Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Branko Forma

14.06.2014

Arganovo ulje, poreklo i primena

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Argan je drvo koje raste samo u Africi, tačnije, samo u pustinji jugozapadnog Maroka. Marokanci ga zovu „drvo života“ ili „gvozdeno drvo“. Samo ime drveta mnogo kaže. Uz to je retko, malo ga ima, pa je pod zaštitom UNESKO.

Glavni produkt argana je ulje koje neverovatno deluje na ljudsko telo, pogotovo kožu i kosu. To je glavni razlog zašto ga nazivaju “ulje sa 1001 lekovitim dejstvom”. Zbog toga što se ulje jako teško dobija, zovu ga “tečno zlato”, što je skroz opravdano. Najzastupljeniji naziv za to ulje je “marocan oil”, po samom poreklu.

Postoje tri načina sakupljanja ploda i proizvodnje ulja. Prvi način je tradicionalni i najteži, ali najkvalitetniji, sve se radi ručno. Beru se zreli plodovi argana, i kamenom krcaju opne ploda a melje semenka bogata uljem. Zatim se ručno cedi i tako dobija hladno ceđeno ulje. Za taj metod je potrebno oko sto kilograma plodova i mnogo sati rada, pa je zato i najskuplje i vrlo teško se dolazi do njega.

Drugi metod je malo lakši i nije sve ručno. Samim tim se ne može svrstati u hladno ceđeno ulje. Ubrane plodove prvo zagreju kako bi se lakše skinula ljuska, zatim se semenka melje i pasira i na kraju centrifugalno cedi. Takvo ulje je najrasprostranjenije i najjeftinije, naravno, nije izgubilo skoro ništa od svojih blagotvornih sastojaka.

Treći metod je najzanimljiviji. Drvo argan i nije baš pristupačno za branje plodova, kao što je teško skinuti ljušturu da bi se došlo do semenke. Marokanci su u pomoć pozvali koze koje vole da jedu plodove, a kojima je strogo zabranjen pristup drvetu dok plodovi ne sazre. Naime, koze su pravi majstori za branje ploda a samim tim i čišćenje ljusture. Kada plod prođe kroz probavni sistem izađe samo semenka koju koza ne može da svari, time je najteži deo posla završen. Dalje se ulje dobija mlevenjem i ceđenjem. Tako dobijeno ulje se koristi samo u kozmetičke svrhe.

Arganovo ulje je vrlo bogato omega masnim kiselinama i linoleinskom kiselinom, kao i velikom količinom vitamina E, tako da je najbolji prirodni antioksidans. Najveću primenu je našlo u farmaciji i kozmetici, dok se vrlo malo koristi u ishrani, zbog svoje visoke cene.

Arganovo ulje blagotvorno deluje na kožu glave, balansira lučenje sebuma i rešava skoro sve probleme koji se javljaju na kosmatom delu kože glave, perut, alergijsko crvenilo, psorijazu, opadanje kose… Potrebno je nakon pranja kose lagano izmasirati vlasište koristeći ulje i ostaviti da ga koža upije. Ono će rešiti problem i neće ostaviti mastan trag kao kada koristite obična ulja.

Kako dobre efekte daje na koži, tako dobro deluje i na samu vlas, regenerisaće vašu kosu. Potrebno je samo par kapi ulja naneti na dlanove i razvući duž cele kose nakon svakog pranja. Kosu koja je hemijski oštećena će ubrzo načiniti sjajnom i zaglađenom, a pritom je neće izmastiti već će kosa upiti svo ulje.

Arganovo ulje kozmetičkih kuća je uglavnom pomešano sa još nekim uljem ili silikonima, pa je i daleko pristupačnije. Najbolje je ako možete da nabavite čisto marokansko ulje i koristite višenamenski, tako ćete videti njegov pravi efekat!

RAZMOTRITI PRE KUPOVINE:

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar