Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

O imenu i sadržaju

O imenu i sadržaju

O IMENU

PRVI PRVI NA SKALI - STRANICA KOJA SE ČUJE

Po Rambovoj umotvorini - ja nisam izmislio PPNS, ja sam mu dao ime.

Prvi na skali (PNS)
 je radio-program, rokenrol matrice, koji je emitovan iz Kragujevca od 4. januara 2001. do 27. decembra 2002. godine. Lokalnog dometa - na frekvenciji 88,9MHz (baš prvi - na skali prijemnika), bio je namenjen isključivo lokalnoj zajednici - Kragujevčanima.

Pet godina potom - od 31. maja 2007. godine - dobio je elektronsko obličje i pojavio se u globalnoj zajednici Fejsbuk. PNS je tada postao svima dostupan, a kao lični profil razvijao se po principu: jedan čovek-jedan medij.

Godinu dana nakon toga, ime Prvi na skali je plagirano kao "slogan" jedne radio-stanice u Kragujevcu, sasvim drugačije programske orijentacije. Iz kreativnog otpora, pojačan je intenzitet "emitovanja" sadržaja ka ljudima preseljenim sa frekvencije u virtuelno okruženje gde su se nanovo okupljali oko PNS.

Mikrofon je zamenjen tastaturom, studijski prozor monitorom, slušateljstvo FB-prijateljima (ubrzo i pretplatnicima, pa pratiocima), a Prvi na skali (PNS) je postao Prvi Prvi na skali (PPNS).

Od 31. maja 2014. godine PPNS je Stranica koja se čuje - samostalni multimedijalni portal sa rokenrolom "matricom". Portal sadrži ideje razvrstane u stotinak odeljaka i pododeljaka. Stranice su informativne, edukativne, zabavne, angažovane. 

O SADRŽAJU

Na stranicama PPNS su Autori i izdanja KragujevcaNaslovi iz Biblioteke, Kratke priče i Aforizmi - sadržaji sa matične adrese, kao i: Događaji, Akcije, Sport (Rekreacija), Apeli iz Kragujevca. 

Posebno mesto zauzimaju sadržaji stranica čiji su autori, pored ostalih: prof. dr Miodrag DimitrijevićAleksandra Ninković-TašićGordan Matić..., kao i odeljak Radion sa autorskim radijskim emisijama: Oblak u bermudama - Darka Kocjana, Z.A.I.R. - Zorana Modlija, Neonska duga - Žikice Simića (kao i arhiva ukinutih emisija istog autora: Tajanstveni voz i Dole na uglu), Mali svetionik - Stanislava Žabića, Pop depresija - Ivana Lončarevića, Mjehur Na Mreži - Srđana Anđelića, Rokenroler - Marka Jankovića, Sredinom ulice - Mome Rajina, kao i Audio i foto arhiv Simić - Dragoslava Simića, Čekajući vetar - Aleksandre Vukićević, arhiva ukinute emisije Kozmic Blues -  Aleksandra Šomođija. Muzički identitet čini i Rokenroler: Za dooOOoobar dan, R’n’R kalendar, Uživo, Vesti, kolumna koju piše Zoran Paunović...

Odeljak Dom posvećen je porodici kroz celine: Deca, Roditelji, Dobre komšije, Iz kuhinje, a odeljak Dren - zdravlju: Saveti nutricionista, Saveti farmaceuta, Saveti fizioterapeutaSaveti veterinaraPušenje ili zdravlje, Ekologija.

Uz to, portal PPNS sarađuje i sa Poljoprivrednom stručnom i savetodavnom službom Kragujevca, Vatrogascima KragujevcaIstorijskim arhivom Šumadije Kragujevac, Ajsekom... I potrošači imaju svoje kutak iz kojeg izdvajamo pododeljke: Zaštita potrošača, Oprez! 

Portal PPNS sadrži zasebne celine koje se odnose na genetički modifikovane organizme: O GMORoba bez GMOFoto, Video (O GMO/videobez prevoda), Članci (domaći medijistrani mediji), Dokumenti (domaći izvoristrani izvori), SvetEvropaSrbijaGradovi-opštineKragujevac bez GMOM. M. Ševarlić.

Za pokretanje i uređivanje odeljaka o GMO na portalu, kao medijski rad u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, dobijena je nagrada za novinarstvo, kao deo SENSE programa u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu. 

PPNS ima i svoju Galeriju sa autorskim fotografijama i umetničkim radovima, kao i plejer koji je aktivan 24/7.

U većoj ili manjoj meri, neke ideje su realizovane u medijima čije sam sadržaje delimično ili u celini uređivao od 1993. do 2014. - TV Kop 1993, TV Sunce 1994, DTV 1995, Radio Kragujevac 1995-1996, Televizija Kragujevac 1997-2000, Radio-program Prvi na skali 2001-2002, časopis Naša radnja 2003-2010 (Đurđevdanska nagrada grada Kragujevca, 2009), Radio centar 987 2010/2011, sajt KK Radnički od 2011 do 2014. godine, sajt KKK Radnički od 2015. i danas.

One zamisli koje nisu ostvarene tokom dve decenije, dobijaju svoj prostor u novoj, virtuelnoj redakciji, na Stranici koja se čuje - PPNS.

Dobro nam došli!

Dejan Milošević,
pokretač i urednik portala
slobodni novinar, redovni član NUNS-a


GALERIJA PRVA GODIŠNJICA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM