom, njih nije zanimalo šta imam da kažem. Imao sam sastanak u Gradskoj čistoći povodom toga da svako preduzeće treba da ima formiranu komisiju za rešavanje reklamacija u kojoj treba da bude predstavnik potrošačke organizacije, oni su najpre bili zainteresovani, pa su odustali. Bio sam u Parking servisu, ni tu nema sluha da se te primedbe prihvate. Sa EPS-om postoji neka pisana korespodencija i oni neke stvari prihvate kroz pojedinačne reklamacije, neke ne - rekao je Gavrilović.

Istraživanje je pokazalo da se samo polovina ispitanih građana usudila da pokrene sudski postupak protiv nekog komunalnog preduzeća, zbog, kako najčešće navode, nepoverenja u sudstvo i sumnje da će sudovi biti naklonjeniji ovim preduzećima zbog vlasništva države nad njima.

Ipak, najveći problem, čini se, jeste monopolski položaj komunalnih preduzeća, jer Zakon predviđa mogućnost promene isporučioca komunalne usluge u svakom trenutku, ali ne postoje konkurentska preduzeća kojima bi potrošači mogli da se okrenu. Za ovu mogućnost znalo je tek 15 procenata ispitanika, a njih 88 odsto se izjasnilo da bi menjalo isporučioce komunalne usluge da može.

Odgovori građana

Tek šest odsto građana izjasnilo se da je zadovoljno radom javnih komunalnih preduzeća kao što su Vodovod, Čistoća, Stambeno, Infostan, Toplane, EPS, Parking servis i drugi, dok tri odsto misli da novac koji izdvaja nije u srazmeri sa kvalitetom koji se dobija. Čak 97 odsto ispitanih smatra da se komunalna preduzeća ponašaju monopolistički, po principu "uzmi ili ostavi, ali plati". Oko 95 procenata sumnja da preduzeća stvarno mere potrošnju, odnosno veruje da je mnoga od njih paušalno određuju. Čak 90 odsto ispitanih misli da računi nisu dovoljno jasni i transparentni. Potrošačke probleme imalo je 84 odsto ispitanika, a 95 odsto njih smatra da se primedbe ne obrađuju na pravi način.

Monopol i među udruženjima

Danasovi sagovornici izneli su sličan stav da veliki problem u zaštiti potrošača predstavlja i uspostavljanje monopola samih potrošačkih udruženja.

- Deo organizacija se finansira iz budžeta Srbije, što je konflikt interesa i nespojivo, to je karikiranje jednog efikasnog sistema. Odredba da samo ta udruženja mogu da imaju predstavnike u preduzećima je neustavna i nezakonita - kaže Bogosavljević.

Dejan Gavrilović napominje da čak postoje primeri organizacija koje sarađuju sa trgovcima ili pružaocima usluga, što ide na direktnu štetu potrošača.

- Kako će neka organizacija da zastupa interese potrošača ukoliko je uzela novac od tog trgovca - pita Gavrilović.

Najveći problemi

- "Gradska čistoća" je nedavno podelila kante za dvorišta u mom komšiluku. Ja nisam htela da uzimam kantu, više volim da smeće odmah odnesem do kontejnera. Ni posle mesec dana radnici nisu došli da isprazne te kante, a naknada je uredno obračunata i meni, koja kantu nisam uzela - kaže čitateljka S. J. (42), koja nam se nedavno obratila.

- Dva puna meseca tokom leta nisam bila u stanu, a potrošnja struje za jul i avgust nije bila ni upola manja u odnosu na mesece kada sam kod kuće. To bi značilo da je frižider potrošio isto struje koliko i svi drugi uređaji kada mi je cela porodica kod kuće i kada peremo veš, kuvamo, radi bojler - žali se čitateljka I. T. (37).

- Potrošnja vode za jedan mesec obračunata je celoj zgradi duplo više nego uobičajeno. Kada smo se žalili Infostanu i Vodovodu, kao odgovor smo dobili listu čitanja potrošnje koja ima iste podatke. To je sve što smo mogli da uradimo, iako i dalje znamo da niti smo mogli da potrošimo duplo više vode, niti je bilo ikakvih kvarova ili pucanja cevi - priča čitalac N. D. (64).

Foto: Aleksandar Veljković
Piše: I. Nikoletić - A. Popović
Izvor: Danas 

KAKO NAS POTKRADAJU KOMUNALNA PREDUZEĆA!

Banke su kompanije u privatnom vlasništvu i sa te strane gledano, nije ni čudno što se služe raznim mahinacijama ne bi li dodatno zaradile. Ipak, kada to radi Javno komunalno preduzeće, potrošaču ne može biti svejedno, jer ga faktički njegova država potkrada.

Kako JKP Beogradski vodovod i kanalizacija (dalje BVK) krši Zakon o zaštiti potrošača (ZZP), evo samo jednog primera.

Radi se o prostorijama Efektive, u Porečkoj ulici u Beogradu. Za period od 7. 3. 2016. do 26. 5. 2016. (nešto više od dva i po meseca) ukupna potrošnja voda koja nam je "izmerena" iznosi okruglo 2m3!

Ovog meseca je uz taj, stigao još jedan račun, i to za period od 26. 5. 2016. do 31. 5. 2016. Na njemu je za tih 5 dana izmerena potrošnja od okruglo 4m3!?

Dakle, za nešto više od 2 i po meseca potrošeno je 2m3, a onda za 5 dana, duplo više! Kako je došlo do toga, nije nam poznato, ali odlično znamo da ne postoji ni teoretska mogućnost da smo u tih 5 dana trošili skoro kubik vode dnevno!

Članom 91. Zakona o zaštiti potrošača (ZZP) predviđeno je:

Trgovac je dužan da račune za pružene usluge od opšteg ekonomskog interesa dostavlja bez kašnjenja i u rokovima koji omogućavaju da potrošač prati ostvarenu potrošnju i zaduženje za obračunski period od najviše mesec dana.

Trgovac je dužan da u računu za pružene usluge od opšteg ekonomskog interesa navede elemente koji potrošaču omogućavaju da:

1) proverava i prati iznos svog zaduženja;

2) ostvaruje uvid u tekuću potrošnju radi provere ukupne potrošnje prema pruženom kvalitetu usluge.

Dakle, BVK krši ZZP tako što u računu navodi obračunski period veći od mesec dana. Drugo, nikakvih elemenata za praćenje zaduženja ovde nema jer se iz računa jasno vidi da potrošnja nije merena već paušalno određena, te su iz tog razloga utrošci vode okrugli brojevi, a da ne pričamo o duplo većoj potrošnji u 5 dana u odnosu na prethodnih 2 i po meseca!

Kakva su Vaša iskustva sa BVK? Pišite nam na našoj Faceboook stranici.

Računi su na sajtu udruženja

Izvor: Efektiva 

EFEKTIVA SAJT, FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu


MAPA OPŠTINE I GRADOVI U SRBIJI PREMA USVAJANJU DEKLARACIJE O GMO, 30. 1. 2013.-1. 4. 2016.


PODSEĆANJE PPNS 

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar