Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.

Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) od 08. do 30. januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Ovo istraživanje započeto je davne 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

- Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo sva važna vodena staništa, beležimo i brojimo ptice, kao i stanje samih vodenih ekosistema, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: Posebnu pažnju ćemo posvetiti obilasku tokova Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave, Drine i ostalih većih reka u Srbiji.

LABUDOVI NA JEZERU BUBANJ

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obići u saradnji sa upravljačima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

Kao i ranijih godina sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa poput pijaće vode.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International. Terenski obilasci za brojanje ptica i ovaj put biće iskorišćeni za dokumentovanje i prijavljivanje različitih oblika uništavanja ptica i prirode.

LABUDOVI NA ŠUMARIČKOM JEZERU

Ukoliko ste zainteresovani da doprinesete zimskom popisu ptica, dobrodošli ste. Za pojašnjenja i detaljna uputstva pišite rukovodiocu popisa Marku Šćibanu na imejl adresu: iwc@pticesrbije.rs.

- Svako, uključujući potpune početnike, može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali terenski rad pripremili smo dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost, pojašnjava Marko Šćiban iz DZPPS.

Iako će sve aktivnosti tokom istraživanja biti na otvorenom u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije napominju da virus SARS-CoV-2 još uvek intenzivno cirkuliše na teritoriji Republike Srbije, stoga unapred mole sve učesnike da tokom trajanja akcije vode računa o poštovanju preventivnih mera u cilju smanjenja rizika nastanka i prenošenja ove infekcije. Informacije o preventivnim merama možete pronaći na stranici Covid19.rs

Potreban saradnik/ca za rad na terenu

ekologija

Obaveštavamo zaintersovane pojedince/ke da će nam u 2021. godini biti potreban jedan saradnik za terenski rad na prikupljanu podataka o stradanju ptica na dalekovodima u blizini dva Međunarodno značajna područja za ptice (IBA) na Dunavu, u okolini Požarevca i Kostolca.

Zbog dinamike rada i efikasnosti u sprovođenju aktivnosti poželjno je da kandidati/kinje stanuju u naseljenim mestima nedaleko od ovih lokacija (npr. Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište) i da poznaju karakteristike okolnog terena.

Nije potrebno da kandidati imaju prethodna znanja u oblasti zaštite prirode i ptica, ali je poželjno, i očekuje se da je u dobrom opštem fizičkom stanju. Prednost pri odabiru će imati biolozi, ekolozi, veterinari, šumari i sl.

Za dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju radnim danima od 9 do 17 časova na broju telefon 021/3023361 ili na imejl adresi: sekretar@pticesrbije.rs.

Prijavite nam se što pre, a najkasnije do 14. januara 2021. godine na email adresu: sekretar@pticesrbije.rs ili broj telefona: 021/3023361.

DRUŠTVO ZA ZAŠTITU I PROUČAVANJE PTICA SRBIJE
SAJT, FB STRANA, TVITER, INSTAGRAM, JUTJUB 


ARHIVA PPNS
LABUDOVI POUBIJANI PESTICIDIMA I KANALIZACIJOM



PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html