Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Roditelji

24.07.2019

Kako je povezano fotografisanje u kragujevačkim vrtićima sa javnim prevozom?

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Prilog RTK: Prijava dece u vrtiće preko eKG kartice, 22. 7. 2019.

- Ovde će se znati tačno vreme, ko je preuzeo i svaki uređaj će fotografisati onog ko je, zapravo, predao i preuzeo dete. To je mogućnost jedne smart tehnologije i o tome treba govoriti kao nečemu što podiže bezbednost, ali treba reći i o tome da je interes grada da znamo koliko je tačno dece koristilo subvencije. Grad i svi građani Kragujevca učestvujemo u tome da što više mališana, uskoro će to imati apsolutno svi koji se prijave imati mogućnost da dobiju obdanište, dakle ako već plaćamo svi građani Kragujevca, treba da znamo i ko to koristi. Ne plaća se onaj dan kada dete nije koristilo, znamo da su često bolesti ili neki drugi razlozi zbog čega mališani ne koriste vrtić. Zbog, eto, nekih iskustava o lažnom izveštavanju, mi ne želimo da više dozvoljavamo, već da to koristimo ovu smart karticu kao jedan način i provere, ali da kažem, i jednog sistema koji je samo početak jer ovo će zapravo na kraju imati gotovo svi Kragujevčani. Ovo je prirodna reakcija da ljudi su u strahu da ih neko ne prati, da neko ne raspolaže njihovim podacima. Postoji zakon o tome, postoji zbirka podataka ličnosti gde se svako preduzeće mora prijaviti, kaže na koji način raspolaže ovim podacima.

Dušan Obradović, direktor Gradske agencija za saobraćajZamislite da kada odvedete dete u vrtić, morate da se fotografišete i prijavite - i to korišćenjem kartice za javni prevoz koja beleži kada ste tačno ušli i izašli iz zgrade.

Upravo to bi moglo da sačeka Kragujevčane već naredne godine, a neki od roditelja su zbog te najave ogorčeni.

„Smeta mi to što će neka ustanova koja nema veze sa predškolskom ustanovom, imati evidenciju o tome kada moje dete dolazi i kada se vraća iz vrtića", kaže Bojana Branković, majka deteta od dve i po godine iz Kragujevca, za BBC na srpskom.

Zbog mogućeg kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, poverenik za informacije od javnog značaja kaže da će pokrenuti postupak nadzora u Gradskoj upravi i agenciji za saobraćaj iz Kragujevca.

Iz Gradske uprave za BBC na srpskom kažu da zakon nije prekršen i da bi sistem trebalo da bude uveden do kraja 2019. godine.

Šta je najavljeno?

Prema najavama koje su uzburkale javnost u Kragujevcu, svako ko dovede ili dođe po dete u vrtić - državni i privatni - moraće da se čekira eKG karticom koja se koristi za javni prevoz. Sistem će biti podešen tako da i fotografiše osobe koje dovode ili odvode dete.

„To je personalizovana kartica koja ima kod koji se vezuje za ime i prezime. Samo osoba koja ima kod koji je prijavljen u predškolskoj ustanovi, moći će da ostavlja i uzima dete", kaže Dušan Obradović iz Gradske agencije za saobraćaj za BBC na srpskom.

Objašnjava da je cilj bolja evidencija subvencija koje grad daje vrtićima, kao i veća bezbednost dece.

„Grad subvencioniše 80 odsto cene vrtića, dok roditelji plaćaju 20 odsto. Ovim gradska uprava želi da vidi gde odlazi taj novac, pošto se retko dešava da sva deca stalno idu u vrtiće", kaže.

Roditelji u Kragujevcu državnim vrtićima plaćaju 3.437 dinara mesečno, dok se ostatak od 13.748 po detetu plaća iz gradskog budžeta.

Privatni vrtići nešto su skuplji.

Kako u Gradskoj upravi Kragujevca kažu za BBC, „politika grada je da se postepeno napravi jak sistem Smart city kartica koje će olakšati mnoge segmente života i svakodnevnog obavljanja različitih životnih delatnosti. Jedan od segmenata je i evidencija prisustva dece u našim vrtićima".

Šta kažu roditelji?

Dete Bojane Branković ide u jaslice jednog državnog kragujevačkog vrtića.

Najavom je u jednoj reči - ogorčena.

„Smeta mi to što će neko imati evidenciju o tome kada ja dovodim dete u vrtić, da li ga dovodim, kada ga uzimam, ko ga dovodi i odvodi, koliko je dana bilo u vrtiću", kaže Branković.

Ona dodaje da je prošle godine morala da potpiše posebnu dozvolu kako bi se njeno dete slikalo sa Deda Mrazom, kao i da su u vrtićima na oglasne table prestali kače spiskove roditelja koji nisu platili vrtić - zbog zaštite privatnosti i podataka.

„Na roditeljskim sastancima o deci ne sme da se govori lično zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i onda se samo dogodi situacija da ću biti obavezna da uzmem karticu koja služi za gradski prevoz i koja prikuplja takve podatke", kaže Branković.

Ona nema karticu za gradski prevoz, ali će morati da je izvadi u slučaju da ona postane obaveza za ulazak vrtić.

„Ja ne koristim gradski prevoz i moram da uzimam tu karticu. To je primoravanje građana da urade nešto što im ne treba."

eKG karticu nema ni Nikola Komnenić. Njegovo dete ide u privatni vrtić.

„Menja se nešto, a ni postojeće ne valja, bave se zadovoljenjem forme, a roditelje niko ne pita za mišljenje", kaže Komnenić za BBC na srpskom.

On misli da je i novac uključen u igru.

„Radi se o novcu, neko je uzeo novac za taj sistem."

Kartica za prevoz i još ponešto

U Kragujevcu je eKG kartica uvedena u maju ove godine kao kartica za javni gradski prevoz.

Učenicima osnovnih i srednjih škola obezbeđuje i besplatan ulazak na gradski bazen.

Dušan Obradović iz Gradske agencije za saobraćaj Kragujevca kaže da karticu izdaje ova agencija, a da je ideja da korisnicima obezbedi i određene popuste.

Izdavanje kartica je povereno toj agenciji pošto poseduje šaltere koji su adekvatni za ovu namenu, navode u Gradskoj službi Kragujevca i dodaju da je njen osnivač grad Kragujevac.

Šta kaže zakon?

Uvođenje obaveze čekiranja i fotografisanja pri ulasku u vrtiće značilo bi i formiranje nove zbirke podataka o ličnosti, kažu u kancelariji Poverenika.

Iz kancelarije dodaju da bi za formiranje ove baze morao da postoji jasno utvrđen pravni osnov i svrha obrade podataka.

Iz Kragujevca su povereniku dostavljane informacije o uvođenju personalizovanih eKG kartica isključivo za javni prevoz. Iz kancelarije navode da to nije problematično, ali je problematična svaka promena svrhe kartice i prikupljanja podataka.

„Proverom u službenoj evidenciji Poverenika utvrđeno je da nije evidentirana namera za uspostavljanje zbirke podataka o ličnosti sa drugačijom svrhom, pa će biti pokrenut nadzor", navedeno je u pismenom odgovoru koji je BBC dobio iz te službe.

„Ne možemo da prejudiciramo. Tražićemo od njih objašnjenje, pa ćemo da vidimo šta će oni da kažu i da li ima mesta za kazne", kaže za BBC Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara u sektoru za nadzor u kancelariji Poverenika.

Iz Gradske službe Kragujevca za BBC navode da „nema odredaba zakona koje ova aktivnost krši".

Kako se do sada vodila evidencija u vrtićima?

Direktorka kragujevačke predškolske ustanove Đurđevak Sanja Jakovljević kaže za BBC na srpskom da se evidentiranje dolaska i odlaska dece trenutno vodi kroz dnevnike.

„Svako dete ima posebnu rubriku u koju se svakodnevno beleži da li je dete došlo ili nije", kaže Jakovljević.

Podaci o dolasku dece iz svih vrtića se svakodnevno prikupljaju i na kraju svakog meseca šalju gradskoj upravi.

„Prosečna prisutnost dece na mesečnom nivou je 62-63 odsto upisanih", kaže Jakovljević.

U Kragujevcu postoje dve državne predškolske ustanove, ali i brojni privatni vrtići.

Novo pravilo, ako bude uvedeno, odnosiće se na sve.

„Mislim da je evidencija o trošenju sredstava pre svega i uvedena zbog privatnih vrtića", kaže Jakovljević.

Subvencije dobijaju i jedni i drugi.

Kada je reč o tome ko može da dovede ili dođe po dete u vrtić, roditelji na početku svake školske godine daju podatke o osobama koje mogu da dovedu ili odvedu dete.

Najavljena novina je za Sanju Jakovljević dobra stvar, ali ne očekuje da bi to moglo da se dogodi ubrzo.

„Priča se o novom sistemu, ali tek za neki naredni period. Mi u ovom trenutku nemamo aparaturu i sve što je potrebno za čekiranje."

Prva testiranja su planirana za septembar, a sistem bi trebalo da počne da radi najkasnije do kraja 2019. godine, najavljuju za BBC iz Gradske službe Kragujevca.

Foto: Zoran Petrović/Portal PPNS
Katarina Stevanović

Izvor: Bi-Bi-Si na srpskom, 23. 7. 2019.ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar