Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Ekologija

16.04.2020

Тečnost iz Kosovske ulice izlivena u Lepenicu 11. aprila

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona/da-li-ce-se-beskontaktni-toplomeri-koristiti-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-kragujevca.html

Nema tragova zagađenja niti promene u kvalitetu vode u reci Lepenici u koju je pre šest dana, putem kišne kanalizacije, u centru grada izlivena tečnost crvene boje, rečeno je agenciji Beta u Institutu za javno zdravlje Kragujevac (IZJZ).

Ekipe ekotoksikologije IZJZ su uzele na analizu uzorke vode iz Lepenice sa dva mesta njenog toka 12. aprila, odnosno dan posle ekološko akcidenta.

O pojavi „crvene reke“, alarmirali su građani 11. aprila objavama fotografija i snimaka na društvenim mrežama.

Šef odeljenja ekotoksikologije Jelka Ranković je danas rekla agenciji Beta da je prema zvaničnim rezultatima analize utvrđeno da je kvalitet vode u Lepenici nepromenjen, odnosno isti kao što je bio pre akcidenta.

- Očigledno je da je u pitanju bila crvena tečnost lako rastvorljiva u vodi i vrlo brzo je otišla tokom reke. Poznato je da je tečnost putem kišne kanalizacije iz Kosovske ulice izlivena u korito reke Lepenice u centru Kragujevca i to u vreme policijskog časa u subotu 11. aprila između 14 i 15 časova. Tečnost se izlivala oko 30 minuta, kazala je Ranković.

Navela je da je na osnovu svih analiza koje je obavila ekotoksikologija IZJZ utvrđeno da nema promena PH vrednosti, elektroprovodljivosti niti tragova organskih zagađivača u vodi Lepenice.

Ranković je dodala da je sa ovakvim rezultatima teško da se dokaže o kom se zagađivaču radi, ali i da istragu mogu da nastave drugi nadležni organi.

- Najverovatnije je da je neko izručio tankove sa bojom, moguće je da su to farbare ili štamparije, ali je na drugim organima da provere ko je u vreme policijskog časa imao mogućnost da izlazi, a činjenica je i da dobro poznaje mesto gde ispušta tečnost, rekla je Ranković.

Navela je da je ekotoksikologija i 13. aprila uzela uzorke vode iz Lepenice na analizu posle prijave „Vodovoda“ o pojavi bele materije u reci koja protiče kroz Kragujevac.

Ranković je kazala da su i te analize potvrdile uobičajeni kvalitet i sastav vode u Lepenici.

- Nezavisno od ovih poslednjih akcidenata, moram da kažem da prema reci Lepenici, koja nije velika, i inače imamo maćehinski odnos. Navešću samo jedan primer, mi imamo i snimke, da je kod mosta u Cvetojevcu zatrpana đubretom, rekla je Ranković.

Ona smatra da nadležni treba da istraže i ove slučajeve i pronađu ko u reku baca smeće raznog porekla.

Prema njenim rečima, poslednji ekološki akcident u vezi sa „crvenilom“ Lepenice koji se dogodio u vreme vanrednog stanja uključio je mnoge nadležne organe.

To bi, kaže, trebalo da bude i pravilo, uvek kada se uoče zagađenja najveće kragujevačke reke.

Institut za javno zdravlje će o poslednjim rezultatima analize vode u Lepenici danas obavestiti gradski krizni štab koji je i naložio nadležnim organima da preduzmu aktivnosti ka bi se utvrdile poreklo zagađenja, posledice i izvršilac.

O tome su obavešteni MUP, nadležne inspekcije i Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu.

Snimak ekrana: Udruženje Kaldrmaš
Izvor: Beta 

video-link11

Prvi Prvi na Skali

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ!

  • Podaci iz kriznih štabova republike i grada - "statistički nesklad"
  • Poslanice patrijarha i episkopa (Blic: “Možemo se mi Bogu moliti i u svome domu, u toj domaćoj crkvi”)

Povezane vesti

  • Topola: Jedno lice priminulo, novozaraženih nema
  • Knić: Nema zaraženih; počela da radi elektronska pijaca
  • Aranđelovac: Ograničeno radno vreme u maloprodajnim objektima
  • Čačak: Jedan bolesnik poslat u Kragujevac
  • Novi Pazar: Prvooboleli od korona virusa preminuo u KC u Kragujevcu
  • Kosovo i Metohija: Sedam novoobolelih, u KC Kragujevac smešteno četvoro

KOVID-19: VESTI IZ KRAGUJEVCA, 15. 4. 2020.

DAJTE KRV - SVAKODNEVNA AKCIJA (HOTEL ZELENGORA, 8- 13:00)

PONUDA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: PRAKTIČNO UPUTSTVO ZA NASTUPAJUĆE DANE (VIDEO)


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar