Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Apeli

21.01.2015

Za prvi korak malom Aci treba još 38.000 franaka

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/uklonjena-divlja-deponija-ispod-nadvoznjaka-u-ul-jovana-ristica-spomenik-kulture-ostaje-ruglo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

ŠVAJCARSKA KLINIKA TRAŽI JOŠ 38.000 FRANAKA OD RFZO DA NASTAVI S LEČENJEM - UCENJUJU MALOG ALEKSANDRA

Klinika „Šultes“ u Cirihu uslovila je Republički fond za zdravstveno osiguranje da mora dodatno da uplati 38.000 švajcaraca kako bi Aleksandar Jovanović (6) iz Kragujevca mogao da nastavi lečenje.

Mali Aleksandar, koji je rođen sa deformitetom kičme, o trošku RFZO poslat je na operaciju u švajcarsku bolnicu „Šultes“, jer u Srbiji nije moglo da mu se pomogne. Tamo su mu ugrađene dve titanijumske šipke koje mu pridržavaju kičmeni stub i koje se s njegovim rastom i razvojem specijalnim metodama produžuju. Od tih intervencija porastao je 10 centimetara, ispravio se, ali mu predstoje još brojni zahvati.

Međutim, po povratku u Beograd javile su se i postoperativne komplikacije. Krajem januara pojavila se i infekcija od šipki. Uslov da mali Aleksandar otputuje nazad u Švajcarsku bio je da Fond plati dug, ali i dodatnih 38.000 švajcaraca za komplikaciju koju lekari u Cirihu još nisu ni videli.

- Hitno smo sproveli postupak i uputili Aleksandra na lečenje kako bi mu se sanirale infekcije nastale nakon operacije kičme u Cirihu. Istog tog dana izvršili smo uplatu od 38.000 švajcarskih franaka za prethodnu postoperativnu komplikaciju, što je i bio uslov klinike da primi dete radi saniranja nove infekcije - kažu za „Blic“ u RFZO.

Nakon tri dana kontaktirana je Klinika telefonskim putem, ali RFZO nije mogao da dobije informaciju o zdravstvenom stanju dečaka.

- Majka deteta nam je javila da su uzeti uzorci sadržaja koji je napravio reakciju u organizmu, i ukoliko se pokaže da infekcija može da se sanira terapijom, neće ga ponovo operisati, a u suprotnom će biti operisan u najkraćem roku - ističu u RFZO.

Kasnije analize utvrdile su da Aleksandar ima gram-negativnih mikroorganizama i da je planirana revizija operacije, uklanjanje implanta i ponovna ugradnja šipki.

- U mejlu nam je opet zatraženo da platimo troškove po predračunu za 14 dana, s tim što se bolnica ogradila koliko će iznos saniranja biti. Kako u mejlu bolnice navode, neizvesni su tok i dužina daljeg lečenja. Pretpostavljamo da će lečenje u inostranoj bolnici biti dugotrajno kao i da je nova operacija izvesna - kažu u RFZO.

Fond je do sada uplatio 25.000 franaka po predračunu bolnici, ali to nije konačno, jer je prethodna operacija kičme iznosila 98.000, kao i doplata za saniranje infekcije od 38.000 franaka, i to za boravak od 44 dana.

Dečak se oporavlja

Sanja Jovanović, majka malog Aleksandra, kaže za „Blic“ da se dečak oporavlja i da lekari pokušavaju da mu stabilizuju stanje kako ne bi morali ponovo da ga operišu. „Čula sam da je bio neki problem između RFZO i bolnice u Cirihu. Koliko sam upoznata, bolnica će im vratiti svaki dinar koji pretekne, jer je ovde takva politika“, kaže Sanja.

Sonja Todorović
Izvor: Blic, 1. 2. 2015.

* * *  

Kada je Aca posle operacije u Cirihu uhvatio hodalicu i podigao se na noge, aplaudirali su i plakali i doktori i medicinske sestre. Ali do prvog koraka nedostaje 38.000 franaka.

Aleksandar Jovanović ima retku bolest koja se zove progresivna kifoskolioza. To je deformitet kičme koji mu je od rođenja pritiskao druge organe. Pluća, srce... Život mu je bio u opasnosti i zato je jedini spas za njega bila operacija u inostranstvu. Prvu je imao 27. avgusta, a onda su u narednih mesec dana usledile još dve...

- Evo, on sada može da se osloni na svoje noge... Imao je jake bolove, i dalje mu je teško. Lekari koji su ga operisali i bukvalno mu spasli život zakazali su još jednu, koja treba da se obavi 20. februara ove godine. U pitanju su stopala, jer su toliko iskrenuta da ne može da se na njih osloni. Posle toga lečenje se nastavlja, ali će sve ići lakše, svojim tokom - priča majka Sanja.

U Klinici „Šultes“, u Cirihu, ugrađene su mu dve titanijumske šipke koje mu pridržavaju kičmeni stub i koje se sa njegovim rastom i razvojem specijalnim metodama produžuju. Od tih intervencija porastao je 10 centimetara, ispravio se, ali slede još brojni zahvati.

- Za ove tri operacije Fond za zdravstveno osiguranje je platio zahvaljujući direktoru Momčilu Babiću, 95.000 franaka. Pre toga dva puta smo odbijeni, mada nam je na Banjici rečeno da za njega u Srbiji leka nema. Konzilijum lekara sa Banjice je rekao da Aca treba da ide na operaciju stopala u Švajcarsku, ali se Fond nije složio sa tim. U Cirihu su nam rekli da mogu da ih koriguju uz najnovije medicinske metode, koje se u Srbiji ne rade. Zato se naša borba nastavlja, ali mi verujemo da ćemo dobiti odobrenje da ono što smo započeli i dovršimo i da će naš Aca potrčati sa drugarima. Uložili smo žalbu Fondu i Ministarstvu zdravlja - priča majka.

Aca sada može da sedi sam, bez ičije pomoći. Pije sok i hoće opet da nam pokaže kako hoda... Majka ga nosi do hodalice i on po stazi pravi korak po korak. Ne može da pređe mnogo, ne više od desetak metara, jer ga stopala bole. Ali on se ne žali, trpi i čeka da ispuni svoj san.

Nebojša Radišić
Foto: N. Raus
Izvor: Blic, 21. 1. 2015.

* * *  

Porodica Jovanović iz Kragujevca ponovo bije bitku s Fondom za zdravstveno osiguranje, za život svog deteta. Iako ih je Komisija Fonda pre pola godine odbila, odlukom tadašnjeg direktora Momčila Babića mali Aleksandar operisao je kičmu u Švajcarskoj o trošku države.

Za kraj sledećeg meseca, u istoj klinici, Aleksandru je zakazan početak lečenja stopala, ali je Komisija Fonda odbila taj zahtev.

Aleksandar dane uglavnom provodi klečeći ili u rukama roditelja. Tako se igra, uči, druži sa mlađom sestrom. Sedmogodišnji Aleksandar ne hoda.

Rođen je s progresivnim deformitetom kičme i grudnog koša. Stopalo treba da operiše u Švajcarskoj, saglasan je konzilijum lekara Instituta "Banjica". Ne i Fond za zdravstveno osiguranje, u kojem kažu da je detetu odobren kontrolni pregled kičme, a da se deformiteti stopala, koje ima, uspešno operišu u Srbiji.

"Dva puta je dete operisano na ’Banjici’ – bezuspešno. U Švajcarskoj su bili iznenađeni kako Aleksandrova stopala izgledaju, ali su ipak dali neko rešenje i mogućnost da se Aleksandar osposobi za hod", navodi Aleksandrova majka Sanja Jagličić.

Zbog velikog deformiteta kičme, koji je životno ugrožavao rad srca i pluća, dečak je pre pola godine imao tri operacije na Šulters klinici u Cirihu.

U kičmu su mu ugrađene rastuće titanijumske šipke. Tamošnji lekari imaju rešenje i za osposobljavanje stopala – stavljanjem elastičnih gipseva i operacijom.

"Ukoliko se ne osposobe Aleksandrova stopala, on neće moći da hoda, a to mu je jedina terapija i dovešćemo ponovo dete u situaciju da će biti životno ugroženo ako kičma ne bude mogla da izdrži", kaže majka Sanja Jagličić.

Roditelji najavljuju žalbu Fondu za zdravstveno osiguranje, a podneće, kažu, i molbu Ministarstvu zdravlja za nastavak lečenja njihovog deteta u inostranstvu.

VIDEO

Pripremila Nevenka Đelić
Izvor: RTS, 17. 1. 2015.

PODSEĆANJE

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar