Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Saveti fizioterapeuta

15.03.2015

Spinalna stenoza

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

Spinalni kanal se nalazi u zadnjem delu kičmenog stuba i čine ga otvori kičmenih pršljenova nanizani jedan za drugim. Otvor kičmenog pršljena (foramen vertebrale) čine telo kičmenog pršljena i luk kičmenog pršljena (arcus vertebrae). U kičmenom kanalu se nalaze kičmena moždina i korenovi spinalnih nerava. 

U normalnim uslovima, u ovom kanalu ima dovoljno prostora za ove strukture i njihovo funkcionisanje. Međutim, iz različitih razloga može doći do suženja spinalnog kanala. Iz toga proizlazi kompresija struktura koje se u njemu nalaze. Kada se on suzi do određenog stepena, pojavljuju se simptomi, u zavisnosti od toga koje su strukture ugrožene i u kojoj meri.

Spinalna stenoza može nastati u svim delovima kičmenog kanala, ali se to najčešće dešava u lumbalnom i cervikalnom delu kičmenog stuba. Stenoza u cervikalnom delu kičmenog stuba nosi veće rizike zbog toga što kroz ovaj deo kičmenog kanala prolazi kičmena moždina, a kroz lumbalni deo nervni korenovi. Međutim, ovde se misli na postojanje većeg rizika, ali nikako ne mora da znači da će klinička slika svake stenoze u cervikalnom delu biti teža od kliničke slike stenoze u lumbalnom delu, to sve zavisi od uzroka, razvoja stenoze, itd.

Spinalna stenoza po lokalizaciji u spinalnom otvoru, može biti:

 • centralna
 • lateralna
 • foraminalna

Centralna stenoza nastaje usled suženja centralnog dela spinalnog kanala - ispred kičmene moždine. Lateralna stenoza predstavlja suženje kičmenog kanala u tzv. lateralnom kanalu - između zadnjeg dela pršljenskog tela i facetnog zgloba gde prolazi koren kičmenog živca. Foraminalna stenoza nastaje u međupršljenskom otvoru (foramen intervertebrale) kroz koji spinalni živac napušta kičmenu moždinu.

Spinalna stenoza može biti urođena i stečena. Urođena spinalna stenoza podrazumeva suženje kičmenog kanala koji se postoji od rođenja, bilo da je to anatomski sužen kičmeni kanal, bilo da je to zbog urođene deformacije kičmenog stuba kao što je skolioza ili neki drugi poremećaj.

Stečena stenoza može nastati iz mnogobrojnih razloga od kojih je najčešći osteoartritis, dakle, degeneracija koja nastaje pod uticajem starosti - trošenjem zglobne hrskavice, dolazi do reakcija stvaranja novih koštanih formacija - osteofita koji sužavaju kičmeni kanal.

Isto tako, bilo koja struktura oko kičmenog kanala, kao što su ligg.flava, lig.longitudinale posterior, itd, mogu dovesti do stenoze. Uzroci takođe mogu biti spondilolisteza, diskus hernija, povrede kičmenog stuba, itd.

Simptomi će zavisiti od strukture koja je kompromitovana - na primer, mogu se javiti trnjenje, bol u kičmi, trnjenje i bol duž noge, slabost mišića, a ako je u pitanju težak stepen stenoze, može doći i do disfunkcije mokraćne bešike, creva, seksualne disfunkcije i do palog stopala.

Lečenje je kod lakših stenoza konzervativno i sa njim se uvek kreće. Pod ovim se podrazumeva fizikalna terapija, medikamentozna terapija (NSAIL, epiduralne injekcije).

Hirurško lečenje (odstranivanje delova koji sužavaju spinalni kanal, npr, osteofita i oslobađanje ugroženih struktura od kompresije, npr, flavektomija, laminoktomija, itd.) se koristi kod teškog stepena spinalne stenoze. Da li će biti uspešno ili ne, zavisi od toga koliko su nervni ili kičmena moždina već bili oštećeni pre operacije.

Isto tako, ako je u pitanju artroza kao uzrok stenoze, mogući je i povratak stenoze nakon operacija pogotovo ako se pacijent vrati lošim navikama, ne vežba, tj. ne vodi računa o odstranjivanju uzroka koji je prvobitno doveo do stenoze.

Za posetioce portala PPNS: Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje o spinalnoj stenozi ili uopšte iz oblasti fizioterapije - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom.

KORISTAN VIDEO

Napomena: na slici levo je centralna stenoza, a na slici desno ja stenoza u lateralnom kanalu. Foraminalna stenoza nije označena, ona bi bila na kraju lateralnog kanala, tj. u intervertebralnom prostoru.

Mirjana Pavlović

Ilustracija:moveforwardpt.com

Print Friendly and PDF

Komentara (4)


 1. Možete li, molim Vas, napisati nešto o hemangiomima u spinalnim kanalima. Ima ih više (na TH6, TH11, L1), ali je najviše ugrozio TH5 pršljen.


 2. Odgovor na komentar:

  Mileva Rogic20.04.2016
  Možete li, molim Vas, napisati nešto o hemangiomima u spinalnim kanalima. Ima ih više (na TH6, TH11, L1), ali je najviše ugrozio TH5 pršljen. 3. Magnetnom rezonancon dijagnostikovano mi je suzenje spinalnog kanala na 5 mm.Osjecao sam jaki bol u lumbalnom dijelu i u lijevoj nogi.Takodje iam probleme sa mokrenjem i stolicom. Prije dvije godine na jednoj klinici u Zagrebu operisan sam i ugradjeni su mi dva implantata koji su trebali izvrsiti dekompresiju nerava.Nazalost poslije operacije nijesu vidljiva neka znacajnija pobiljsanja jer stari problemi od prije operacije su i dalje prisutni. Napominjem da sam u starijoj zivotnoj dobi, imam 78 godina. Molim vas za savjet sto bih mogao poduzeti da eventualno bar malo olaksam sebi zivot. Unaprijed zahvalan za odgobor, Momo


 4. Odgovor na komentar:

  Momo Rogosic11.06.2016
  Magnetnom rezonancon dijagnostikovano mi je suzenje spinalnog kanala na 5 mm.Osjecao sam jaki bol u lumbalnom dijelu i u lijevoj nogi.Takodje iam probleme sa mokrenjem i stolicom. Prije dvije godine na jednoj klinici u Zagrebu operisan sam i ugradjeni su mi dva implantata koji su trebali izvrsiti dekompresiju nerava.Nazalost poslije operacije nijesu vidljiva neka znacajnija pobiljsanja jer stari problemi od prije operacije su i dalje prisutni. Napominjem da sam u starijoj zivotnoj dobi, imam 78 godina. Molim vas za savjet sto bih mogao poduzeti da eventualno bar malo olaksam sebi zivot. Unaprijed zahvalan za odgobor, Momo 5. Ranko Vuceljic Imam probleme izmaglice pred ocima i nejasne slike, kao i trnjenje u rukama i drugimim djelovima tijela te ponekad svrbljenje u usima a konstantno bolove u vratu koji se nekada prenose cak ka dubini glave. Snimao sam MR glave koji je uredan i vratne kicme, iz cega je ocitano niz problema. Izdvojicu dio, kako bih od Vas dobio preporuke. Ispravlj. fiz. cerv lordoza. U nivou i.v. C3 -C4 protruzija diskusa, paramedijalno i dorzolateralno obostrano sa stenozom spin. kanala na AP 9mm, i kompromitaciojom nervn. korjenova C4 obostrano.C4 i C5 dorzalnim dijelom cirkumferencije najizrazenije. Dorzolateralno desno sa lakom iritacijom nerv. korjena C5 desno, C5 i C6 najizrazenije paramedijalno, dorzolateralno i dijelom intraformalno lijevo sa konsekutivnom stenozom spin. kanala AP 7mm, i kompromitacijom nervnih korjenova C5 i C6 obostrano. Takodje i na C7... Molim za uputstvo, kako da se lijecim, odnosno oslobodim svakodnevnih problema koji proizilaze iz ovih vratnih oboljenja.


 6. Odgovor na komentar:

  Ranko22.01.2019
  Ranko Vuceljic Imam probleme izmaglice pred ocima i nejasne slike, kao i trnjenje u rukama i drugimim djelovima tijela te ponekad svrbljenje u usima a konstantno bolove u vratu koji se nekada prenose cak ka dubini glave. Snimao sam MR glave koji je uredan i vratne kicme, iz cega je ocitano niz problema. Izdvojicu dio, kako bih od Vas dobio preporuke. Ispravlj. fiz. cerv lordoza. U nivou i.v. C3 -C4 protruzija diskusa, paramedijalno i dorzolateralno obostrano sa stenozom spin. kanala na AP 9mm, i kompromitaciojom nervn. korjenova C4 obostrano.C4 i C5 dorzalnim dijelom cirkumferencije najizrazenije. Dorzolateralno desno sa lakom iritacijom nerv. korjena C5 desno, C5 i C6 najizrazenije paramedijalno, dorzolateralno i dijelom intraformalno lijevo sa konsekutivnom stenozom spin. kanala AP 7mm, i kompromitacijom nervnih korjenova C5 i C6 obostrano. Takodje i na C7... Molim za uputstvo, kako da se lijecim, odnosno oslobodim svakodnevnih problema koji proizilaze iz ovih vratnih oboljenja. 7. Ja imam takođe suženje spinalnog kanala 5mm i diskuse u lumbalnom selu ali funkcionišem uz pomoć suplemenata .Inače sam reumatolog.Pijem Colagen sa vitaminom C, vitamin D, Joint MD revolution.Preparate kupujem preko sajta iherb.comProvereno ,stižu za 10dana i puno su jeftiniji nego kod nas. Vežbam umjereno .


 8. Odgovor na komentar:

  marija07.08.2019
  Ja imam takođe suženje spinalnog kanala 5mm i diskuse u lumbalnom selu ali funkcionišem uz pomoć suplemenata .Inače sam reumatolog.Pijem Colagen sa vitaminom C, vitamin D, Joint MD revolution.Preparate kupujem preko sajta iherb.comProvereno ,stižu za 10dana i puno su jeftiniji nego kod nas. Vežbam umjereno .
Dodaj komentar