Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Ekologija

20.09.2019

Pirot u Prostornom planu briše sve lokacije MHE iz Parka prirode

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html https://www.peticije.online/271270

Na konferenciji za novinare u prostorijama JP za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta, direktor Slaviša Svilarov objavio je da počinju radovi na izradi novog Prostornog plana Grada Pirota. Između ostalog, tom prilikom Svilarov je govorio o samoj dinamici izrade Plana, zakonskim okvirima i obavezama svih aktera. Na samom kraju konferencije Svilarov je objavio da će iz budućeg Prostornog plana biti izbačene sve lokacije za izgradnju minihidrocentrala na zaštićenom području Stara planina.

Važeći Prostorni plan je iz 2011. godine i od tada je bilo više primedbi za izmenu i dopunu Plana, takođe i sam Zakon o planiranju i izgradnji je više puta menjan. Iz svih navedenih razloga gradskoj Skupštne je predloženo da se krene u izradu potpuno novog Prostornog plana, što je na jednoj od sednica i usvojeno.

Pripreme za izradu Plana već su u toku i smatram da smo kadrovski i tehnički osposobljeni za izradu ovog izuzetno značajnog dokumenta. Vođa tima koji će raditi na izradi Plana je Slaviša Tošić, diplomirani prostorni planer sa licencom. Redosled aktivnosti je jasno propisan. Od pripreme katastarskih parcela, preko ranog javnog uvida, do izrade nacrta Plana i usvajanja najpre od strane Ministarstva građevine i na kraju Skupštine grada Pirota.

Ono što je prethodnih meseci izazivalo posebnu pažnju šire javnosti jeste izgradnja minihidrocentrala. S tim u vezi, stav nas kao obrađivača plana i gradske Skupštine kao naručioca je usaglašen - da iz našeg Prostornog plana ubuduće izbacimo sve lokacije za minihidrocentrale na području Stara planina. Očekujemo, takođe, s obzirom da takve najave postoje, da i nadležne institucije i ministarstava, u toku ovog periodu, i u samom Prostornom planu Stare planine, koji izrađuje država Srbija, donošenjem novih propisa i odluka, izbace ove lokacije, kako bi ova dva plana bila kompatibilna, kaže Svilarov.

Na području posebne namene Stara planina ima 43, van zaštićenog područja 15 potencijalnih lokacija za izgradnju derivacionih minihirocentrala.

Veoma brzo posle informacije da je grad Pirot odlučio da se prilikom izrade novog Prostornog plana brišu sve lokacije za MHE iz Parka prirode Stara planina reagovao je ministar Goran Trivan. Naš izvor iz ovog Ministarstva preneo nam je prvu izjavu ministra Trivana.

- U potpunosti podržavam odluku gradonačelnika Vladana Vasića da predloži da se prilikom izrade Prostornog plana uklone sve lokacije predviđene za MHE. Mislim da je primer Pirota uneo novi ambijent u rešavanju brojnih sporova i da ćemo uskoro ovu odluku iz Pirota preneti i u druge gradove gde traju nesporazumi.

Očekuje se da u narednom periodu ministar Trivan razgovara sa investitorima o eventualnoj promeni lokacije.

Verujemo da će se narednih dana oglasiti kako investitori tako i stručnjaci u ovoj oblasti.

Izvor: Grad Pirot 


PIONIRSKI PARK, 21. SEPTEMBAR (16 ČASOVA)PRILOZI PPNS

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ: SVAKA JE REKA ŽIVO BIĆE!

 

ZAROBLJAVANJE PRIRODNIH RESURSA U PRISUSTVU JAVNIH VLASTI
 
“Izgradnja malih hidroelektrana u Srbiji može se opisati kao proces zarobljavanja prirodnih resursa u korist partikularnih interesa, dok ostvarenje ciljeva javne politike izostaje, pre svega zbog odsustva odgovornosti.
 
Zanemarivanje ekoloških i društvenih aspekata je ključno.
 
Energetska tranzicija i dekarbonizacija se u Srbiji nije dogodila niti postoje pokazatelji koji govore u prilog tome da se ova transformacija energetskog sistema i društva može učekivati u narednim decenijama. Nakon deset godina od početka sprovođenja odredbi Ugovora sa Energetskom zajednicom Srbija nije uspela da poveća udeo obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji, već je udeo obnovljivih izvora u 2017. bio manji nego u 2009. kao baznoj godini.
 
Od planiranih 250 MW kapaciteta hidroelektrana snage veće od 10 MW nije izgrađena niti jedna dok je od planiranih 188 MW MHE ukupno izgrađeno 62,9MW*, odnosno 3% ukupne proizvodnje električne energije iz hidropotencijala.”
 
 


- U Briselu kažu da pažljivo prate događanja u regionu oko izgradnje i uticaja hidrolektrana malog kapaciteta. Navode da je nedavna studija o ”Regionalnoj strategiji za održivu hidroenergiju na Zapadnom Balkanu” procenila da 50 najvećih hidroelektrana u regionu Zapadnog Balkana proizvodi 95 odsto hidroenergije, a da udeo 200 malih hidroelektrana obezbeđuje tek preostalih 5 procenata.

Evropska komisija zato smatra da bi regionalni projekti na Zapadnom Balkanu trebalo da se fokusiraju na obnavljanje već postojećih velikih hidroelektrana, a da se samo u ograničenom broju slučajeva razmotre velike grinfild opcije (investiranje u potpuno novu kooji tek treba da se preuređuje, bez korišćenja postojeće infrastrukture).

...”Preteruju", smatra Ulrih Ajhelman, „jednostavno preteruju u svemu. Način kako pišu procene uticaja i razgovaraju sa lokalnim zajednicama je tako primitivan da ga je na legalnoj osnovi lako oboriti. Ti procesi se već vode u slučajevima Severne Makedonije i BiH, a SRBIJA JE SLEDEĆA NA REDU”

AJHELMAN: MHE - NAJBOLJI NAČIN ZA KORUPCIJU I PRAVLJENJE NOVCA


"Ovde se ne može govoriti o nacionalnom interesu, naprotiv, koncept izgradnje MHE fundamentalno ugrožava sistem zaštite životne sredine, očuvanje biodiverziteta i stabilnost fragilnih ekosistema brdsko-planinskih područja. Problemi koji su uočeni izgradnjom postojećih MHE zahtevaju hitno preispitivanje procedura za izdavanje dozvola, kako za planirane tako i izgrađene objekte, uz imperativ zabrane dalje gradnje u zaštićenim područjima. 

Nastavak izgradnje MHE do planiranog broja (850) doveo bi do ozbiljnih ekosistemskih poremećaja, degradacije životne sredine i bio bi indikator nesposobnosti sistema, ali i šire društvene zajednice, da sagledaju autodestruktivnost ove forme ponašanja u javnom životu. To bi, pored ostalog, značilo i uskraćivanje osnovnog ljudskog prava svakom građaninu Republike Srbije, da koristi tokom svog života i sačuva za buduća pokoljenja, jedinstvene prirodne vrednosti Srbije."

SMERNICE ZA ODRŽIVO PLANIRANJE I UPRAVLJANJE SLIVNIM PODRUČJIMA MALIH HIDROELEKTRANA U ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM DOBRIMASTRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (1)


  1. Поред сазнања да МХЕ нису потребне и да су врло штетне, ми имамо врло истрајне покушаје градње. Видљиво је да смо корумпирано друштво и да они који одлучују, због свог личног интереса, дозвољавају уништавање свих ресурса Србије. Ако више не буду могли преко МХЕ разарати Србију, смисли ће нешто друго. Зато протестну активност треба наставити док одговорни за начињену штету не добију судску забрану обављања истих и сличних функција са којих могу одлучивати и утицати на одлучивање.


  2. Odgovor na komentar:

    dokonte de penzos20.09.2019
    Поред сазнања да МХЕ нису потребне и да су врло штетне, ми имамо врло истрајне покушаје градње. Видљиво је да смо корумпирано друштво и да они који одлучују, због свог личног интереса, дозвољавају уништавање свих ресурса Србије. Ако више не буду могли преко МХЕ разарати Србију, смисли ће нешто друго. Зато протестну активност треба наставити док одговорни за начињену штету не добију судску забрану обављања истих и сличних функција са којих могу одлучивати и утицати на одлучивање.
Dodaj komentar