Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Iz kuhinje

13.01.2015

Praznična torta

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Raskošna, kremasta, slasna, laka za spremanje - to su neophodni uslovi za jednu tortu. U danima slavlja i pune kuće gostiju važno je imati dobar i proveren recept za tortu. Ovaj recept je odličan jer će ga lako sprovesti u delo i ne tako spretni "kuvari".

Potrebno:

  • 16 jaja - 8 za kore, 8 za fil
  • 500g šećera u prahu - 250g za kore, 250g za fil
  • 600g čokolade - 300g za kore, 300g za fil
  • 200g mlevenog keksa - 100g za kore, 100g za fil
  • 500g margarina ili maslaca, ili pola-pola - 250g za kore, 250g za fil
  • 200g šlaga

Priprema

Sastojci za fil i kore su isti, postupak za pravljenje kora i fila je isti, sem kuvanja žumanaca za fil, iz zdravstvenih razloga.

Kore

Mutite 250 grama margarina sa osam žumanaca i šećerom, dodajte 300 grama istopljene čokolade i 100 grama mlevenog keksa. Umutite čvrst sneg od osam belanaca i lagano spojite sa prethodnom masom. Od ove mase pecite tri kore, pet minuta na 220 stepeni, pet minuta na 150 stepeni. Obavezno kore pecite na papiru za pečenje i skidajte ih kad se ohlade.

Fil

Umutite osam žumanaca sa 250 grama šećera i skuvajte na pari, dodajte 300 grama istopljene čokolade i 100 grama mlevenog keksa, zatim umućeni margarin/maslac i to sve spojite sa čvrstim snegom od osam belanaca.

Kore filovati sledećim redom: fil, pa šlag, završiti filom, koge ima dovoljno da premažete celu tortu.

Prijatno!

Sanja Tomić

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar