Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Srbija

15.06.2014

Monsanto donirao seme kukuruza, paradajza, krastavca i kupusa

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Poljoprivrednici iz pet poplavljenih opština primili pomoć u semenu kukuruza i povrtarskih kultura


Poljoprivrednici u područjima pogođenim poplavama u Srbiji su ovog vikenda primili donaciju u semenu kukuruza i povrtarskih kultura, koja će im obezbediti trenutnu pomoć kako bi obnovili useve i ponovo pokrenuli proizvodnju u ovogodišnjem vegetacionom ciklusu.

DR TATJANA BRANKOV: USTAVNA ZABRANA GMO - REŠENJE ZA SRBIJU 

Kao odgovor na period katastrofalnog plavljenja i hitne potrebe da se pomogne srpskoj poljoprivredi i poljoprivrednicima da povrate svoju proizvodnju u Obrenovcu, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku i Jagodini, kompanija Monsanto, vodeći proizvođač konvencionalnog semena u Evropi, donirala je seme kukuruza dovoljno da se zasadi približno 3.000 hektara. Ukupna maloprodajna vrednost donacije kukuruznog semena Srbiji je 375.000 američkih dolara.

PROF. DR MILADIN ŠEVARLIĆ: AKO NIJE DOVOLJNO 135 DEKLARACIJA PROTIV GMO U SRBIJI, IDEMO NA REFERENDUM  

Područja na kojima će seme biti donirano, kao i njegova količina, identifikovani su u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, a donacija će biti direktno isporučena poljoprivrednicima čija su domaćinstva ugrožena u poplavama.

Poplave koje su u maju ove godine pogodile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ocenjene su kao najveća prirodna nepogoda koja je balkanske zemlje zadesila u proteklih više od sto godina. Ukupna šteta koju je poljoprivreda u Srbiji pretrpela je procenjena na oko 500 miliona evra.

KAKO DA O(P)STANE SRBIJA BEZ GMO - SNIMAK TRIBINE 

Monsanto je takođe donirao seme za ponovnu setvu drugim balkanskim zemljama – Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ukupna maloprodajna cena semena koje je donirano regionu je 600.000 američkih dolara. Monsanto takođe donira seme paradajza, krastavca i kupusa u vrednosti od oko 100.000 američkih dolara poljoprivrednicima u ove tri zemlje.

Izvor: bif.rs 


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasih predaka nasoj deci bez GMO 20. maj 2017 

VLAST U SRBIJI ODREDILA LJUDE ZA ODLUČIVANJE O GMO

PRVI PRVI NA SKALI Strucni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane

DETALJNIJE


PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (10)


 1. Ima ona srpska kletva: Dabog da ti se seme zatrlo!....pa GMO seme se ne reprodukuje, a kod korisnika vec u prvoj generaciji stvara sterilitet...eto...kletva stize....koliko god molili ovi ratari ce posaditi ovo seme, jer im drzava nece ponuditi zamenu


 2. Odgovor na komentar:

  uglyshaman17.06.2014
  Ima ona srpska kletva: Dabog da ti se seme zatrlo!....pa GMO seme se ne reprodukuje, a kod korisnika vec u prvoj generaciji stvara sterilitet...eto...kletva stize....koliko god molili ovi ratari ce posaditi ovo seme, jer im drzava nece ponuditi zamenu 3. Zar ta firma nije najveci proizvodjac genetski modifikovanih semena ?


 4. Odgovor na komentar:

  Nevena Simovic17.06.2014
  Zar ta firma nije najveci proizvodjac genetski modifikovanih semena ? 5. Pa valjda Vam je sada jasno zasto je postavljen Marko Blagojevic iz "CESID-a" za direktora kancelarije za obnovu i pomoc u poplavljenim podrucjima. Vidite gde spadaju Zorana Mihajlovic, Goran Knezevic, Marko Blagojevic a ima ih jos koji se ne nalaze samo na platnom spisku Vlade Srbije..


 6. Odgovor na komentar:

  boban03617.06.2014
  Pa valjda Vam je sada jasno zasto je postavljen Marko Blagojevic iz "CESID-a" za direktora kancelarije za obnovu i pomoc u poplavljenim podrucjima. Vidite gde spadaju Zorana Mihajlovic, Goran Knezevic, Marko Blagojevic a ima ih jos koji se ne nalaze samo na platnom spisku Vlade Srbije.. 7. Donirani su Dekalb hibridi, proizvođač Monsanto, zastupnik MK grupa. Dekalb hibridi nisu gm seme. Monsanto jeste proizvođač gm semena, ali ne proizvodi isključivo gm. Dekalb je godinama na našem tržištu i prilično je zastupljen.


 8. Odgovor na komentar:

  Sandra17.06.2014
  Donirani su Dekalb hibridi, proizvođač Monsanto, zastupnik MK grupa. Dekalb hibridi nisu gm seme. Monsanto jeste proizvođač gm semena, ali ne proizvodi isključivo gm. Dekalb je godinama na našem tržištu i prilično je zastupljen. 9. Strašno, pronašli su način kako da lagano uđu na tržište. A Kostić će na kraju morati sve to da plati zajedno sa Mohajlovićkom i ostalom kamarilom trovača srpskog naroda.


 10. Odgovor na komentar:

  Vera Nastasovic17.06.2014
  Strašno, pronašli su način kako da lagano uđu na tržište. A Kostić će na kraju morati sve to da plati zajedno sa Mohajlovićkom i ostalom kamarilom trovača srpskog naroda. 11. Ljudi, na žalost oni koji treba ovo ne čitaju, a i ne razmišljaju, i oni se nadaju nekoj zaradi dok za posledice ne haju. Voleo bi da vidim bar jednog poljoprivrednika koji bi javno spalio donirano seme. Na žalost bojim se da taj film necemo videti.


 12. Odgovor na komentar:

  Nenad17.06.2014
  Ljudi, na žalost oni koji treba ovo ne čitaju, a i ne razmišljaju, i oni se nadaju nekoj zaradi dok za posledice ne haju. Voleo bi da vidim bar jednog poljoprivrednika koji bi javno spalio donirano seme. Na žalost bojim se da taj film necemo videti. 13. A zašto isporučilac nije NS seme ili Institut za kukuruz Zemun Polje? Ovakve situacije su idealne za plasman GMO semena pod firmom običnih ,,hibrida'' Pitam javno stručne ljude ,,Kako možete proveriti da li se radi o GMO semenu?'' Predlog : probajte prvo u laboratorijskom supstratu da vidite kako će da proklija i kako se razvija, pa tek onda ga dajte ljudima koji su u poplavam ostali bez nasada''


 14. Odgovor na komentar:

  првоборац18.06.2014
  A zašto isporučilac nije NS seme ili Institut za kukuruz Zemun Polje? Ovakve situacije su idealne za plasman GMO semena pod firmom običnih ,,hibrida'' Pitam javno stručne ljude ,,Kako možete proveriti da li se radi o GMO semenu?'' Predlog : probajte prvo u laboratorijskom supstratu da vidite kako će da proklija i kako se razvija, pa tek onda ga dajte ljudima koji su u poplavam ostali bez nasada'' 15. Seme kad se uvozi na granici se testira na GMO. Nema razloga da se panici jer ko je i malo upucen u Monsanto zna da oni u Evropi nemaju GMO. Dekalb seme kukuruza nije nikakva novina kod nas i gaji se vec godinama na nasim njivama i 100% je NON GMO.


 16. Odgovor na komentar:

  prvoborac pise na deklaraciji18.06.2014
  Seme kad se uvozi na granici se testira na GMO. Nema razloga da se panici jer ko je i malo upucen u Monsanto zna da oni u Evropi nemaju GMO. Dekalb seme kukuruza nije nikakva novina kod nas i gaji se vec godinama na nasim njivama i 100% je NON GMO. 17. Nije tu toliko problem da li je ili nije GMO - znaju oni dobro Zakon o GMO (zato lobiraju da ga promene). Mi stranoj kompaniji omogućavamo da dopre direktno do naših domaćina, a država joj širom otvara kapije domaćinstava. I to direktnom konkurentu srpskih instituta. To je van pameti. I još smo ih zvali (PKS). Tamo gde je NS Seme učestvovalo 40%, trebalo je da bude domaće seme 100%. Da li srpske firme u svetu imaju tržište na "izvol'te"?


 18. Odgovor na komentar:

  Šumadinac18.06.2014
  Nije tu toliko problem da li je ili nije GMO - znaju oni dobro Zakon o GMO (zato lobiraju da ga promene). Mi stranoj kompaniji omogućavamo da dopre direktno do naših domaćina, a država joj širom otvara kapije domaćinstava. I to direktnom konkurentu srpskih instituta. To je van pameti. I još smo ih zvali (PKS). Tamo gde je NS Seme učestvovalo 40%, trebalo je da bude domaće seme 100%. Da li srpske firme u svetu imaju tržište na "izvol'te"? 19. http://www.monsanto.com/products/pages/genuity-smartstax-rib-complete-corn.aspx


 20. Odgovor na komentar:

  Vlada23.06.2014
  http://www.monsanto.com/products/pages/genuity-smartstax-rib-complete-corn.aspx
Dodaj komentar