Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Srbija

04.12.2013

GMO hrana stiže na rafove bez jasnih oznaka

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

U februaru će se pred poslanicima naći novi predlog Zakona o prometu genetski modifikovane hrane. Većina podataka "poverljiva", a obeležavanje GMO hrane - samo kodom


NA rafovima srpskih trgovina već od proleća naredne godine mogla bi da se nađu genetski modifikovane namirnice, prvenstveno meso i prerađevine od životinja hranjenih GMO stočnom hranom. To će dozvoliti novi zakon o GM, čiji predlog je trenutno na sajtu parlamenta, a o kome je rasprava zakazana za februar.

Ministarstvo poljoprivrede je izmenu zakona objasnilo potrebom da se uvede red u ovu oblast, jer se na srpskim trpezama već nalaze GM proizvodi, iako su zabranjeni.

- Postojeći zakon je daleko oštriji od novog nacrta i ponovo se dešava da usklađujući se sa EU normama nazadujemo - kaže profesor dr Branko Radujković, biolog i nekadašnji član Nacionalnog saveta za biološku bezbednost. - Da bi novi zakon bio dobar u njegovom pisanju moraju da učestvuju i naučnici koji su deklarisani protiv GMO, a ne samo oni koji su za. U Francuskoj, recimo, nijedan prodavac ne želi da prodaje GM proizvode, jer je kampanja toliko jaka da nema kupca koji bi to kupio!

Najsporniji deo Nacrta je način obeležavanja, prema kome će GM hrana biti obeležena samo kodom, jer se mora izbeći "neopravdana razlika u prikazivanju rizika u odnosu na druge proizvode".

- Pre 12 godina Srbija je imala Pravilnik o striktnom obeležavanju GM proizvoda - kaže Radujković. - GM proizvodi moraju da budu obeleženi jasno vidljivim nalepnicama u boji kako bi potencijalni kupci svesno odlučili šta kupuju. Pogotovo što odgovornost za štetu, koju izazove GM proizvod, prema novom predlogu zakona, snose trgovac i sam korisnik!

Nacrt novog zakona predviđa "upotrebu, promet i uvođenje GMO u životnu sredinu". Kada podnosilac prijave jednom dobije licencu za GM proizvod ona važi za čitavu teritoriju Srbije i posle deset godina se samo produžava. Nadležni organi su obavezni da čuvaju "poverljivost informacija o proizvodu" i oni za većinu potrošača ostaju tajna.

- Prema Nacrtu zakona, GMO ne testiraju adekvatna regulativna tela, već samo proizvođač, a štetna dejstva GM stočne hrane su već dokazana - kaže genetičar dr Aleksandar Trbojević, profesor Medicinskog fakulteta. - Dokazano je da se otrov koji se nalazi u GM kukuruzu ne razgrađuje u želucu svinja, već dovodi do gastroloških problema i manje plodnosti. Beta toksin se ne razgrađuje ni u želucu ljudi, već može da se nađe u krvi trudnica i beba. Da li je normalno da se automobil pre ulaska u saobraćaj testira i povlači iz prodaje ako nešto nije u redu, a da hrana od koje živimo, ne mora da se testira?

ZATRAŽEN REFERENDUM

Dvadeset ekoloških organizacija protiv GMO predalo je u sredu apel predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da kao "poslednja linija odbrane ne potpiše najavljeni zakon kojim se liberalizuje promet GMO u Srbiji". Apel je predat i premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, s ciljem da se postojeći, restriktivni Zakon o GMO ne menja. Učesnici smatraju da je uvođenje GMO u ishranu ljudi važno za sve građane i da o tome treba da se izjasne na referendumu.
 

Izvor: Novosti
A. Krsmanović

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar