Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Svet

26.03.2015

Nova studija ukazuje na vezu između herbicida glifosata i raka

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Agencija za rak Svetske zdravstvene organizacije je objavila da je najviše korišćeni herbicid na svetu "verovatni kancerogen" u meri koja će uzbuniti agrohemijsku industriju i baštovane amatere.

Procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) o glifosatu, koji se koristi u herbicidima sa procenjenom godišnjom prodajom od šest milijardi dolara, biće od posebnog interesa za Monsanto, kompaniju koja je iznela glifosat na tržište pod zaštitnim znakom "raundap" sedamdesetih godina.

Monsantova sadašnja generacija na herbicide otpornih genetski modifikovanih useva zavisi od toga da li farmeri prskaju svoje njive glifosatom, kako bi uništili korov.

IARC je okupio 17 stručnjaka da procene pet organofosfatnih pesticida. Posle nedelju dana sastajanja ovog meseca u sedištu IARC u Lionu, Francuska, komisija je odlučila da su dve od hemikalija "mogući " (klasa 2B) kancerogeni, a tri su "verovatni" (klasa 2A) kancerogeni.

Kratak pregled procene objavljen je na internetu u časopisu "Lanset onkologija".

Iako je malationu, još jednom insekticidu u širokoj upotrebi, i tetrahlorvinfosu takođe data klasifikacija 2A, odluka o glifosatu imaće najveći uticaj.

IARC nema nadzornu ulogu i njegove odluke ne dovode odmah do zabrana ili marketinških ograničenja, ali od aktivista se očekuje da ih upotrebe da bi izvršili pritisak na članove nadzornih tela da deluju protiv proizvoda koji sadrže glifosat. Prodaja herbicida koji sadrže glifosat širom sveta donosi oko šest milijardi dolara godišnje.

Izveštaj IARC-a ukazuje da 750 proizvoda koji se koriste u poljoprivredi, šumarstvu i baštovanstvu sadrže glifosat i njegova upotreba je naglo povećana sa razvojem GM varijeteta useva otpornih na glifosat. U izveštaju piše da je glifosat otkriven u vazduhu tokom prskanja, u vodi i u hrani.

Prema IARC, "postojali su ograničeni dokazi o kancerogenosti kod ljudi za ne-Hodžkinov limfom" - rak limfnog sistema.

Uz to, u studiji je pisalo da postoje dokazi da glifosat takođe može izazivati rak kod laboratorijskih životinja.

Istraživanje je uzelo dokaze iz studija objavljenih u SAD, Kanadi i Švedskoj od 2001. godine.

Filip Miler, šef globalnih regulatornih poslova za Monsanto, odbacio je IARC klasifikaciju, koja je, rekao je, u suprotnosti sa drugim zvaničnim procenama bezbednosti glifosata.

Nemačka vlada završila je četvorogodišnju evaluaciju glifosata za EU, zaključivši da "nije verovatno da će on predstavljati kancerogeni rizik kod ljudi".

"Mi ne znamo kako bi IARC mogao doći do zaključka koji je tako dramatično odstupanje od zaključka do kog su došle sve nadzorne ustanove širom sveta", rekao je Miler.

"Jedna stvar u vezi istinske nauke je da ona nije selektivna", dodao je on. "Na nesreću, ovo ponovno ispitivanje ne ispunjava standarde koje koriste ugledne ustanove širom sveta."

Neki akademski stručnjaci su takođe kritikovali otkrića, mada umerenijim terminima. Toni Dajan, počasni toksikolog na Londonskom univerzitetu, izjavio je da klasifikacija 2A glifosata i malationa
"odslikava raznovrsne laboratorijske rezultate sa malim brojem studija na čoveku, sa raznolikim kvalitetom i mešovitim zaključcima. Detaljna analiza prirode i kvaliteta dokaza celokupno ne podržava klasifikaciju tako visokog nivoa, koja bi trebala da bude najviše klase 2B", rekao je on.

Oliver Džouns, viši predavač analitičke hemije na Univerzitetu RMIT u Melburnu, rekao je: "Ovo zvuči zastrašujuće i IARC evaluacije su obično veoma dobre, ali meni dokazi navedeni ovde izgledaju malo tanki".

On je ukazao da 70 drugih stvari koje je IARC kategorizovao kao "verovatno kancerogene" uključuju rad u noćnoj smeni, alkoholna pića i sunčevu svetlost. "Doza čini otrov", rekao je on.

Andreas Kortenkamp, profesor ljudske toksikologije na Brunel univerzitetu u Londonu, više je podržao IARC. "Vlasti u EU moraju sada razmotriti da li su postojeće mere dovoljne da zaštite potrošače i one koji upotrebljavaju pesticide od rizika raka", rekao je on.

"Baštovani posebno treba da primene najviši stupanj zaštite kada upotrebljavaju herbicide koji sadrže glifosat."

Prevod: Oksana Grozdanić
Klajv Kukson, urednik za nauku
Izvor: Fajnenšl Tajms 

MARIJAN JOŠT I VALERIJE VRČEK - ZABRANITE UPOTREBU GLIFOSATA!PREPORUKA PPNS

Dr Tatjana Papić Brankov:

Tvrdnja Uprave za hranu i lekove da se u proizvodnji GM biljaka koriste manje štetni herbicidi, zaista ostaje nejasna. Kako je moguće da je glifosat koji se koristi kao totalni neselektivni sistemični herbicid u konvencionalnoj poljoprivred.

Po definiciji totalni herbicidi uništavaju sve biljke, a selektivni samo određene vrste korova. Ima indicija da glifosat blokira asimilaciju mangana i drugih važnih hraniva, te se njegovom primenom narušava zdravlje i razvoj biljaka. Drugi herbicid po učestalosti upotrebe, nakon glifosata, u proizvodnji soje je 2,4-D koji pripada grupi fenoksi-kiselina, a upotrebljavan je kao Agent orandž tokom rata u Vijetnamu.

HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM (DELOVI IZ KNJIGE II)

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar