Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Apeli

14.01.2015

Arsenije (9) i njegovih šestoro braće i sestara od sutra neće imati šta da jedu!

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

MAMA, JA ĆU DA NABAVIM MLEKO

Teodori (9), Arseniju (8), Danilu (6), Anastasiji (5), Sofiji (4), Vasiliju (2) i Filipu (šest meseci) mama Jasmina danas neće umesiti hleb. Nema od čega.

Njima sutra ujutru tata Radojica neće podložiti vatru. Nema čime. Filići iz kragujevačkog naselja Male Pčelice imaju ono o čemu mnogo ljudi može samo da mašta, ali tata nema posao.

Radojica Filić (40), glava porodice, konobar je po zanimanju, ali stalnog posla ni na vidiku. On radi po Crnoj Gori leti, tokom godine radi od Leskovca do Sombora na vašarima, ali time uspe deci da zaradi samo za hranu. Jasmina (31) čuva decu. Mališani su jedno drugom „do ušiju“.

Među njima su dva buduća pilota, jedna doktorka. Porodica nema struju, dovukli su kabl od Radojičinog oca iz komšiluka. Nemaju uvedenu vodu, mada im je kuća natopljena vodom pošto nemaju krov.

Mališani ne dobijaju dečiji dodatak jer roditelji nemaju 80 evra koliko im treba da spreme „papire“ i prijave adresu stanovanja.

- Ja sam izbegao s Kosova 1999. godine, kao momak. Ovde sam se 2005. oženio mojom Jasminom. Kuću pod pločom koju vidite, svojim smo rukama podigli. Sad nemam para da uvedem struju, treba mi 1.000 evra. Prvi put u životu nemam od čega da spremim slavu 20. januara, Svetog Jovana – kaže Radojica.

Sedmoro mališana Filića nisu dobili paketiće za praznike. Zadovoljni su bili i kartonskim ukrasima za kuću. Oblepili su prozore i zidove Deda Mrazevima od papira. Najstarija je Teodora, njoj je devet godina. Učenica je trećeg razreda, budući je pedijatar, kako reče. Arseniju je osam. Nije najstariji, ali je najzreliji.

Danilo ima šest godina i biće pilot. Kaže da vežba matematiku, jer je to značajno za pilote. Anastasija ima pet godna, Sofija četiri. One su buduće manekenke.

Objašnjavaju i pokazuju kako bele zube imaju i kako ih redovno i detaljno peru. Vasilije ima dve godine. Najveća je maza i njega je nemoguće ne primetiti, pomaziti i ne uzeti na krilo. Najmlađi Filip, ima tek šest meseci. On je i najdraža „igračka“ svojoj braći i sestrama.

Na pitanje šta bi kupili da mama i tata sada dobiju neki novac, deca vrište – paketiće! Prekida ih Arsenije.

- Oni misle samo na paketiće jer su mali, ne može to da se kupi od prvih para. Prvo moramo da kupimo belo brašno i projino brašno, pa onda mleveno meso da mama sprema ručak. Ili još bolje, da kupimo svinju, da ima za nekoliko meseci za ručak. Zatim nam treba nešto suhomesnato i džak krompira, nabraja mali domaćin koji pohađa drugi razred osnovne škole i naknadno dodaje – „i tati kutija cigara“.

A onda je poručio nešto i mami:

- Mama, ja ću da nabavim mleko, ti nemoj da se sekiraš – uveren je on.

S bebom u naručju, skromna Jasmina priča da im mesečno pomogne njena baka sa 1.000 dinara, a starica prima penziju od 7.000 dinara. Rođak im koji put zakolje pile, a crkva im pomaže najčešće.

- Deca nam spavaju u ledenim, memljivim sobama. Kraj kabla sa sijalicom na plafonu teče voda kada pada kiša i pljušti im na krevet. Odeća nam sva smrdi na memlu, jer nemamo ormane da je pakujem, svedoči Jasmina.

Radojica Filić od svoga je rada kupio plac i podigao kuću do ploče. Otvorio je pre par godina trafiku da bi se sam zaposlio, ali je posao propao, a Radojica ostao dužan državi. Staž mu nije zaključen na Kosovu, u hotelu gde je radio, pa ne može ni da se prijavi na biro rada. Ponosan je čovek.

Dok govori o svemu što ga je snašlo ulazi u faze besa, nije navikao da moli. Sad mora da moli. Moli samo za posao, ne za pare i socijalnu pomoć.

- Bog mi je zdravlje dao, pomozite mi da radim samo, sve ću ostalo sam, kao i do sada. Pomozite mi da podignem ovu lepotu što sam s Jasminom izrodio – vapi Radojica Filić.

Za samo nekoliko sati, priču o sedmoro dece Filića iz Kragujevca, pročitao je ogroman broj naših čitalaca, a redakciji Telegrafa javilo se mnogo osoba spremnih da pomognu ovoj nesrećnoj porodici.

Ima onih koji bi da daju novčanu pomoć, a javljaju se i oni koji bi da kupe hranu i ogrev.

Svi zainteresovani čitaoci Telegrafa koji žele da pomognu Filićima mogu im se obratiti na broj telefona: Radojica Filić 061/26-05-240.

Marija Raca
Izvor: Telegraf

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar