Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Ekologija

05.02.2020

Akcija ’Za čist vazduh’ održana u Kragujevcu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona.html

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUU okviru akcije "Za čist vazduh" koja se održava u 20 gradova Srbije, gradjani su u centru Kragujevca danas informisani o merenju zagadjenja i zaštiti od njega.

Skup u centru Kragujevca organizovala je neformalna grupa aktivista koji žele unapredjenje kvaliteta životne sredine.

Predstavnik te grupe, poslanik Nenad Božić, novinarima je rekao da ta grupa prati aerozagadjenje i na to upozorava gradjane putem društvenih mreža.

On je rekao da se prati koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 koje su glavni zagadjivači.

"Imamo merače kvaliteta vazduha na pet mesta u gradu priključene na mrežu Air Visual. Informišemo gradjane tako što rezultate prate putem mobilnih telefona ili društvenih mreža", rekao je Božić.

Po Božićevim rečima, Kragujevac je decembra i januara samo desetak dana imao čist vazduh.

"Posebno u danima praznika u januaru, kada je bilo vrlo hladno, pa se i više se ložilo, zagadjenje je bilo ekstremno, što znači da kada ste napolju, vi se bukvalno trujete", rekao je Božić.

Tom akcijom, kako je rekao, gradjani-aktivisti žele da izvrše pritisak na gradsku i državnu vlast da bi Agencija za zaštitu životne sredine počela i u Kragujevcu da meri količine suspendovanih čestica koje su ključni zagadjivači vazduha.

"U nedostatku tog zvaničnog merenja čestica PM10 i PM 2.5 u realnom vremenu, kupili smo uredjaje i počeli sami da merimo. Hoćemo da imamo dokaze da Kragujevac nije ’vazdušna banja’ ", rekao je Božić.

Pošto se dokazi o tome prikupe i prate, rekao je da očekuje da vlast preduzme konkretne mere prema izvorima zagadjenja.

Naveo da su to individualna ložišta i predložio kažnjavanje onih pale gumu, ivericu ili preradjeno ulje.

"Tranzitni saobraćaj treba da se iseli iz centra grada i da se merama energetske efikasnosti generalno smanji potrošnja energije, posebno za grejanje", rekao je Božić.

Skupu "Za čist vazduh" nisu prisustvovali predstavnici ekoloških službi Grada Kragujevca.

Božić je ocenio da član Gradskog veća, zadužen za ekologiju, Zoran Prokić, nije ništa uradio za smanjenje zagadjenja vazduha u Kragujevcu.

"Zbog takvog doprinosa, malo ćemo se našaliti: spremamo akciju prikupljanja potpisa gradjana za njegovu kandidaturu za ovogodišnju ’Djurdjevdansku nagradu grada Kragujevca’ ", rekao je Božić.

Izvor: Beta

PRILOZI PPNS

AEROZAGAĐENJE NA PODRUČJU GRADA KRAGUJEVCA U TOKU JANUARA

15, 16, 17. i 20. 1. 2020.21. - 28. 1. 2020.Izvor: Grad Kragujevac


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar