Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Dobre komšije

19.01.2011

Komšije kao porodica

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html https://www.peticije.online/271270

Soliter u Kragujevcu jedinstven u Srbiji


Soliter nam blista, liftovi rade, protivpožarni aparati i creva, a i poštanski sandučići su na broju. Na ulazu je uredan spisak svih stanara, a u svakom trenutku poštar zna gde i ko stanuje. Cela zgrada je pod video nadzorom, može da se uđe samo kodiranim ključevima. Imamo internu televiziju, svako može da bira 29 programa. Zgradu nam održava agencija, nabraja za „Blic Nekretnine” sadržaje možda najčuvenije višespratnice u Srbiji Ana Cogoljević, portparol kragujevačkog „Zastavinog” solitera.

Ona dodaje da zgrada ima i svoj žiro-račun i “posluje” kao manje uspešno preduzeće.

U „Zastavinom” soliteru, na četrnaest spratova živi oko 360 stanara, svih generacija. Od tek rođenih beba, do baka i deka koji gaze devetu deceniju.
Izgrađen je posle zemljotresa u Skoplju i trpi potrese i do devet stepeni, a useljen je 6. juna 1966. godine. Uz žurku, domaće kolačiće i zakusku stanari proslavljaju skoro svaki njegov rođendan.

- Uvek smo živeli složno, jedni drugima smo pre svega prijatelji, a od pre desetak godina u zgradi funkcioniše baš sve jer smo izabrali čoveka koji je iz Amerike doneo zapadnjačka iskustva življenja u zgradi. Mi smo samo još dodali šumadijsku dušu - kaže Cogoljevićeva.

Već treći mandat za predsednika skupštine stanari biraju Zorana Jovanovića Kokija, koji je slične poslove obavljao u SAD. Ima on protivkandidate, ali većina odluči da se baš njemu poveri ovaj posao jer je, kažu, najbolji. Za to što radi prima i platu. Soliter je otvorio žiro-račun, finansijsko poslovanje vodi agencija, a od prihoda se finansiraju troškovi održavanja.

- Izdali smo sav slobodan prostor u zgradi, a fasadu ponudili svima koji žele da se reklamiraju i obezbedili novac kojim pokrivamo sve troškove. Kad komšiji procuri bojler, pukne cev ili nastane kvar na aparatima, ne zasedamo, već odmah angažujemo one koji mogu da otklone kvar. Sve se završi u roku od najviše 12 sati - objašnjava Jovanović.

Plato na vrhu solitera iznajmljen je operaterima mobilne telefonije, zgrada ima svoj satelitski program, i svoj vebsajt sa 60 monitora u celoj zgradi. Stotine Kragujevčana koji žive širom sveta u svakom trenutku mogu da se uključe u program. Nekome su interesantni oni na kablovskoj televiziji, ali ima i onih kojima je “program ko ulazi i ko sa kim izlazi iz zgrade” zanimljiviji od bilo kog drugog.

- Svakog 1. septembra naši đaci dobijaju vaučer za kupovinu školskog pribora, a za novogodišnje i božićne praznike stanari su dobili i vaučer za kupovinu novogodišnjih poklona - kaže Jovanović.

Kraj školske godine đaci iz „Zastavinog” solitera obeležavaju izletom na Kopaonik, Zlatibor ili Jagodinu. Penzioneri putuju u Vrnjačku Banju ili Soko-banju, Lisine, ili u obilazak nekih od manastira širom Srbije.

Branka Kuljanin
Izvor: Blic

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar