Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta (jun 2019)

Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta (jun 2019)

Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta objavljen je najpre u „Službenom glasniku RS”, broj 63/18 od 17. avgusta 2018. godine. Stupio je na snagu 25. avgusta 2018. godine, a primenjivao se od 23. novembra 2018. godine. To je danas nevažeći akt.



PRAVILNIK 2019.

U „Sl. glasniku RS“, br. 41/2019 objavljen je Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta koji se primenjuje od 19. juna 2019. godine, osim čl. 35. čija je primena odložena do pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

Ovim pravilnikom propisuju se: bitni zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na potrebne površine i opremu za javna dečja igrališta, kao i drugi zahtevi i uslovi koji moraju biti ispunjeni pri upotrebi dečjih igrališta; sadržina deklaracije o usaglašenosti; sadržina tehničke dokumentacije; postupci za ocenjivanje usaglašenosti; zahtevi koje mora da ispuni telo za ocenjivanje usaglašenosti da bi bilo imenovano za ocenjivanje usaglašenosti; redovni i vanredni pregledi dečjih igrališta; znak usaglašenosti i označavanje usaglašenosti i zaštitna klauzula.

PRVI PRVI NA SKALI Pravilnik o bezbednosti decjih igralista - ilustracija

Pravilnik se primenjuje na sva dečja igrališta na otvorenom prostoru, uključujući i postojeća dečja igrališta koja se moraju usaglasiti sa zahtevima iz novog pravilnika, najkasnije do 23. novembra 2021. godine.

Postojeća dečja igrališta, posle postupka usaglašavanja, mogu se staviti u upotrebu nakon sprovedenog prvog pregleda u skladu sa odredbama novog pravilnika.

Na dečja igrališta postavljena na privatnoj imovini koja nisu namenjena javnoj upotrebi, odredbe ovog pravilnika se ne primenjuju.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta („Službeni glasnik RS”, broj 63/18).



NOVINE

Razlozi za donošenje novog pravilnika

  • Iskustvo iz prakse
  • Održano je gotovo 20 seminara i "in-house" treninga
  • Predlozi i sugestijezainteresovanih strana

Koje novine Pravilnik iz juna 2019. donosi?

  • Definisane su jasne obaveze odgovornog lica za postavljanje igrališta
  • Unapređene su odredbe u vezi sa ocenjivanjem usaglašenost
  • Unapređene su odredbe u vezi sa imenovanjem tela za ocenjivanje usaglašenosti
  • Preciznije je definisana deklaracija o usaglašenosti za opremu i površine za ublažavnje udara
  • Dodata je nova deklaracija o usaglašenosti za kompletno dečje igralište
  • Znak usaglašenosti za celo igralište

Stavljanje na tržište i/ili upotrebu

  • Dečje igralište mora da ispuni bitne zahteve za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na projektovanjei postavljanjedečjih igrališta, kao i oprema i površine za ublažavanje udara za dečja igrališta iz ovog pravilnika.
  • Lice odgovorno za postavljanjedečjeg igrališta i proizvođač opreme i površine za ublažavanje udara za dečja igrališta, odnosno njegov zastupnik, obezbeđuju i preduzimaju odgovarajuće mereda dečja igrališta odnosno oprema i površine za ublažavanje udara koje se stavljaju na tržište Republike Srbije, ispunjavaju zahteve iz ovog pravilnika.


TRENING

Šta sa postojećim dečjim igralištima?

Dečja igrališta ne moraju da postoje, ali moraju biti bezbedna za našu decu!

PRVI PRVI NA SKALI Pravilnik o bezbednosti decjih igralista - posveceno cerkici Sasi

Zoran Bakić, predsednik Posebne radne grupe za izradu Pravilnika - Sektor za kvalitet i bezbednost proizvoda, Ministarstvo privrede RS

Decembar, 2018. godine


Izor: Ministarstvo privrede RS


PREPORUKA PPNS




ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html