SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

Zbornik "Projekat Jadar – šta je poznato?", predstavljen u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 1. marta, sadrži izlaganja i radove učesnika istoimenog naučno-stručnog skupa održanog 6. i 7. maja 2021. godine u SANU. U zborniku su i prilozi predstavnika udruženja građana i relevantna prepiska koju su članovi Organizacionog odbora skupa razmenili sa predstavnicima vlasti.

Na promociji zbornika govorili su akademici: Vladimir S. Kostić, predsednik SANU,Slobodan Vukosavić, Vladimir Stevanović, Bogdan Šolaja, Velimir R. Radmilović i advokat Sreten Đorđević.

VIDEO - PRVI DEO (1:28:33)

Govornici:

  1. 00:00:04 akademik Kostić
  2. 00:04:21 akademik Vukosavić
  3. 00:14:02 akademik Stevanović
  4. 00:31:06 akademik Šolaja
  5. 00:48:54 akademik Radmilović
  6. 01:08:45 advokat Đorđević

Iz ARHIVE PPNS

Na skupu u maju 2020. bilo je reči o sledećim pitanjima:

  • šta će Republika Srbija i društvo dobiti od ove eksploatacije; 
  • kakva je dobrobit za stanovništvo i životnu sredinu šireg obuhvata; 
  • pod kojim se uslovima otuđuju prirodni resursi i kakva je opšta korist za državu, osim rudne rente koja je, kako sada stvari stoje, zanemarljiva u odnosu na vrednost prirodnog resursa, autonomnih i antropogeno stvorenih ekosistema i predela koji bi bili uništeni ili nepovratno izmenjeni?
Detaljno: SANU: PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO? (APSTRAKTI I SNIMAK NAUČNOG SKUPA) 

Pored ostalih zaključaka autora:

"...Realizacija projekta "Jadar" vodila bi ka masivnoj devastaciji prostora, trajnoj promeni karaktera predela, degradaciji biodiverzitata, zemljišta, šuma, površinskih i podzenih voda, raseljavanju domaćeg stanovništva, prestanku održivih i isplativih poljoprivrednih aktivnosti i uspostavljanju scenarija permanentnog rizika po zdravlje stanovnika obližnjih sela i grada Loznice..."

"...U uslovima rasprostranjene borbe za resurse, vidljivih klimatskih promena i smanjenja broja stanovnika Srbije, prioritetni interes srpskog društva je suzbijanje zagađenja i prljavih tehnologija i održivo korišćenje prirodnih resursa na način koji ne ugrožava životnu sredinu, ne dovodi do raseljavanja i ne uskraćuje budućim generacijama životni prostor, pitku vodu, zdravu hranu, plodnu zemlju i očuvanu, čistu i raznovrsnu prirodu..:"

Detaljno: ZAKLJUČAK IZ ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?"


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

IZ ARHIVE PPNS IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu

ARHIVA PPNS PRVI PRVI NA SKALI NA PREDSTAVLJANJU PROJEKATA EKOLOGIJA KRAGUJEVAC I KRAGUJEVAC BEZ GMO 2022

PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari