Preko 58.000 novoobolelih osoba od maligniteta u Srbiji

Preko 58.000 novoobolelih osoba od maligniteta u Srbiji

Na osnovu nezvaničnih podataka sa platforme Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema Republike Srbije (ZISS), samo u 2019. godini 58.000 je novoobolelih osoba od maligniteta u Srbiji. Prema zvaničnim podacima sa BATUT-a, 2015. godine ovaj broj iznosio je 38000, iznela je podatke profesor i neurohirurg Danica Grujičić na današnjem Prvom srpskom lekarskom kongresu u Kosovskoj Mitrovici o posledicama NATO bombardovanja. Neophodno je da svi shvate da samo vladina komisija za ispitivanje posledica bombardovanja NATO-a 1999, (Koordinaciono telo), ima snage da nešto uradi i mora biti sastavljena isključivo od stručnih ljudi, isključivo od naučnika, smatra ona.

„Na žalost izostala je ona reakcija države koju smo mi očekivali, a to je Koordinaciono telo koje je bilo planirano od naučnika iz svih delova Srbije“, rekla je Grujičić.

Profesor Grujičić istakla je da je izostala reakcija koju su naučnici očekivali kada je pre dve i po godine grupa srpskih lekara, hemičara i fizičara, pokrenula inicijativu da se posle dve decenije zvanično i naučno utvrde prave posledice bombardovanja NATO-a, uprkos tome što je prošle godine formirana i komisija u skupštini Srbije.

FOTO: Danica Grujičić/ KoSSev

Foto: Danica Grujičić/ KoSSev

Dobro je da barem ima skupštinske komisije, ali mora apsolutno bez politike

„Na žalost iz nekog razloga ne postoji zaključak vlade i naše koordinaciono telo četiri ministarstva ne postoji. Kad već mi ne postojimo, dobro je da barem postoji parlamentarna komisija i da se barem ona ovim bavi, ali cela ova priča mora da bude apsolutno oslobođena politike i bilo kakvih oblika tužbe. Ona mora biti naučno osnovana, jer je to jedini način kojim mi možemo dokazati šta su nam uradili. A svašta su nam uradili“, kazala je Grujičić.

Prof. Grujičić u K. Mitrovici o neophodnosti vladine stručne komisije za posledice bombardovanja

Stopa maligniteta upadljivo je povećana, posebno kod dece.

„Javljaju se tumori koji su ranije bili rezervisani samo za starije populacije – kod dece. Deca nam više obolevaju. Čak i tumori koji imaju povoljnu genetsku strukturu, ponašaju se potpuno neočekivano i vi više ne možete ništa predvideti. Broj pacijenata je sve veći, zakrčenost onkoloških institucija sve veća. Registar za rak Batuta donekle vrši svoj posao. Međutim, mi smo došli do nekih podataka preko ovog programa IZIS, gde vi sada na osnovu samo jednog priključka na dugme, možete da vidite sasvim jasno koliko je novih“, objasnila je Grujičić.

Ona je ipak istakla da „nije cela Srbija zagađena“, te da se moraju tačno utvrditi ti delovi, sačuvati i zaštititi oni koji jesu.

Na žalost izostala je ona reakcija države koju smo mi očekivali, a to je Koordinaciono telo koje bilo planirano od naučnika iz svih delova Srbije, u koji je trebalo uključiti univerzitete, uključujući i univerzitet u Kosovskoj Mitrovici telo koje je trebalo da omogući da mladi ljudi doktoriraju na ovoj temi, da svoje radove publikuju u časopisima. I kada vi imate na jednu temu iz više oblasti 50 časopisa u kojima će se objaviti vaš rad, onda vi imate dokaz šta su nam uradili 1999. godine.

Danica Grujičić o posledicama NATO bombardovanja na Prvom lekarskom kongresu u Kosovskoj Mitrovici

Aleksandar Ćorac: Sramota za struku da 20 godina nema odgovora

Foto: Aleksandar Ćorac/KoSSev

Foto: Aleksandar Ćorac/KoSSev

„Samo oni koji nemaju dobre namere kažu posledica nema. Ako smo dozvolili da posle 20 godina postavljamo pitanje na koje je davno trebalo da damo odgovore, sama struka treba da se stidi što nije dala odgovor za ono što prima platu“, rečima profesora Aleksandra Ćorca sa katedre za preventivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, otvoren je jutros kongres srpskih doktora sa medicinskih fakulteta i naučnih institucija i komisija za utvrđivanje posledica bombardovanja na SRJ.

Podsetio je na to da je ova tema, sa druge strane eksploatisana u medijima, istovremeno dok u naučnim krugovima nije na adekvatan način obrađena.

„Mnogi kažu prošlo je mnogo godina. Hajde da vidimo postoje li načini da dokažemo to prisustvo?“ – rekao je Ćorac.

Dr Jagoš Raičević: Moguće i naša obaveza je da utvrdimo stepen zagađenja da svojim potomcima ne ostavljamo ekološka zagađenja

„Moguće je proceniti koliko je ekološko zagađenje nastalo nakon NATO bombardovanja 1999. Moguće je utvrditi potencijalno uzročno-posledične veze između zagađenog okruženja i novosnastalog kancera. Moguće je da još uvek postoje delovi eko-sistema koji zahtevaju ponovnu remedijaciju. Naša obaveza je da svojim potomcima ne ostavljamo ekološka zagađenja koja možemo da rešimo“, rekao je u zaključku svoje diskusije Dr Jagoš Raičević, sa nuklearnog instituta Vinča.

FOTO: Dr Jagoš Raičević/KoSSev

Foto: Dr Jagoš Raičević/KoSSev

Takođe je uveren da će države NATO-a vršiti pritisak na Srbiju da učini napore kako bi sprečila dalje posledice bombardovanja.

Po njegovoj oceni moguće je i da u Srbiji „neko ne želi da se ispitaju problemi zaostalih zagađenja i da vrši pritisak na donosioce odluka da se istraživanja što više odlažu i na kraju prekinu“.

Komisija

„Komisija za istraživanje posledica NATO bombardovanja“ formirana je prošle godine, ali ona još uvek nije započela sa radom a ni predlog nije predat vladi, koja je na osnovu toga trebalo da donese zaključak.

Danas je izlagao i predsednik Komisije dr Darko Laketić upravo na temu „Učestalost malignih oboljenja kod generacije dece rođenih nakon 1999. godine“.

„Skupština je zakonodavno telo, laičko telo za bavljenje temom naučnog utvrđivanja posledica bombardovanja“, u diskusiji je rekao i lekar iz Beograda, Paja Momčilov. Podržao je isključivo naučni pristup ovoj temi i po sopstvenom priznanju, sam se leči od leukemije.

Na kongresu u Kosovskoj Mitrovici učestvuju poznati srpski lekari, fizičari za nuklearnu medicinu i hemičari, među kojima su, pored Grujičić i Raičevića, i Goran Belović, kao i profesor sa Berklija, Jasmina Vujić, a preko elektronskog video uključenja govorio je i general Slobodan Petković koji je rukovodio dekontaminacijom u delovima gde je to moglo da se sprovede.

U ovim trenucima govori prof. dr Jasmina Vujić sa Univerziteta Berkli, Kalifornija, na temu „Pregled najnovijih studija o mogućim zdravstvenim posledicama unošenja u organizam osiromašenog uranijuma i produkata njegovog raspadanja“, nakon nje i Danica Grujičić.

SNIMCI SA KONGRESA

- Samo oni koji nemaju dobre namere kažu - posledica nema.

- Ako smo dozvolili da posle 20 godina postavljamo pitanje na koje je davno trebalo da damo odgovore, a ne da postavljamo pitanje, sama struka treba da se stidi što nije dala odgovor za ono što prima platu.

Profesor Aleksandar Ćorća sa katedre za preventivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Kosovskoj MitroviciDoc. dr Darko Laketić, predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije: Učestalost malignih oboljenja kod generacije dece rođenih nakon 1999. godineGeneral Slobodan Petković, rukovodilac dekontaminacijom nakon NATO bombardovanja u delovima gde je to moglo da se sprovede

Prvi deoDrugi deoPitanja za doc. dr Laketića i generala PetkovićaDr Jagoš Raičević, JP Nuklearni objekti Srbije, VinčaProf. dr Ratko Kadović, Šumarski fakultet u Beogradu: Biomonitoring kasnih posledica ratnih dejstva - zagađenje kadmijumom na području ratnih dejstvaNaučna savetnica Milica Tomašević, Institut za fiziku iz Beograda: Primena mahovine i listova drveća u biomonitoringu zagađenosti vazduhaAleksandar Stojisavljević, saradnik profesora Dragana Manojlovića: Sadržaj uranijuma u tkivima i drugim kliničkim uzorcima srpske populacije

Prvi deoDrugi deoProf. dr Jasmina Vujić, Univerzitet Berkli u Kaliforniji: Pregled najnovijih studija o mogućim zdravstvenim posledicama unošenja u organizam osiromašenog uranijuma i produkata njegovog raspadanjaProf. dr Goran Belojević, Medicinski fakultet u Beogradu: Analiza albanskih i NATO izvora o mogućim zdravstvenim posledicama bombardovanja Kosova i Metohije

Prvi deoDrugi deoProf dr. Danica Grujičić, Medicinski fakultet u Beogradu: NATO agresija kao uzrok promene strukture oboljevanja onkoloških pacijenata u Srbiji

Prof dr. Branka Đurović, Vojnomedicinska akademija u Beogradu: Biološki efekti i zdravstvene posledice NATO agresije – istraženi segmentiProf. dr Momčilo Mirković, Medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici: Problemi sa mentalnim zdravljem stanovnika na politički-bezbednosno ugroženoj teritorijiProf. dr Slađana Đurić, Medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici: Prediktori rizičnog ponašanja u vezi sa zdravljem studenataDiskusija sa izlagačima Prvog srpskog lekarskog kongresa o posledicama bombardovanja

Izvor: KoSSev, 30. 11. 2019.


PPNS DREN: BOMBARDOVANJE 1999

NATO BOMBARDOVANJE, KAO UZROK NASTANKA EKOCIDA U REPUBLICI SRBIJI - DRAGA BATAVELJIĆ

MAPA NATO IZ 1999. - GDE JE PADAO OSIROMAŠENI URANIJUM 

  

ZAŠTO JE NATO BOMBARDOVAO SRBIJU 1999

IZVEŠTAJ SRJ - POSLEDICE NATO BOMBARDOVANJA NA ŽIVOTNU SREDINU SR JUGOSLAVIJE (SAVEZNO MINISTARSTVO ZA RAZVOJ, NAUKU I ŽIVOTNU SREDINU)


POSLEDICE NATO AGRESIJE NA SAVEZNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU - PROF. DR LJUBO PEJANOVIĆ
STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari