Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Roditelji

13.06.2019

Joksimović (Školska uprava): Mature da budu primerene uzrastu učenika

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

APEL DIREKTORIMA OSNOVNIH ŠKOLA U KRAGUJEVCU

Poslednjih nekoliko decenija naše prostore, uz rijaliti programe, žutu štampu, sveukupan pretežno i naglašeno loš uticaj medija, obeležava, hranjeno prethodnim, i proslavljanje male mature koje je ovih dana aktuelno. Tako shvaćena proslava završetka osnovnog obrazovanja odslikava i nosi odlike svega onoga što je suprotno principima obrazovanja i vaspitanja dece, a na kraj osnovnog školovanja stavlja pečat kojim se većinski uglavnom ne ponosimo.

Svake godine nastavljamo da brutalno kršimo jednu od bazičnih postavki obrazovanja i vaspitanja u svim aspektima - princip uzrasne prilagođenosti.

Iz tih razloga je Ministarstvo prosvete, pre skoro jedne decenije, zabranilo je školama da organizuju "proslave" u restoranima i objektima sličnog tipa gde su učenici najčešće izloženi onome, što najblaže rečeno, nije ni muzika, nije ni kultura, a ne predstavlja ni učenike same.

Ove proslave - u početku po nekoj stihijskoj, a sada već po podrazumevajućoj paradigmi, kao korovska biljka koja guši i osvaja prostor - poprimaju nove oblike solarijuma, veštačkih noktiju, profesionalne šminke, visokih štikli i estradne mode sa svim pratećim manifestacijama neukusa.

Pri tome se u punoj meri sprovodi i neguje poseban vid diskriminacije u školi i neprimereno podstiče isticanja socijalnih razlika među učenicima.

Od dana zabrane koje je izreklo Ministarstvo, škole se ne pojavljuju kao organizatori "proslava", već to čine saveti roditelja ili neformalne grupe očeva i majki učenika osmog razreda.

Na taj način je formalno i pravno izigrana zabrana, ali nas prosvetne radnike takva formalna, ne oslobađa suštinske odgovornosti. Odazivanjem na poziv učenika direktori i nastavnici daju legitimitet "proslavama male mature", uprkos osećanju nelagodnosti koje nesumnjivo imaju.

Drage direktorke i dragi direktori osnovnih škola,

Sada, kada dolazi vreme za pripremu nove školske godine, kada predstoji izrada godišnjih planova, predlažemo vam osmislite način i jasno definisane predloge u svoju dokumentaciju unesete tako da naredni završetak osnovnog školovanja vaših učenika bude obeležen na drugi način.

Evo jednog od mogućih. Predlažemo vam da početkom 2019/2020. školske godine osmislite nove procedure, tako da:

  • o tome raspravljaju i donesu nove ideje prvo zasebno učenici, učenički parlamenti, roditelji, i nastavnici, a zatim da svi zajedno dođu do dogovora, zajedničkog koncepta novog, školi i učenicima primerenog i uzrasno prilagođenog proslavljanja male mature. (To bi mogao da bude način koji oplemenjuje sve učenike, koji u prvi plan ne stavlja hranu, restoranske orkestre i druge neprimerene činioce, već se oslanja na kulturu, obrazovna i druga postignuća, pravi osvrt na osmogodišnje školovanje uvažavajući i ističući sve potencijale i uspehe koji su tu generaciju obeležili...);
  • u tom smislu, na početku školske godine, vi i nastavnici vaših škola bi trebalo da na roditeljskim sastancima roditeljima obrazložite sve loše karakteristike dosadašnje prakse, ponudite im da u svemu učestvuju, sarađuju - i da pri tome naglasite da se nećete odazivati pozivu na onu vrstu proslava koja je poslednjih godina praktikovana.

Siguran sam da ćete ovo pismo, odnosno apel za promenu, razumeti dobronamerno i kao jednu od prilika za održavanje dostojanstva našeg poziva jer je u toj nameri i pisano.

Goran Joksimović, rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu


ARHIVA PPNS


PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar