Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Iz kuhinje

17.02.2015

Gi ili maslo

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Gi (ghee) je pročišćeni maslac ili u našem narodu poznat kao maslo. Jednom pripremljeni gi može dugo da se održi, pa kada ga pravimo za sebe možemo odmah uzeti jedan kilogram organskog maslaca.

U posudu koja je najmanje tri puta veća od zapremine koju zauzima maslac stavimo maslac i polako topimo do tačke vrenja, a zatim ringlu smanjimo na najnižu temperaturu i ostavimo da se lagano kuva. Važno je da se previše ne odvajamo od šporeta, da nam masa ne izgori.

Kada prestane da se stvara pena, a gi postane zlatno proziran i počne da miriše na sveže pripremljene kokice, procedimo ga kroz cediljku sa gazom i ulijemo u staklenu teglu.

Kada se ohladi, zatvorimo teglu i odložimo do upotrebe. Gi koristimo umesto ulja, za kuvanje, dinstanje i prženje.

Možemo ga koristiti i kao ukusan, hranjiv namaz. Tanko namažemo hleb ili tost gijem, pospemo proprženim susamom, dodamo svež sir, rotkvice, paradajz, sitno seckane listove bosiljka, peršuna…

Foto: sikh24.com
Izvor: organska.rs

Print Friendly and PDF

Komentara (0)



Dodaj komentar