Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Svet

30.03.2016

Mars i Kelogs počeli da obeležavaju GMO proizvode

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Brendovi Kelogs i Mars počeli su na deklaraciji da obeležavaju proizvode koji sadrže genetički modifikovane organizme (GMO).

Kelogs

Ovaj gigant u proizvodnji cerealija i konditorskih proizvoda od žitarica, počeo je da obeležava svoje proizvode oznakom "Proizvedeno uz pomoć genetskog inženjeringa". Pakovanja sa ovim oznakama pojaviće se u maloprodaji sredinom aprila. Iako je ovo rešenje doneto u skladu sa zakonom o deklarisanju proizvoda u državi Vermont, u Kelogsu se još uvek nadaju da će ovo predstavljati "rešenje na federalnom nivou".

Predsednik kompanije Kelogs za Severnu Ameriku Pol Norman kaže: "Mi u Kelogsu duboko verujemo u transparentnost, u to da ljudi treba da znaju koji se sastojci nalaze u njihovoj hrani i koje je njihovo poreklo. Nastavićemo da podstičemo Kongres da donese uniformni zakon na federalnom nivou o obeležavanju GMO namirnica, kako bi se izbegao zbunjujući konglomerat zakona koji se menjaju od države do džave."

Istovremeno, Kelogs je lansirao novi vebsajt OpenforBreakfast.com, otvoren za pitanja konzumenata o bogatom portfoliju proizvoda koje Kelogs ima, uključujući i ona vezana za to koji proizvodi sadrže GMO sastojke.

Mars

Nova oznaka na Marsovim prozivodima - "Delimično proizvedeno genetskim inženjeringom" – već se nalazi na ambalaži nekih Marsovih slatkiša i čokoladica, uključujući i kesice čokoladica M&M’s, kako običnih, tako i onih sa kikirikijem, proizvedenih za 75. godišnjicu ovog brenda, zatim na kesicama "kittlesa", pakovanjima bombona "lifesavers" kao i žvakaće gume "wrigley".

Istaknuta GMO oznaka je odgovor kompanije Mars na zakon države Vermont iz 2014. godine kojim svi proizvodi koji sadrže GMO sastojke moraju da budu tako i deklarisani. Ovaj zakon će zvanično stupiti na snagu prvog jula 2016. godine. Prema navodima kompanije Mars, s obzirom na obimnost i kompleksnost lanca njihovih dobavljača, GMO deklaracije će biti postepeno uvedene širom SAD.

Kompanija Mars je objavila: "Mi smo duboko uvereni da su (genetski modifikovani) sastojci bezbedni. Hrana proizvedena biotehnologijom detaljno je proučavana i proglašena za bezbednu od strane brojnih regulatornih agencija, naučnika, stručnjaka u oblasti zdravstva i drugih eksperata širom sveta."

Kelogs i Mars pridružili su se plejadi velikih brendova koji su takođe obećali da će deliti informacije o GMO sastojcima sa svojim konzumentima. Dženeral Mils je prethodne nedelje objavio slično saopštenje. Kampbels Sjup takođe podržava obavezno etiketiranje GMO sastojaka.

Prevod: Sunčica Getter
Izvor: Food Safety Magazine 

PODSEĆANJE PPNS: MARS POVLAČI ČOKOLADICE I SA TRŽIŠTA SRBIJE

PARTNERI U SRBIJI:


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar