Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Ekologija

27.11.2019

Peticija protiv zagađena vazduha - Beograd, 30. novembar

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Prikupljanje potpisa peticije protiv zagađena vazduha započeto je u Beogradu 25. novembra, a naredno okupljanje građana je na Trgu Nikole Pašića u subotu 30. novembra od 14 časova i 30 minuta.

Kao zastupnik potpisnika peticije, dr Milica Marušić-Jablanović, naučni saradnik u Institutu za pedagoška istraživanja, prenosi poruku organizatora:

To što vazduh ne vidimo ne znači da na nas ne utiče i da mi na njega ne možemo da utičemo. Nemojte čekati da se razbolite! Hajde da se borimo za svoje zdravlje i zdravlje svoje dece!

Belgrade joins world’s most polluted cities as farmers torch fields


Objavljujemo tekst peticije u celini:

Ministarstvu za zaštitu životne sredine

Ministarstvu rudarstva i energetike
Gradskoj upravi grada Beograda

Na osnovu člana 56 i člana 74 Ustava Republike Srbije, dole potpisani građani podnose sledeću

PETICIJU

Peticija ima za cilj neodložno uvođenje mera za smanjenje zagađenja vazduha u Beogradu. Imajući u vidu poražavajuće pokazatelje o stepenu zagađenja vazduha od početa 2019. godine, kao i činjenicu da je Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da godišnje u Srbiji bude više od 5.000 preuranjenih smrti usled zagađenja vazduha, zahtevamo uvođenje sledećih mera:

Belgrade joins world’s most polluted cities as farmers torch fields

 1. Prema izveštaju Health and Environment Aliance (HEAL), termoelektrane na Balkanu proizvode i do 20 puta više sumpordioksida i 16 puta više PM-10 čestica od evropskog proseka. Stoga zahtevamo da se u TE "Nikola Tesla" pod hitno dovrši započeti projekat odsumporavnja, čija realizacija nerazumno kasni (sa 2018. rok je pomeren na 2022. godinu).
 2. Individualni sistemi za grejanje koji koriste ugalj, naftu i drvo, takođe, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, predstavljaju značajan izvor zagađenja vazduha. Neophodno je stoga cenu gasa osloboditi izuzetno visokih akciza, manipulativnih i drugih troškova, kako bi ovaj energent imao širu upotrebu za grejanje domaćinstava.
 3. S tim u vezi, neophodno je olakšati i procedure za kombinovanu potrošnju i isporuku energije iz "kućnih" solarnih panela i omogućiti građanima status prozjumera.
 4. Motorna ulja se često koriste za loženje, i tom prilikom emituju velike količine štetnih materija u vazduh. Propisi o strogoj kontroli količine ulja koja ulazi i izlazi iz auto-servisa se ne poštuju. Stoga zahtevamo pojačanu kontrolu upotrebe motornih ulja, omogućavanje i dosledno kažnjavanje pojedinaca koji ga koriste kao gorivo. Takođe, neophodno je organizovati efikasniju reciklažu ovog ulja. Prema navodima rafinerije Beograd samo deset posto motornog ulja se reciklira.
 5. Radi manje količine štetnih izduvnih gasova iz automobila, neophodno je pojednostaviti procedure ugradnje i atestiranja gasnih aparata na automobilima. Takođe, cenom goriva je potrebno motivisati građane da u većoj meri koriste CNG i TNG. Atesti se dobijaju na malom broju mesta, uz duga čekanja i komplikovane procedure, što je uzrokovalo da građani odustaju od korišćenja gasa i preferiraju tečna goriva.
 6. Za javni gradski prevoz nabavljati vozila koja koriste struju (autobusi, trolejbusi, tramvaji) i autobuse na gas. Obezbediti bezbednu mrežu biciklističkih staza širom grada, i obezbediti parking lokacije za bicikle.
 7. U skladu sa urbanističkim planom sprovesti ozelenjavanje gradskih površina u maksimalnoj mogućoj meri.
 8. Jedan od veoma opasnih zagađivača predstavlja spaljivanje biljnih ostataka na njivama. Zajedno sa biljnim ostacima gore i otrovne materije kojima se njive prskaju – pesticidi i herbicidi. Zahtevamo da komunalne službe strogo kotrolišu ovu pojavu i da se spaljivanje sankcioniše, kako bi se potpuno obustavilo.
 9. EPS je obavezan prema građanima da sistematski rešava značajne gubitke koje trpi elektromreža, kako ne bismo imali pojačanu proizvodnju energije koji rasipamo.
 10. Najvažnije, maksimalno koristiti različite vidove obnovljivih izvora energije – geotermalnu, energiju vetra i sunca. Kroz dalju energetsku politiku značajno povećati udeo ovih vrsta energije, do, u krajnjem ishodu svođenja upotrebe uglja na minimum.
Mere koje su predložene nastale su u konsultaciji sa univerzitetskim profesorima hemije i šumarstva.

Belgrade joins world’s most polluted cities as farmers torch fields

Foto: Rojters

Poziv prosleđuje i studentski parlament Šumarskog fakulteta.
ARHIVA PPNS

BEOGRAD SE PRIMAKAO SVETSKOM VRHU – PO ZAGAĐENOSTI VAZDUHASTRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar