Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Ekologija

23.08.2019

Pomor pčela u Brazilu - uginulo 500 miliona za tri meseca

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Otkako je predsednik Bolsonaro preuzeo dužnost u januaru, Brazil je dozvolio prodaju rekordnih 290 pesticida, što je više za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a predlog zakona u Kongresu mogao bi još više da ublaži standarde.

Proizvođači novodozvoljenih supstanci, uključuju brazilske kompanije poput Cropchem i Ouro Fino, su svetski igrači Arista Lifescience, Nufarm i Adama Agricultural Solutions.

Giganti kao što su Singenta, Monsanto, BASF i Sumitomo takođe su dobili nove registracije.

SCIENE ALERT: BEES ARE DROPPING DEAD ACROSS BRAZIL, AND THE REASON IS ABSOLUTELY DEVASTATING

U BRAZILU UBIJENO 500 MILIONA PČELA ZA TRI MESECA

Samo u državi Rio Grande do Sul pronađeno ih je oko 400 miliona mrtvih. Naučnici smatraju da je do masovnog pomora došlo zbog upotrebe pesticida, za koje je dokazano da su štetni za životnu sredinu.

Pčele imaju izuzetno važnu ulogu u prehrambenom lancu i trećina hrane koju jedemo sazreva zahvaljujući oprašivanju pčela.

Poljoprivrednici su koristili pesticide koji su zabranjeni u Evropi, a koji u sebi sadrže materije poput neonikotinoida i fipronila za koje je dokazano da štete pčelama.

Evropska unija je prošlog aprila uvela gotovo potpunu zabranu korišćenja neonikotinoida. Brazil je, s druge strane, iste godine ukinuo sva ograničenja na korišćenje tih pesticida, uprkos protivljenju ekologa koji su ga nazvali "paketom otrova".

Upotreba pesticida se, prema podacima organizacije Grinpis, povećala u Brazilu u poslednje vreme, a samo u poslednje tri godine registrovano je 193 proizvoda koji sadrže hemikalije zabranjene u EU.

Foto: Getty Images
Izvor: BBC
Obrada: Portal 021PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar