RHMZ: Meteorološko upozorenje, 23. jun 2021.

RHMZ: Meteorološko upozorenje, 23. jun 2021.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je meteorološko upozorenje za podrušje Srbije na veoma visoku temperaturu - od srede 23. juna do petka 25. juna 2021. godine.

Maksimalna temperatura u većini mesta biće od 35 do 38°C, a u četvrtak lokalno i do 40°C. Od subote do ponedeljka (26-28. juna) sledi osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim ponovo veoma toplo.

Maksimalna temperatura u Kragujevcu narednih pet dana: sreda 38°C, četvrtak 40°C, petak 37°C, subota 30°C, nedelja 32°C.

Trenutno nema aktuelnog hidrološkog i agrometeorološkog upozorenja.

Biometeorološka prognoza za Srbiju

Sreda 23. jun 2021.

Očekuje se relativno povoljan uticaj biometeoroloških prilika na hronične bolesnike. Izvestan oprez se savetuje osobama sa oboljenjima srca. Glavobolja i osećaj malaksalosti su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se adekvatno odevanje i oprez u saobraćaju.

IZ BILTENA BIOMETEOROLOŠKE PROGNOZE ZA SRBIJU - 23. jun

  • Termički uslovi i uticaj na stanovništvo: Očekivani termički uslovi će biti znatno iznad prosečnih vrednosti za ovaj period godine.
  • Intenzitet sunčevog ultraljubičastog zračenja i saveti za preventivnu zaštitu: prognozirane maksimalne vrednosti indeksa UV zračenja su na celoj teritoriji Srbije u kategoriji veoma opasne pojave. Pri ovim uslovima ultraljubičastog zračenja potrebno je preduzeti sve mere zaštite i to: izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, zaštitne šešire, naočari i zaštitnu kremu.
  • Prisustvo alergenog polena u vazduhu: Sezona cvetanja pojedinih vrsta trava i korova je u toku. Kod osoba koje su alergične na polen mogu se javiti simptomi poput crvenih i otečenih kapaka, kijavice i umora.
  • Saveti za učesnike u saobraćaju: Pojačana koncentracija se preporučuje učesnicima u saobraćaju.

Četvrtak 24. jun 2021.

Relativno povoljne biometeorološke prilike pogodovaće hroničnim bolesnicima i osetljivim osobama. Izvestan oprez se savetuje, posebno kardiovaskularnim bolesnicima. Meteoropate mogu osetiti probleme sa snom i blagu glavobolju. Zbog očekivane vrlo visoke temperature vazduha, kao i visoke vrednosti UV indeksa neophodno je preduzeti adekvatne mere zaštite prilikom boravka na otvorenom. 

Izvor: RHMZ


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari