Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

O imenu i sadržaju

O imenu i sadržaju

Na temeljima portala PRVI PRVI NA SKALI (PPNS), 3. avgusta 2019. godine osnovano je istoimeno udruženje. Registrovano je radi ostvarivanja ciljeva u oblasti obaveštavanja građana Srbije o pitanjima od javnog značaja obezbeđivanjem informacija i proizvodnjom sadržaja na multimedijalnom magazinskom veb portalu. 

Oblasti kojima je PPNS pretežno posvećen su: zaštita, očuvanje i unapređenje životne sredine, biljnog i životinjskog sveta, prirodnih bogatstava, poljoprivredne proizvodnje, održivog turizma, prirodne i kulturne baštine, nacionalnog nasleđa, istorijskog identiteta, prava potrošača, zdravlja i bezbednosti ljudi, zdrave ishrane, moralnih vrednosti, ličnog i porodičnog integriteta, dobrobiti dece, mladih i bioloških porodica, kao i druge oblasti realizacije ciljeva PPNS.

Detaljnije u Statutu PPNS.


REČ OSNIVAČA

Parafrazirajući Ramba - ja nisam izmislio PPNS, ja sam mu dao ime...

O imenu

PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) je samostalan, angažovan magazinski portal sa rokenrol "matricom" neformalno pokrenut 31. maja 2014. godine.

Prapočetak

Prethodnica je bio PRVI NA SKALI (PNS), radio-program emitovan iz Kragujevca od 4. januara 2001. do 27. decembra 2002. godine. Lokalnog dometa - na frekvenciji 88,9MHz, bio je namenjen isključivo lokalnoj zajednici - Kragujevčanima.

Pet godina potom (31. maja 2007) pokrenut je FB-profil. PNS je tada postao svima dostupan, a dalje se razvijao po principu: jedan čovek-jedan medij.

Naredne 2008, ime PRVI NA SKALI plagirano je kao "slogan" radio-stanice u Kragujevcu sasvim drugačije orijentacije.

Kreativan otpor pospešio je intenzitet "emitovanja" sadržaja ka ljudima koji su se nanovo okupljali oko PNS. Sada su se samo preselili sa frekvencije u virtuelno okruženje. Mikrofon je zamenjen tastaturom, studijski prozor monitorom, slušateljstvo FB-prijateljima (ubrzo i pretplatnicima, pa pratiocima), a PNS je postao PPNS - PRVI PRVI NA SKALI.

Početak

Usledila je naredna "selidba"...

Oktobra 2012. otvorena je internet stranica www.prviprvinaskali.com i narednih godinu i po dana bila je samo izvor muzike 24/7 (plejer je aktivan i danas).

U zadržanom rokenrol audio ambijentu, 31. maja 2014. godine portal PPNS otvara za javnost informativne, edukativne i zabavne sadržaje u formi članaka, fotografija, audio i video-radova.

Sadržaji PPNS su razvrstani u odeljke i pododeljke.

O sadržaju

Na stranicama PPNS su Autori i izdanja KragujevcaNaslovi iz Biblioteke, Kratke priče i Aforizmi - sadržaji sa matične adrese, kao i: Događaji, Akcije, Sport (Rekreacija), Apeli

Posebno mesto zauzimaju sadržaji stranica čiji su autori, pored ostalih: genetičar Miodrag Dimitrijević, istoričari Aleksandra Ninković-Tašić i Dejan Ristić, režiser Gordan Matić...

Odeljak Radion je zaštitini znak portala - sa autorskim radijskim emisijama: Oblak u bermudama - Darka Kocjana, Z.A.I.R. - Zorana Modlija, Mali svetionik - Stanislava Žabića, Sredinom ulice - Mome Rajina, Top 16 - Gordane Krivokuće, Čekajući vetar - Aleksandre Vukićević, Neonska duga - Žikice Simića (kao i arhiva ukinutih emisija istog autora: Tajanstveni voz i Dole na uglu), Pop depresija - Ivana Lončarevića, Mjehur Na Mreži - Srđana Anđelića, Rokenroler - Marka Jankovića, kao i Audio i foto arhiv Simić - Dragoslava Simića, arhiva ukinute emisije Kozmic Blues -  Aleksandra Šomođija.

Muzički identitet čini i Rokenroler: Za dooOOoobar dan, R’n’R kalendar, Uživo, Vesti, kolumna koju piše Zoran Paunović...

Odeljak Dom posvećen je porodici kroz celine: Deca, Roditelji, Dobre komšije, Iz kuhinje, a odeljak Dren - zdravlju: Saveti fizioterapeutanutricionista, farmaceuta i veterinaraPušenje ili zdravlje, Ekologija, Zavisnost, Bombadrovanje 1999...

Uz to, portal PPNS sarađuje i sa Poljoprivrednom stručnom i savetodavnom službom Kragujevca, Vatrogascima KragujevcaIstorijskim arhivom Šumadije Kragujevac, Ajsekom..., medijski je partner institucija kulture, sportskih klubova, škola, fakulteta, Univerziteta, brojih organizacija i udruženja...

I potrošači imaju svoje kutak iz kojeg izdvajamo pododeljke: Zaštita potrošača i Oprez! 

Portal PPNS sadrži zasebne celine koje se odnose na genetički modifikovane organizme: O GMORoba bez GMO, Foto, Video (O GMO/videobez prevoda), Članci (domaći medijistrani mediji), Dokumenti (domaći izvoristrani izvori), Svet, Evropa, Srbija, Gradovi-opštine, Kragujevac bez GMO, M. M. Ševarlić.

Za pokretanje i uređivanje odeljaka o GMO na portalu, kao medijski rad u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, dobijena je nagrada za novinarstvo, kao deo SENSE programa u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu. 

PPNS ima i svoju Galeriju sa autorskim fotografijama i umetničkim radovima.

Podrzi portal PRVI PRVI NA SKALI kolaz 2019

U većoj ili manjoj meri, deo ponude PPNS su razvijene ideje iz medija čije sam sadržaje delimično ili u celini uređivao od 1993. do 2018. - TV Kop 1993, TV Sunce 1994, DTV 1995, Radio Kragujevac 1995-1996, Televizija Kragujevac 1997-2000, Radio-program Prvi na skali 2001-2002, časopis Naša radnja 2003-2010 (Đurđevdanska nagrada grada Kragujevca, 2009), Radio centar 987 2010/2011, sajt KK Radnički 2011-2014, sajt KKK Radnički 2015-2018.

One zamisli koje nisu ostvarene tokom 25 godina, dobijaju svoj prostor u novoj, virtuelnoj redakciji, na Stranici koja se čuje - PPNS.

Portal se razvija po "Pupinovom uputstvu": preći pet strana dnevno. Na nama je da stvorimo stranice, a na posetiocima da ih "pređu".

Dobro nam došli!

Dejan Milošević, osnivač

Podaci PRVI PRVI NA SKALI www.prviprvinaskali.com

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS