Veličković: To je bila prilika da oni koji su nas bomdardovali vide sav užas koji je njihov pohod ostavio

Veličković: To je bila prilika da oni koji su nas bomdardovali vide sav užas koji je njihov pohod ostavio

Skandal povodom privremenog uklanjanja izložbe "Srbija 1999 - 20 godina posle - Dok su padale bombe" u Srpskom kulturnom centru u Parizu


Da li je putujuća izložba Istorijskog muzeja Srbije sa poklon slikama Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića i muzejskom dokumentacijom o NATO agresiji na SR Jugoslaviju, čiji je međunarodni život započeo 23. marta u Srpskom kulturnom centru u Parizu, privremeno „skinuta“ da se vojni atašei država koje su bombardovale Srbiju i Crnu Goru ne bi nelagodno osećali na skupu o ovom događaju.

Službenica Srpskog kulturnog centra Nataša Pejin, zahvaljujući kojoj je ovaj skandal dospeo u javnost, direktor Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić i slikar Vladimir Veličković nemaju dileme da je reč o neočekivanom i sramnom događaju, dok direktor Centra Radoslav Lale Pavlović u izjavi za Danas tvrdi da „izložba nije skinuta i da se nalazi u prizemlju i galeriji prvog sprata Centra“.

Takođe se ne zna ni ko je odgovoran za ovo privremeno sklanjanje izložbe koja je, kako se priča, juče vraćena na mesto. Nezvanično se pominje Ambasada Srbije u Francuskoj, koja „slučaj“ prebacuje na Ministarstvo spoljnih poslova, koje do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije odgovorilo na Danasova pitanja.

O događajima u Srpskom kulturnom centru u Parizu javnost je saznala preko društvenih mreža, zahvaljujući Nataši Pejin, koja je obnarodovala da je 26. marta “ zidove galerije Kulturnog centra Srbije zatekla prazne – Izložba „Srbija 1999. – 20 godina posle – Dok su padale bombe“, Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića, bila je sklonjena, platna Biljane Vilimon urolovana, dokumentarne fotografije koje su deo izložbe takođe, dok je slika Vlade Veličkovića ostala u prizemlju galerije“.

Ona je navela da joj je Radoslav Pavlović objasnio da je zbog „prijema iz ambasade dobio nalog da se slike skinu da oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno“. Prema njenim rečima, bili su uklonjeni i katalozi izložbe.

Radoslav Pavlović naglašava da je „patriotska objava trenutno angažovane saradnice u Centru izazvala predviđene reakcije koje mu stižu preko mejlova, a u kojima je izložen pretnjama i uvredama“.

– U prizemlju Centra su legende i ogromno platno Vlade Veličkovića. Na prvom spratu se nalaze printovana platna crteža Biljane Vilimon. Ništa nije spuštano niti ima gde da se spušta. Biljanini printovi su na svim zidovima galerije i dva velika vise sa tavanice u sred galerije. Što se tiče učesnika na tribini, osim našeg vojnog atašea govorili su od Francuza pukovnik Ogar, pukovnik Rakoto direktor kancelarije za borce grada Pariza, admiral Lakaj, pukovnik Korvez, a prisutno je bilo pet oficira Ruske federacije iz vojne kancelarije u Parizu, vojni izaslanici SAD, Kipra, Grčke, Litvanije, Rumunije, Portugala, Perua, Čilea, Alžira, Argentine.. Opšti zaključak skupa je bio da je nad SRJ – Srbijom izvršena agresija i da se tako nešto više ne sme dogoditi – objašnjava Pavlović.

Pavlović je danas za televiziju Prva rekao da slike nisu uklonjene sa zida i da mu nije naređeno iz ambasade Srbije u Francuskoj da se izložba ukloni kako je to navela koordinatorka za odnose sa medijima u centru u Parizu Nataša Pejin.

Navodeći da nakon te objave Pejin dobija preteće mejlove, Pavlović je rekao da iza svega stoje nastojanja nekih da preuzmu njegovu funkciju.

Nataša Pejin, koordinator za odnose sa medijima u Centru, izjavila je juče za naš list da dok je zaposlena u Centru, ugovor joj ističe 31. marta, ne može zvanično da komentariše ono što se događa sa izložbom, ali da to nije bilo ograničenje da se oglasi preko društvenih mreža.

Ona naglašava da isticanje njenog radnog ugovora u Centru, nema nikakve veze sa informacijom koju je objavila, kako spekulišu pojedini mediji.

– Mene niko iz Centra nije obavestio o izmeštanju izložbe. Nesrećnim slučajem moju sliku dugu četiri metara nisu mogli da sklone – nisu imali gde da je stave. To što se dogodilo je apsolutno užasan gest, da se mi i ovog puta ponižavamo, zaboravljamo u znak sentimentalnosti i osećanja grupe vojnih atašea koji bi, da izložba nije sklonjena, bili u prilici da vide šta su uradili. Ovo je gest neodmerene cenzure, jer je to bila prilika da oni koji su nas bomdardovali vide sav užas koji je njihov pohod ostavio – žrtve, poginule, decu koja su stradala, porušene domove, fabrike, puteve… Pogotovo što niko nije niti će ikada odgovarati za to – kaže za Danas Vladimir Veličković.

On ističe da ne razume zašto je „povučena i diskretno prikazana dokumentacija Istorijskog muzeja, iza kog stoji država Srbija“.

– Očajan sam. Sramota me je što na neki način pripadam toj našoj rasi koja nije sposobna da obeleži na dostojanstven način događaj kakav je 20. godišnjica NATO bombardovanja – napominje Veličković.

Dušica Bojić objašnjava za Danas da je uprava ove muzejske kuće o događajima u Parizu saznala zahvaljujući Nataši Pejin i da nije bilo nikakvog zvaničnog obaveštenja iz Srpskog kulturnog centra.

– Izložba je otvorena 23. marta na opšte zadovoljstvo svih. Reč je o slikama koje su našem muzeju poklonili Biljana Vilimon i Vladimir Veličković. Ovo je krajnje neočekivan događaj. Razumela bih da je neko upao u naš Kulturni centar, odneo slike ili uradio nešto drugo. Ali, da mi sami sklonimo postavku, iza čijeg su predstavljanja po svetu, Pariz je samo polazna tačka, stala ministarstva kulture i spoljnih poslova, gotovo je neshvatljivo. Odmah smo se obratili Ministarstvu kulture i informisanja, a ono Ministarstvu spoljnih poslova, gde kažu da nemaju nikakve veze sa događajima u Parizu. U Centru treba da odgovore šta se sa izložbom događalo u ponedeljak i utorak, pošto je u sredu sve vraćeno na mesto – napominje Dušica Bojić.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da će insistirati da se utvrdi da li je iz KIC Srbije u Parizu privremeno uklonjen deo izložbe povodom 20. godišnjice početka NATO agresije i najavilo da će „u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri“ pozvati da se „adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je izložba „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe“ deo programa koji je odobrio taj resor a da je „navodno privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za odredjene zvanice, koje su 26. marta prisustvovale koktelu“.

„U slučаju dа se potvrde nаvodi o cenzuri sаdržаjа pomenute izložbe, Ministаrstvo kulture i informisаnjа pozivа dа se utvrdi odgovornost i аdekvаtno sаnkcionišu licа kojа su učestvovаlа u ugrožаvаnju slobode umetničkog izrаzа i mаnipulisаlа progrаmom odobrenim od strаne Ministаrstvа kulture i informisаnjа, u sаrаdnji sа Istorijskim muzejom Srbije“, stoji u saopštenju.

Biljana Vilimon: Unutrašnja cenzura nestručnih ljudi

– Nemam komentar na glupost. Gotovo je smešno da neko skloni izložbu na temu o kojoj se razgovara na skupu. Mi smo sami sebi najveći neprijatelji – tuđu sramotu sklanjamo od onih koji treba da se stide. Mislim da to nije došlo s vrha, političari se ne bave umetnošću, nego da je reč o nestručnim ljudima na odgovornim mestima, koji unutrašnjom cenzurom čuvaju svoje fotelje – kaže za Danas Biljana Vilimon. Ona objašnjava da je reč o Izložbi Istorijskog muzeja koja je prošle godine od 23. marta do kraja septembra bila izložena u Beogradu i na kojoj su njene slike nastale tokom NATO bombardovanja kao direktna zabeleška umetnika na događaje.

DSS traži smene

Zbog skandala sa izložbom o NATO bombardovanju SRJ DSS zatražila je juče od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da hitno razreši dužnosti direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu Radoslava Pavlovića i pokrene postupak opoziva ambasadora Srbije u Francuskoj Nataše Marić, o čemu odlučuje predsednik Republike. „Odgovorni za najnoviji skandal ne smeju da ostanu nekažnjeni“, kažu u DSS.

Jelena Tasić
Izvor: Danas 


ZABORAV JE NOVI ZLOČIN! 

GALERIJA PPNS

 


 

ARHIVA PPNS

 • Nataša Pejin: Poniženje Srbije u Srpskom kulturnom centru u Parizu - bez mene!
 • Miodrag Stojilović - Kontekst bombardovanja 1999: Bomba prva; Ljudi; Atmosfera
 • Moramo dalje (Sećanje 1999-2019)
 • Grujičić o posledicama NATO agresije: Neophodno ispitivanje lišeno svake politike
 • UNEP: Procena ekoloških žarišta - Kragujevac (Od sukoba do održivog razvoja)
 • Još nije kasno da NATO odgovara
 • ’Humanitarni rat’ - priroda, karakter, dometi i posledice
 • Ministar informisanja 1999: Agresor nas je smatrao svojim neprijateljem... Neka nas smatraju i ubuduće...
 • Tramp 1999. o bombardovanju SRJ: ...Morate da pošaljete trupe dole
 • Mapa NATO iz 1999. - gde je padao osiromašeni uranijum
 • Zaborav je novi zločin - tribina o agresiji NATO na SRJ 1999.
 • Prof. dr Danica Grujičić: NATO agresija - genocidna namera
 • Protiv članstva Srbije u NATO 84% građana
 • Grem Filips: Šta da NATO nije intervenisao 1999?
 • NATO vodi višemilionski projekat u Kragujevcu
 • Porast učestalosti malignih oboljenja kod dece - posledica NATO bombardovanja?
 • Priznata veza između uranijuma i obolevanja italijanskih vojnika
 • Henzel Stoltenbergu: Vređate srpski narod, ismevate njegove žrtve, prezirete zdrav ljudski razum!
 • Činjenice o posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma tokom NATO agresije na SRJ 1999.
 • Hronologija NATO bombardovanja SRJ
 • O posledicama NATO bombardovanja SRJ - Danica Grujičić i Jelena Milić
 • Italijanski vojnici iz misije na Kosovu žrtve osiromašenog uranijuma
 • Prof. dr Danica Grujičić u Kragujevcu: Šta se desilo 1999. godine?
 • Predavanje prof. dr Danice Grujičić u Kragujevcu
 • Politički diskurs u parolama, sloganima i grafitima protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. - Tamara Gruden, 2016.
 • U pripremi film o bombardovanju SRJ 1999.
 • Srbija-NATO: Logistička podrška i akcioni plan partnerstva
 • Predavanje ’’O osiromašenom uranijumu i još po nešto’’
 • Srbi su živi eksperiment - dr Danica Grujičić
 • Svetlana Žunić - Rani i odloženi zdravstveni efekti osiromašenog uranijuma
 • NATO plaća srpske naučnike za razvoj biogoriva
 • Upitnik RTS - Tužba protiv zemalja NATO: Srbija plaća danak uranijumu?
 • Posledice bombardovanja kragujevačke "Zastave"
 • Smrtonosna prašina - osiromašeni uranijum i posledice (DOKUMENTARAC)
 • Kragujevac 1999. - 11 puta pod bombama
 • "Medna" u toku agresije NATO
 • Monitoring radioaktivnosti životne sredine u Srbiji
 • Država da potvrdi da je NATO bombardovanje bilo genocidna radnja
 • Polinezija traži od Francuske milijardu dolara odštete za atomske probe
 • Ministarka ćutala o uranijumu
 • Osiromašeni uranijum, zaštita životne sredine i stanovništva - naša večna briga - Slobodan Petković
 • Stanje zagađenosti životne sredine u Kragujevcu kao posledica rada ’Grupe Zastava’ - Vesna Ilić
 • Sakriveni izveštaj o bombardovanju osiromašenim uranijumom
 • Vojna intervencija NATO i poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - Branko Tešanović, Saša Jović
 • Uranijumska republika Kosovo - Dejan M. Andrić
 • Pun tanjir otrova
 • NATO otrovao vode u Srbiji?
 • Pretnja iz čaše
 • Pravci kretanja polihrolovanih bifenila u vodama nakon NATO bombardovanja - doktorska disertacija Miljane Stojanović-Milosavljević
 • Osiromašeni uranijum NATO u Srbiji 1999
 • Osiromašeni uranijum kao produkt nuklerarne tehnologije
 • Uticaj agresije NATO-a na agrobiznis u SR Jugoslaviji - Miladin M. Ševarlić, Zorica Vasiljević

DETALJNIJE


PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari