O imenu i sadržaju

O imenu i sadržaju

Na temeljima portala PRVI PRVI NA SKALI (PPNS), 3. avgusta 2019. godine osnovano je istoimeno udruženje. Registrovano je radi ostvarivanja ciljeva u oblasti obaveštavanja građana Srbije o pitanjima od javnog značaja obezbeđivanjem informacija i proizvodnjom sadržaja na multimedijalnom magazinskom veb portalu. 

Oblasti kojima je PPNS pretežno posvećen su: zaštita, očuvanje i unapređenje životne sredine, biljnog i životinjskog sveta, prirodnih bogatstava, poljoprivredne proizvodnje, održivog turizma, prirodne i kulturne baštine, nacionalnog nasleđa, istorijskog identiteta, prava potrošača, zdravlja i bezbednosti ljudi, zdrave ishrane, moralnih vrednosti, ličnog i porodičnog integriteta, dobrobiti dece, mladih i bioloških porodica, kao i druge oblasti realizacije ciljeva PPNS.

Detaljnije u Statutu PPNS.


REČ OSNIVAČA

Parafrazirajući Ramba - ja nisam izmislio PPNS, ja sam mu dao ime...

O imenu

PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) je samostalan, angažovan magazinski portal sa rokenrol "matricom" neformalno pokrenut 31. maja 2014. godine.

Prapočetak

Prethodnica je bio PRVI NA SKALI (PNS), radio-program emitovan iz Kragujevca od 4. januara 2001. do 27. decembra 2002. godine. Lokalnog dometa - na frekvenciji 88,9MHz, bio je namenjen isključivo lokalnoj zajednici - Kragujevčanima.

Pet godina potom (31. maja 2007) pokrenut je FB-profil. PNS je tada postao svima dostupan, a dalje se razvijao po principu: jedan čovek-jedan medij.

Naredne 2008, ime PRVI NA SKALI plagirano je kao "slogan" radio-stanice u Kragujevcu sasvim drugačije orijentacije.

Kreativan otpor pospešio je intenzitet "emitovanja" sadržaja ka ljudima koji su se nanovo okupljali oko PNS. Sada su se samo preselili sa frekvencije u virtuelno okruženje. Mikrofon je zamenjen tastaturom, studijski prozor monitorom, slušateljstvo FB-prijateljima (ubrzo i pretplatnicima, pa pratiocima), a PNS je postao PPNS - PRVI PRVI NA SKALI.

Početak

Usledila je naredna "selidba"...

Oktobra 2012. otvorena je internet stranica www.prviprvinaskali.com, nakon čega je godinu i po dana bila izvor rokenrola 24/7.

U zadržanom audio ambijentu, 31. maja 2014. godine portal PPNS otvara za javnost informativne, edukativne i zabavne sadržaje u formi članaka, fotografija, audio i video-radova.

Sadržaji PPNS su razvrstani u odeljke i pododeljke.

O sadržaju

Na stranicama PPNS su Autori i izdanja KragujevcaNaslovi iz Biblioteke, Kratke priče i Aforizmi - sadržaji sa matične adrese, kao i: Događaji, Akcije, Sport

Posebno mesto zauzimaju Autori PPNS: aforističar Raša Papeš, genetičar Miodrag Dimitrijević, istoričari Aleksandra Ninković-Tašić i Dejan Ristić, fotograf hadži Zoran Đorđević, režiser Gordan Matić, novinar Dragan Jakovljević...

Odeljak Radion je zaštitni znak portala - sa aktuelnim autorskim izdanjima iz programa Radio Beograda: Čekajući vetar - Aleksandre Vukićević, Oblak u bermudama - Darka Kocjana, Neonska duga - Žikice Simića; Radion ima svoja ekskluzivna izdanja: Mali svetionik - Stanislava Žabića, Sredinom ulice - Mome Rajina, Let It Roll - Zorana Paunovića, a sadrži i arhivu izdanja koja se više ne objavljuju redovno ili su ukinute: Top 16 - Gordane Krivokuće, Tajanstveni voz i Dole na uglu - Žikice Simića, Pop depresija - Ivana Lončarevića, Kozmic Blues -  Aleksandra Šomođija, Audio i foto arhiv Simić - Dragoslava Simića, Digitalna geografija - Dejana Miloševića, i emisije koje je pripremao pok. Zoran Modli - Z.A.I.R.

Muzički identitet PPNS čini i Rokenroler, sa odeljcima: Za dooOOoobar dan, R’n’R kalendar, Uživo, Vesti, R’n’R orijentiri, R’n’R filmovi, Prevodi rok poezije.

Odeljak Dom posvećen je porodici kroz celine: Deca, Roditelji, Dobre komšije, Iz kuhinje, a odeljak Dren - zdravlju: Saveti fizioterapeutanutricionista, farmaceuta i veterinara, Ekologija, Zavisnost, Bombadrovanje 1999...

Svoj kutak na portalu imaju i Potrošači.

Ukras portala je Galeriju sa autorskim fotografijama i umetničkim radovima.

Podrzi portal PRVI PRVI NA SKALI kolaz 2019

Na portalu postoje zasebne celine koje se odnose na genetički modifikovane organizme: O GMO, Dokumenti, Svet, Evropa, Srbija, Gradovi-opštine, Kragujevac bez GMO i Video.

Priznanja

Za pokretanje i uređivanje odeljaka o GMO na portalu, kao medijski rad u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, 2015. godine dobijena je nagrada za novinarstvo - deo SENSE programa u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

"Za izuzetan doprinos afirmaciji zdravstveno bezbedne hrane i održivom razvoju poljoprivrede i sela Srbije", 2020. godine dodeljene su zlatna plaketa i značka, povodom 150 godina postojanja SPITS-a (Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije).

Za dugogodišnju borbu protiv GMO kroz informisanje i ekološke akcije, 2020. godine stečeno je i prestižno priznanje "Zlatni list", u okviru akcije "Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine", najveće i najstarije ekološke akcije u Srbiji, koju su pre 37 godina pokrenuli ekološki magazin "Čekajući vetar" Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije.

Radom na portalu obezbeđena je i podrška Evropskog novinarskog centra (EJC) kroz fond za novinarstvo u doba krize izazvane kovidom-19.

Dodeljena priznanja ’Zeleni i Crni list’ za 2019

Portal PPNS je medijski partner institucija kulture, sportskih klubova, škola, fakulteta, Univerziteta, brojnih organizacija i udruženja...

U većoj ili manjoj meri, deo ponude PPNS su razvijene ideje iz medija čiji su sadržaji delimično ili u celini uređivani od 1993. do 2018. godine: TV Kop 1993, TV Sunce 1994, DTV 1995, Radio Kragujevac 1995-1996, Televizija Kragujevac 1997-2000, Radio-program Prvi na skali 2001-2002, časopis Naša radnja 2003-2010 (Đurđevdanska nagrada grada Kragujevca, 2009), Radio centar 987 2010/2011, sajt KK Radnički 2011-2014, sajt KKK Radnički 2015-2018.

One zamisli koje nisu ostvarene u periodu od 25 godina, dobijaju svoj prostor u novoj, virtuelnoj redakciji, na Stranici koja se čuje - PPNS.

Portal se razvija po "Pupinovom uputstvu": preći pet strana dnevno. Na nama je da stvorimo stranice, a na posetiocima da ih "pređu".

Dobro nam došli!

Dejan Milošević, osnivačPodaci PRVI PRVI NA SKALI www.prviprvinaskali.com

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS