Kandidati za dodelu Godišnje nagrade Grada Kragujevca - Đurđevdanske nagrade 2021.

Kandidati za dodelu Godišnje nagrade Grada Kragujevca - Đurđevdanske nagrade 2021.

Skupštinski odbor zadužen za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja u skladu sa Statutom grada Kragujevca i Odlukom o priznanjima grada Kragujevca početkom februara objavio je Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade. Javni poziv upućen je svim građanima grada Kragujevca, fizičkim i pravnim licima da predlože zaslužne kandidate, pojedince, ustanove ili institucije sa pravnim sedištem na teritoriji grada Kragujevca za dostignuće koje je postalo dostupno javnosti u periodu 1. januara do 1. decembra 2020. godine.

Pred Odborom za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja bio je složen posao jer je stiglo više od 40 predloga iz različitih oblasti i nakon zasedanja Odbor je dostavio konačnu listu predloženih kandidata za dodelu godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade. Na konačnoj listi predloženih kandidata za Đurđevdansku nagradu koju grad dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u Kragujevcu u sedam oblasti: medicine, nauke, umetnosti, obrazovanja, sporta, doprinosa u akcijama humanitarnog karaktera i drugim oblastima značajnim za Grad, našla su se 22 imena, rekao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

U nastavku procedure lista je dostavljena gradonačelniku a gradonačelnik formira komisiju koja će sačiniti konačan predlog kandidata čija su dela značajna i vredna Đurđevdanske nagrade kao jednog od najviših priznanja koje dodeljuje grad.

Predlozi za dobitnike Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca za 2020. godinu biće poznati na sednici gradskog parlamenta u aprilu, a nagrade će im biti uručene na svečanoj sednici 6. maja 2021. godine.

Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja doneo je ODLUKU O UTVRĐIVANJU LISTE KANDIDATA PREDLOŽENIH ZA DODELU GODIŠNJE NAGRADE GRADA KRAGUJEVCA - ĐURĐEVDANSKE NAGRADE.

Objavljujemo je u celini.

Ovom Odlukom utvrđuje se lista kandidata predloženih za dodelu GODIŠNJE NAGRADE GRADA KRAGUJEVCA – ĐURĐEVDANSKE NAGRADE, za dostignuće koje jepostalo dostupno javnosti u periodu 1. 1. 2020. godine -  31. 12. 2020. godine.

Lista kandidata utvrđena je po oblastima i sadrži:

  • ime i prezime kandidata, odnosno grupe autora ili naziv pravnog lica
  • naziv dela, odnosno rezultate rada kandidata
  • naziv predlagača kandidata

Utvrđuje se lista kandidata predloženih za dodelu GODIŠNJE NAGRADE GRADA KRAGUJEVCA – ĐURĐEVDANSKE NAGRADE:

U OBLASTI UMETNOSTI

1. dr Veroljub S. Trifunović, za knjigu ‘’Vreme krize’’, koga je predložilo Udruženje ‘’Kragujevac naš grad’’ za petu u ciklusu knjiga pomenutog kandidata, a koji prati izgradnju Kragujevca.

2. Jovan Gajić, za dečiji roman na engleskom jeziku ‘’Grandma’s Stories’’ koju je objavila u E-izdanju poznata britanska izdavačka kuća ‘’Olympia Publishers’’ iz Londona juna 2020. godine, a predložili su ga Dragan Bataveljić, Mićić Perka, Milutin Trifunović, Stojanović Miloš, Suzana Milovanović i Mićić Bojan.

3. Udruženje pisaca Kragujevac, za ‘’Đurđevdansko sastajanje’’ - zbornik radova učesnika trećih đurđevdanskih književnih susreta u okviru sajma knjiga i grafike odražanih maja meseca 2019. godine u Kragujevcu, a koja je izašla iz štampe 2020. godine. Zbornik je priredio Radenko Bjelanović, recezenti su poznati književnici i književni kritičari, a podnosioci predloga su Centar za negovanje tradicionalne kulture ‘’Abrašević’’ Kragujevac, SUBNOR Kragujevac, Narodna biblioteka ‘’Vuk Karadžić’’ Kragujevac i Ustanova kulture ‘’Koraci’’ Kragujevac.

4. Zoran Petrović, Pavle Okiljević, Slobodan Lazarević, Biljana Divac, Slavoljub Ristić, Nada Kovačić i dr Nemanja Lazarević, kao članovi redakcijskog odbora za kolektivni monolog maturanata ’68 kragujevačke Gimnazije pod nazivom ‘’Hrana za snove’’ publikovan 2020. godine, a na predlog dr Aleksandre Janković.

5. Nebojša Radosavljević Raus i Zoran Petrović, autore fotomonografije pod nazivom ‘’1999’’ koja je u 2020. godini postala dostupna javnosti u izdanju Ustanove kulture ‘’Koraci’’ , koje je predložilo Udruženje ‘’Prvi Prvi na skali’’.

6. Nenad Ristović, za izuzetan doprinos kulturi u 2020. godini u vidu organizacije i realizacije 02. Međunarodnog bijenala umetnosti ‘’ARTiJA’’, koji je održan u periodu od 07. novembra do 7. decembra 2020. godine. Predlagači su Spomen park ‘’Kragujevački oktobar’’ Kragujevac, redovni profesori Fakulteta umetnosti u Nišu Perica Donkov i Srđan Marković; Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Dimitrije Pecić i Gordan Nikolić; Akademije umetnosti iz Novog Sada Dušan Todorović i Tomislav Todorović; Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca Bojan Otašević i Vladimir Ranković; redovni profesor u penziji Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja, Momir Knežević, kao i redovni profesor Fakulteta umetnosti Priština-Zvečan, Žarko Vučković.

7. Maja Stanković, kustos istoričar umetnosti u Kući Đure Jakšića, novootvorene galerije 2020. godine. Osim što je znalački postavila postavku priređenu za otvaranje ovog prostora, ona je obezbedila i tri orginalna slikarska rada Đure Jakšića i portret Miloša Obrenovića. Predlog su podneli Jelena Dumbelović, Lela Vujošević, Prof. Mirjana Arsenijević, Gordana Živanović, Prof. Maja Vulović i drugi.

8. Udruženje građana ‘’Opera Nova Kragujevac’’, za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka ‘’Orfej i Euridika’’, čijim izvođenjem je promovisana i kultura i grad Kragujevac u izazovnoj 2020. godini. na predlog Udruženja građana ‘’Kragujevački orkestar’’

U OBLASTI NAUKE

1. Nenad Karamijalković, za naučnu monografiju ‘’Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama’’ publikovanu 2020. godine u kojoj su izneta revolucionarna naučna otkrića značajna za grad Kragujevac, na predlog Društva istoričara Srbije.

2. Igor Đurović, za monografiju iz oblasti arheomuzokologije ‘’Poreklo srpskih gusala,od praistorije do poznog srednjeg veka’’, publikovanu 2020. godine na predlog Narodnog muzeja u Kragujevcu.

3. Prof. dr Maja Anđelković, za izuzetna dostignuća u oblasti filologije. Predloženi kandidat je u 2020. godini objavila dva monografska dela - prevod sa srpskoslovenskog Savinog ‘’Žitija Svetog Simeona’’ koja su štampana u dve knjige na tri jezika i naučne radove kojima su postavljeni novi standardi u filološko- teološkim istraživanjima, proučavanjima srpske kulturne baštine i iternacionalizaciji naučnih rezultata. Predlog je podneo Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu.

U OBLASTI MEDICINE

1. dr Bora Evtov, posmrtno, za izuzetan doprinos medicini tokom svog radnog veka, kao i u 2020. godini kada je svoju požrtvovanost u poslu pokazao u borbi protiv zarazne bolesti COVID 19 sa kojom smo se svi susreli po prvi put 2020. godine, kada je iskusno i profesionalno spašavao živote pacijenata od prvog dana pandemije, a svoju životnu bitku izgubio upravo od posledica infekcije ovim virusom. Dr Boru Evtova je predložio Univerzitetski Klinički Centar Kragujevac .

U OBLASTI OBRAZOVANJA

1. Marija Andonović Radojević, za ostvarene izuzetne rezultate na takmičenjima na republičkom i međunarodnom nivou u 2020. godini, kao mentor u oblasti korišćenja informacionih tehnologija, znanja i veština. Predlog je podnela Gordana Bigić.

2. Ilija Vitošević, Petar Mihajlović i Mitar Arsović, za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja, koje su ovi učenici postigli na takmičenju iz geografije na 6. Evropskoj geografskoj olimpijadi (Egeo). Predlog je podnela Prve kragujevačka Gimnazija.

U OBLASTI SPORTA

1. Radivoje Radivojević, kome je u 2020. godini Odlukom Karate federacije Srbije dodeljen počasni crni pojas 5. dan za izuzetan doprinos koji je dao za 53 godine delovanja u sportu, a na predlog Karate federacije Srbije, Lovačkog saveza Centralne Srbije, Biciklističkog kluba ‘’Radnički’’ Kragujevac i SZTR Zlatare ‘’Đani’’ Kragujevac.

2. Goran Ilić, za dostignuća u oblasti bodibildinga za 2020. godinu, koja se sastoje u osvojenim prvim mestima na Balkanskom i ‘’Dajmond’’ kupu i 3. mestu na Svetskom prvenstvu u Barseloni.Predlog je podneolo udruženje ‘’Prvi Prvi na skali‘’.

U OBLASTI HUMANITARNOG KARAKTERA

1. Nikolina Milićević, učenica 3. razreda OŠ ‘’Mirko Jovanović’’ koja je zajedno sa majkom organizovala humanitarne akcije u vidu bazara za svoje bolesne sugrađane kojima je bila neophodna novčana pomoć za lečenje u 2020. godini. Kako bi se što pre prikupila novčana sredstva Nikolina je prodavala igračke, svoje crteže i kolače koje je pravila kod kuće sa majkom i učestvovala je na ukupno 22 bazara u 2020. godini. Predlog su podnele Marijana Karajović, Anđela Miljojković i Violeta Gašić.

2. Dom zdravlja i zaposleni u Domu zdravlja, za otvaranje prve COVID 19 ambulante u Srbiji 20. marta 2020. godine, odličnu organizaciju i funkcionisanje u otežanim uslovima života i rada, rizikujući svoj život i zdravlje kontinuirano pružajući zdravstvene usluge svojim sugrađanima u tada još nepoznatim rizicima ove svetske pandemije. Predlagači su Edis Durgutović i Duško Čairović.

3. Udruženje ‘’Banka hrane Kragujevac’’, za zalaganje i nesebičan trud u pomoći najugroženijim građanima za vreme trajanja pandemije COVID 19 virusa, tako što je svakodnevno dostavljala oko 300 kuvanih obroka najugroženijim građanima u mesecu aprilu i maju 2020. godine, koje su predložili Udruženje POMOĆ KRAGUJEVČANKAMA.

4. Mesna zajednica Lepenica, sa sekretarom Gordanom Janković Škrbić, predsednicom Saveta Ninom Zorić Filipović i članom Saveta Ivanom Marković i članovima Saveta građana MZ Lepenica za humanitarni poduhvat samoorganizacije kako bi pomogli građanima preko 65 godina starosti kojima je u tom trenutku bilo ograničeno kretanje zbog mera propisanih za trajanje COVID 19 virusa, a u vidu uslužne kupovine hrane, lekova i ostalih potrebnih stvari. Predlog je podneo veći broj lica koja imaju prebivalište na teritoriji ove mesne zajednice.

5. Igor Janković, za ispoljenu hrabrost, nesebičnost i požrtvovanost prilikom spašavanja oca sa dvoje dece koji je zbog zdravstvenih problema izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo u korito Lepenice 2. juna 2020. godine, a na predlog Sportskog kluba ‘’Vašarište’’, Fudbalskog kluba ‘’Jadran’’, Kluba ekstremnih sportova ‘’Kragujevac’’ i Paraolimpijske akademije ‘’Junior’’ iz Kragujevca.

U DRUGIM OBLASTIMA OD ZNAČAJA ZA GRAD

- oblast međunarodne saradnje

1. Prof. dr Dobrica Milovanović, koji je 12. aprila 2020. godine od strane španske Kraljevske akademije nauka za ekonomiju i finansije (Real academia de Ciencas Economicas y Financieras-RACEF) izabran za člana Barselona ekonomske mreže. Zahvaljujući ovom izuzetnom priznanju Upravni odbor španske Kraljevske akademije nauka doneo je odluku da se godišnja konferencija koja se odžava u junu mesecu izvan granica Španije , održi upravo u Kragujevcu u 2021. godini što ujedno predstavlja i izuzetan značaj za grad Kragujevac. Predlog je podneo dvadeset jedan profesor Fakulteta inženjerskih nauka iz Kragujevca.

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".

Ovu Odluku objaviti u nedeljnim novinama ’’Kragujevačke’’ i dnevnom listu ‘’Večernje novosti’’ najkasnije do 25. marta 2021. godine, u roku i na način utvrđen Odlukom o priznanjima grada Kragujevca (’’Službeni list grada Kragujevca’’ broj 18/14 – prečišćen tekst i 11/18).

Skupština grada Kragujevca Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja
19. 3. 2021. godine Kragujevac

Predsednik, prof. dr Anđelka Stojković Anđelković

Izvor: Grad Kragujevac, 25. 3. 2021.



PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

ARHIVA PPNS

UKAZIVANJE STRUČNJAKA NA POSLEDICE NATO BOMBARDOVANJA SR JUGOSLAVIJE 1999. GODINE (FOTOMONOGRAFIJA ’1999’)



- Kada se knjiga sada vidi, ljudi imaju različite reakcije, a nikako nije bez reakcija. Kažu: Ovo je tragično. Ako ste to uradili. Treba da se zna.


Nebojša Radosavljević Raus

-  Knjiga je veoma bitna, ne samo za nas dvojicu kao autore, ona ima širu svoju vrednost za istoriju ovog grada, pre svega, a njena će se vrednost tokom godina samo povećavati.

Zoran Petrović

DANI KRAGUJEVAČKE KNJIGE 2021: 1999 - NEBOJŠA RADOSAVLJEVIĆ RAUS, ZORAN PETROVIĆ
 

NARUČITE PRIMERAK FOTOMONOGRAFIJE ’1999’ - TIRAŽ OGRANIČEN



Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html