Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu

Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu

Francuska je predstavila plan transformacije Jelisejskih polja u Parizu kroz projekat vredan 250 miliona evra. Projekat bi trebalo da bude realizovan do 2024, godine u kojoj će Pariz biti domaćin Olimpijskih igara.

Avenija Jelisejskih polja (Avenue des Champs-Élysées), najprestižnija i najšira avenija u Parizu, dugačka je dva kilometra i nalazi se u 8. arondismanu, u severozapadnom Parizu. Prostire se od Trga Konkord na istoku, do Trga Šarla de Gola na zapadu, gde se nalazi Trijumfalna kapija.

Gradske vlasti najavile su da će na Jelisejskim poljima biti preuređen Trg Konkord uoči Olimpijade u Parizu 2024, a da će zatim cela avenija biti pretvorena u "izvanrednu baštu".

Prema projektu, prostor za automobile će biti prepolovljen a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9 km.

Odbor Jelisejskih polja ocenio je da je odluka grada Pariza konkretizacija projekta koji je u leto 2018. godine pokrenulo to udruženje koje okuplja kulturne i ekonomske aktere čuvene pariske avenije.

Misiju o budućem izgledu avenije odbor je poverio agenciji PCA-Stream, a projekat je predstavila gradonačelnica An Idalgo u februaru 2019. godine.

U odlučivanje je bio uključen i veliki broj građana Pariza - skoro 100.000 stanovnika arondismana kojem pripadaju Jelisejska polja, uz podršku Make.org.

Projekat je aktuelan, budući da su epidemija i kriza Covid-19 stvorile veću potrebu za prirodom među urbanim stanovništvom, prenose francuski mediji koji su objavili obrazloženje projekta.

Foto: Parisfutur
Izvor: Beta, 11. 1. 2021. 

ARHIVA PPNS: SLIKOM

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS


ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari