Knić i Gruža kroz objektiv 2019

Galerija

Reč organizatora

Poštovani prijatelji,

Pred nama je treća izložba fotografija „Knić i Gruža kroz objektiv“. Prema standardima propisanim od strane Foto saveza Srbije, izložba je prvog, najvišeg ranga, zahvaljujući velikom broju učesnika koji su nosioci najviših zvanja ili pripadaju malom broju najuspešnijih autora u zemlji.

Ovogodišnji konkurs je pokazao da rastemo i stasavamo iz godine u godinu. Na konkurs se prijavilo 100 autora koji su poslali 539 fotografija. Selektor, Predrag Cile Mihajlović je odabrao 137 fotografija koje su primljene na konkurs u slobodnoj temi, a među njima se nalaze autori iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Nemačke i Srbije. U temi A, „Knić i Gruža kroz objektiv“, učestvovali su autori iz Severne Makedonije i Srbije, tako da smo i ove godine održali međunarodni karakter izložbe.

Selektor izložbe je ponovo imao težak zadatak. Naime, nimalo nije lako kada imate zadatak da u obilju kvalitetnih radova izaberete i nagradite najbolje. Uveren sam da je i ovaj put bio na visini zadatka, da je prepoznao i nagradio zaista najbolje fotografije.

Naravno, i ovogodišnja izložba predstavlja rezultat foto safarija koji je ove godine održan treći put.

Činjenica je da i izložbu i foto safari organizujemo sa minimalnim sredstvima, pa se, u ime organizatora zahvaljujem na podršci svim ljudima dobre volje koji su pomogli održavanje ovih manifestacija, a naročito domaćinima iz Borča Dejanu Čairoviću i Rajku Lečiću, dvojici domaćina koji su dali i svoj lični pečat i nemerljiv doprinos. Takođe, zahvalnost dugujemo i KUD „Gornja Gruža“ iz Toponice, MZ Borač, selektoru izložbe Predragu Ciletu Mihajloviću, Pertru i Vladanki Aleksić iz Guberevca i svima koje zbog ograničenog prostora ne mogu pojedinačno da pomenem.

Takođe, ispred foto kluba Kragujevac koristim priliku da se zahvalim i Turističkoj organizaciji opštine Knić na podršci u svakom pogledu, kako u finansijskom, tako i u organizacionom segmentu.

Kao što su foto safari i izložba rasli i jačali sa godinama, tako se učvršćivala i poboljšavala saradnja naše dve organizacije.

Značajan je podatak da smo, zajedničkim radom i entuzijazmom stvorili dva prepoznatljiva brenda, te očekujem da obe manifestacije nastave da rastu i narednih godina.

Fotografi rado dolaze u Gružu i mimo organizovanih okupljanja. O tome nam govori veliki broj fotografija koje su pristigle na konkurs, a koje nisu nastale kao rezultat foto safarija, več dokazuju da autori samostalno dolaze na područje Knića i Gruže u potrazi za fotografskim motivima. Pored velikog broja zaista kvalitetnih fotografija, na ovaj način se podižu i turistički potencijali celog kraja.

Značajan broj fotografija koje su nastale na ovim prostorima kruži planetom po raznim izložbama i celom svetu govori o lepotama Gruže. Najbolji primer je prošlogodišnja pobednička fotografija Jana Vala, pod nazivom «Životni krug» koja je, za proteklih godinu dana dobila značajan broj nagrada na konkursima širom planete.

Ivan Stojanović, FA1 AFIAP 


* Za korišćenje fotografija kontaktirati portal PRVI PRVI NA SKALI - kontakt-forma je ovde.

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS