Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

O imenu i sadržaju

O imenu i sadržaju

REČ POKRETAČA

Parafrazirajući Ramba - ja nisam izmislio PPNS, ja sam mu dao ime...

O imenu

PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) je samostalan, angažovan magazinski portal sa rokenrol "matricom" pokrenut 31. maja 2014. godine.

Prapočetak

PRVI NA SKALI (PNS) je bio radio-program emitovan iz Kragujevca od 4. januara 2001. do 27. decembra 2002. godine. Lokalnog dometa - na frekvenciji 88,9MHz, bio je namenjen isključivo lokalnoj zajednici - Kragujevčanima.

Pet godina potom (31. maja 2007) pokrenut je FB-profil. PNS je tada postao svima dostupan, a dalje se razvijao po principu: jedan čovek-jedan medij.

Naredne 2008, ime PRVI NA SKALI plagirano je kao "slogan" radio-stanice u Kragujevcu sasvim drugačije orijentacije.

Kreativan otpor pospešio je intenzitet "emitovanja" sadržaja ka ljudima koji su se nanovo okupljali oko PNS. Sada su se samo preselili sa frekvencije u virtuelno okruženje. Mikrofon je zamenjen tastaturom, studijski prozor monitorom, slušateljstvo FB-prijateljima (ubrzo i pretplatnicima, pa pratiocima), a PNS je postao PPNS - PRVI PRVI NA SKALI.

Početak

Usledila je naredna "selidba"...

Oktobra 2012. otvorena je internet stranica www.prviprvinaskali.com i narednih godinu i po dana bila je samo izvor muzike 24/7 (plejer je aktivan i danas).

U zadržanom rokenrol audio ambijentu, 31. maja 2014. godine portal PPNS otvara za javnost informativne, edukativne i zabavne sadržaje u formi članaka, fotografija i audio i video-radova.

Sadržaji PPNS su razvrstani u odeljke i pododeljke.

O sadržaju

Na stranicama PPNS su Autori i izdanja KragujevcaNaslovi iz Biblioteke, Kratke priče i Aforizmi - sadržaji sa matične adrese, kao i: Događaji, Akcije, Sport (Rekreacija), Apeli

Posebno mesto zauzimaju sadržaji stranica čiji su autori, pored ostalih: genetičar Miodrag Dimitrijević, istoričari Aleksandra Ninković-Tašić i Dejan Ristić, režiser Gordan Matić...

Odeljak Radion je zaštitini znak portala - sa autorskim radijskim emisijama: Oblak u bermudama - Darka Kocjana, Z.A.I.R. - Zorana Modlija, Mali svetionik - Stanislava Žabića, Sredinom ulice - Mome Rajina, Top 16 - Gordane Krivokuće, Čekajući vetar - Aleksandre Vukićević Neonska duga - Žikice Simića (kao i arhiva ukinutih emisija istog autora: Tajanstveni voz i Dole na uglu), Pop depresija - Ivana Lončarevića, Mjehur Na Mreži - Srđana Anđelića, Rokenroler - Marka Jankovića, kao i Audio i foto arhiv Simić - Dragoslava Simića, arhiva ukinute emisije Kozmic Blues -  Aleksandra Šomođija.

Muzički identitet čini i Rokenroler: Za dooOOoobar dan, R’n’R kalendar, Uživo, Vesti, kolumna koju piše Zoran Paunović...

Odeljak Dom posvećen je porodici kroz celine: Deca, Roditelji, Dobre komšije, Iz kuhinje, a odeljak Dren - zdravlju: Saveti fizioterapeutanutricionista, farmaceuta i veterinaraPušenje ili zdravlje, Ekologija, Zavisnost.

Uz to, portal PPNS sarađuje i sa Poljoprivrednom stručnom i savetodavnom službom Kragujevca, Vatrogascima KragujevcaIstorijskim arhivom Šumadije Kragujevac, Ajsekom..., medijski je partner institucija kulture, sportskih klubova, škola, fakulteta, Univerziteta, brojih organizacija i udruženja...

I potrošači imaju svoje kutak iz kojeg izdvajamo pododeljke: Zaštita potrošača i Oprez! 

Portal PPNS sadrži zasebne celine koje se odnose na genetički modifikovane organizme: O GMORoba bez GMO, Foto, Video (O GMO/videobez prevoda), Članci (domaći medijistrani mediji), Dokumenti (domaći izvoristrani izvori), Svet, Evropa, Srbija, Gradovi-opštine, Kragujevac bez GMO, M. M. Ševarlić.

Za pokretanje i uređivanje odeljaka o GMO na portalu, kao medijski rad u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, dobijena je nagrada za novinarstvo, kao deo SENSE programa u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu. 

PPNS ima i svoju Galeriju sa autorskim fotografijama i umetničkim radovima.

Podrzi portal PRVI PRVI NA SKALI kolaz 2019

U većoj ili manjoj meri, deo ponude PPNS su razvijene ideje iz medija čije sam sadržaje delimično ili u celini uređivao od 1993. do 2018. - TV Kop 1993, TV Sunce 1994, DTV 1995, Radio Kragujevac 1995-1996, Televizija Kragujevac 1997-2000, Radio-program Prvi na skali 2001-2002, časopis Naša radnja 2003-2010 (Đurđevdanska nagrada grada Kragujevca, 2009), Radio centar 987 2010/2011, sajt KK Radnički 2011-2014, sajt KKK Radnički 2015-2018.

One zamisli koje nisu ostvarene tokom 25 godina, dobijaju svoj prostor u novoj, virtuelnoj redakciji, na Stranici koja se čuje - PPNS.

Portal se razvija po "Pupinovom uputstvu": preći pet strana dnevno. Na nama je da stvorimo stranice, a na posetiocima da ih otvore.

Dobro nam došli!

Dejan Milošević,
pokretač i urednik portala

What would you do if I sang out of tune,
Would you stand up and walk out on me.
Lend me your ears and I’ll sing you a song,
And I’ll try not to sing out of key.
Oh I get by with a little help from my friends,
Mmm,I get high with a little help from my friends,
Mmm, I’m gonna try with a little help from my friends...

With a Little Help from My Friends 

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM