Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Ekologija

14.05.2020

Tretiranje krpelja krajem maja u Kragujevcu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona/da-li-ce-se-beskontaktni-toplomeri-koristiti-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-kragujevca.html

Tretiranje krpelja na teritoriji grada Kragujevca biće sprovedeno krajem maja ili početkom juna, u zavisnosti od vremenskih prilika i stanja na terenu. To je prva od tri akcije predviđene Programom sprovođenja preventivne sistematske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije za 2020. godinu, usvojenim 13. februara.

Tretiraće se ukupna površina od 135 hektara, a obuhvatiće: jezero Bubanj, Veliki park, Šumarice, Ilinu vodu, Pivarski park, kao i gradske skverove, dečja igrališta i blokovsko zelenilo u naseljima.

Garantni rok između tretmana je 28 dana, a krpelji se tretiraju preparatima sa aktivnom supstancom na bazi deltametrina ili drugom odgovarajućom.

Ovogodišnju dezinsekciju krpelja sprovodi Institut za javno zdravlje, kao najpovoljniji ponuđač sa kojim je Grad sklopio ugovor. Ova aktivnost je zakonska obaveza i u skladu je sa nadležnošću lokalne samouprave.

Navedenim Programom, dinamika suzbijanja krpelja predviđena je do avgusta, u tri navrata, ali je moguća i "po pozivu i opravdanim prijavama građana".

Faze sprovođenja Programa obavezuju izabranog izvođača da u saradnji sa nadzornim organom i organizatorom vrši monitoring i kontrolu broja populacije larvi i odraslih formi komaraca, krpelja i glodara.

Kako je portalu Prviprvinaskali.com objašnjeno u Gradskoj upravi za društvene delatnosti i poslove sa građanima, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave vrši se sistemski monitoring komaraca, ali ne i krpelja. Gradska uprava planira da kroz predlog finansijskog plana za 2021. godinu rasporedi sredstva za sistemsko sprovođenje monitoringa kompletne preventivne sistematske dezinsekcije i deratizacije.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju koji vrši monitoring krpelja u šesnaest beogradskih opština, utvrdio je na više od 20 lokacija da je 10 do 50 odsto krpelja zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest.

Podsećamo, vektorske zarazne bolesti su bolesti čiji uzročnik (bakterija, virus, rikecija, parazit) izvesno vreme, pre nego što dospe u svog domaćina, provede u vektoru (komarac, krpelj i različite druge vrste insekata). Nakon takozvanog spoljašnjeg perioda inkubacije (vreme neophodno da vektor postane zarazan), vektor prenosi uzročnika zaraznih bolesti na osetljivog domaćina (čovek, životinja) ubodom, ujedom. Inficirani vektori najčešće doživotno prenose uzročnika.

Detaljnije: PPNS/Dren/Saveti farmaceuta

BOLESTI KOJE PRENOSE KRPELJI I KOMARCI (VEKTORSKE ZARAZNE BOLESTI)

Prvi Prvi na Skali

OBAVEŠTENJE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE O MERAMA POSTUPANJA U SLUČAJU UBODA KRPELJA

Mere za građanstvo

 • izbegavanje boravka u visokoj travi na neuređenim površinama
 • korišćenje repelenata
 • korišćenje odeće sa dugim nogavicama i rukavima
 • temeljni pregled cele površine tela, a posebno toplih i vlažnih mesta sa tankom kožom nakon svakog boravka u prirodi (posebno dece)

Nakon što se primeti prisustvo krpelja u koži potrebno ga je stručno i bezbedno ukloniti (izvaditi) iz kože. Ovo treba uraditi što pre pošto, iako verovatnoća prenosa infekcije nije velika, ona raste sa povećanjem dužine boravka krpelja u koži. Krpelje bi trebalo uklanjati u zdravstvenoj ustanovi (primarna zdravstvena zaštita)

Mere u zdravstvenoj ustanovi

 • ukloniti sterilno krpelja sa kože
 • sam krpelj, kao i područje oko njega se pre uklanjanja ne čiste i naročito ne premazuju alkoholom, etrom, uljima, sapunicom i drugim sredstvima
 • zdravstveni radnik nakon pranja ruku navlači rukavice za jednokratnu upotrebu
 • uzima sterilnu pincetu
 • hvata krpelja sto je moguće bliže površini kože za glavu
 • ravnomernim i laganim povlačenjem uklanja se krpelj (okretanje, zakretanje ili cimanje krpelja u bilo koju stranu samo povećava rizik otkidanja i ostanka dela rilice ili glave u telu ozleđenog)
 • nakon uklanjanja krpelja mesto se čisti rastvorom alkohola
 • moguće je krpelja odneti na mikrobiološki pregled – rade pojedine veterinarske ustanove i neki privatnici
 • objasniti pacijentu da se u daljem toku ne daju lekovi (posebno ne antibiotici u kratkom trajanju 3-7 dana kako se često savetuje)
 • potrebno je posmatrati mesto uboda te ako se u periodu od 5-30 dana javi okruglo pečatasto crvenilo promera preko 5 cm, tada je potrebno da se pacijent javi nadležnom infektologu radi određivanja terapije
 • u slučaju da nakon mesec dana nema promena na koži, može se uraditi serološko testiranje ELISA testom na IgM i IgG antitela
 • u slučaju pozitivnog nalaza (IgM) može se dati terapija doksiciklin 2x100 mg za odrasle, ili amoksicilin za decu u trajanju od 21 dan ili se pacijent može uputiti infektologu

Uklanjanje krpelja treba da se obavlja na nivou primarne zdravstvene zaštite, kao i inicijalno praćenje pacijenata. Tek u slučaju pojave simptomatologije ili potrebe konsultacije pacijenta treba upućivati na viši nivo zdravstvene zaštite.

Posebno je potrebno obezbediti rad službe tokom noći, neradnim danima, vikendima i praznicima, pošto je tada incidenca javljanja pacijenata koji su ubodeni veća. (povratak iz prirode, izleti zbog neradnih dana...).

Foto: Kanadska enciklopedija
Izvori: Grad Kragujevac; Apoteka Kragujevac, Batut, Ministarstvo zdravlja


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar