Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu

Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu

JKP Šumadija je i ove godine obeležilo Evropski dan parkova u Kragujevcu akcijom koja je organizovana u Pivarskom parku, uz učešće dece predškolskog uzrasta iz vrtića "Neven" i članova ekološke sekcije učenika O. š. "Treći kragujevački bataljon".

U okviru akcije postavljena je klupa, kanta za sitan komunalni otpad i posađene su sadnice ukrasnih četinarskih formi čime smo dodatno uredili i oplemenili ovaj prostor.Evropski dan parkova obeležava se svakog 24. maja, počev od 1999. godine. Inicijativa je potekla od Federacije nacionalnih parkova Evrope u znak sećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Švedskoj. U Srbiji se obeležava od 2001. godine kako bi se promovisale zelene oaze koje imaju veliku ulogu u očuvanju i negovanju zdravlja svakog pojedinca.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine se promoviše pod sloganom "Parkovi buduće generacije".

Cilj obeležavanja ovog datuma je da se građanima ukaže na značaj očuvanja prirode, posebno parkova i zaštićenih područja koja pružaju brojne benefite kako u očuvanju biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, tako i dobrobiti po lokalnu zajednicu i društvo u celini. Posebno treba naglasiti neophodnost u menjanju stečenih navika pojedinaca poštujući princip - "ne ostavljaj ništa iza sebe", odnosno da odlaganjem otpada na propisan način štitimo sebe i svoju životnu sredinu, saopštilo je JKP Šumadija.Ovoj akciji prisustvovali su predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i direktor preduzeća Nemanja Dimitrijević.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari