U velikom formatu - akademici SANU

Galerija

Galerija "Mostovi Balkana"
Izložba "U velikom formatu"
14. maj - 2. jun 2022.

● Osam slika velikog formata
● Autori - akademici Srpske akademije nauka i umetnosti: Vladimir Veličković, Predrag Peđa Milosavljević, Petar Omčikus, Marko Čelebonović, Petar Lubarda, Mića Popović, Mladen Srbinović i Bata Mihajlović

Izložba organizovana u saradnji sa galerijom SANU, u okviru MeÄ‘unarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja "Moć muzeja"

* * *

Umetnička zbirka Srpske akademije nauka i umetnosti formirala se paralelno sa osnivanjem same institucije. Umetnička dela prvobitno su bila namenjena ukrašavanju prostorija Akademije. Postepeno se kolekcija likovnih radova profiliše i planski dopunjava portretima akademika, a vremenom SANU počinje da prikuplja radove likovnih umetnika – svojih članova. Neposredno posle osnivanja Galerije SANU, krajem sedme decenije 20. veka, na inicijativu Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU, Umetnička zbirka je popisana po muzeološkim pravilima i počelo se sa planiranim i sistematskim otkupima radova umetnika-akademika u skladu sa definisanim programom.

Umetnička zbirka SANU se dalje uvećava i obogaćuje sporadičnim otkupima, uglavnom od sredstava koja dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Srbije. Ipak, najveći broj radova u Zbirku dospeva kao poklon članova SANU, ali i brojnih drugih donatora. Akademici-likovni umetnici planski biraju svoje radove kojima žele da budu zastupljeni u Umetničkoj zbirci SANU, unapređujući time umetnički fond ove institucije od najvećeg značaja za srpsku kulturu i umetnost.

Akademijina kolekcija je na početku imala samo stotinak evidentiranih radova, a danas poseduje gotovo 3000 umetničkih dela.

Publici predstavljamo dela velikog formata velikana naše likovne umetnosti, koji su za članove SANU birani tokom druge polovine 20. veka – od Marka ÄŒelebonovića, koji je izabran za člana 1958, do Petra Omčikusa koji postaje član van radnog sastava 1994. godine. Izložene slike, raÄ‘ene uljem, akrilikom ili kombinovanom tehnikom na platnu, odnosno lesonitu, nastajale su u periodu od sredine četvrte do sredine devete decenije 20. veka.

Slike velikog formata koje su odabrane za izlaganje ovog puta daju nam mogućnost da pratimo osnovne likovne tendencije prethodnog stoleća u srpskoj umetnosti, ali i da upoznamo pojedine faze stvaralaštva umetnika članova SANU: od portreta violinistkinje Marije Mihailović u punoj visini u sedefastoj gami pastoznih nanosa boja tipičnih za radove četvrte decenije PeÄ‘e Milosavljevića, preko Omčikusovog pogleda na Crmnicu iz vremena bliskog njegovom delovanju u Zadarskoj grupi, koja je iskoračila iz okvira epohe socrealizma, izobilja monumentalne mrtve prirode ÄŒelebonovića, Lubardinih i Mihailovićevih varijacija na temu nacionalne istorije, do jednog od osobenih postenformelovskih trodimenzionalnih portreta Miće Popovića, Veličkovićevih pretećih prostora i junaka Srbinovićeve lirske poetike osme i početka devete decenije.

Izložba slika velikog formata članova SANU svojevrsni je omaž svim darodavcima zaslužnim za obim i kvalitet likovnog fonda koji Akademija danas čuva.

Jelena Mežinski Milovanović


PPNS: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCU ðŸŽ™ï¸

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020