Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Saveti fizioterapeuta

27.07.2019

VF Physical: Fizikalna terapija - kineziterapija

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

Kineziterapija je oblast fizikalne terapije koja se bavi primenom pokreta u svrhe lečenja, a u cilju uspostavljanja optimalnog funkcionisanja delova i organizma u celini.

Kineziterapijske procedure spadaju u sistemska rešenja u procesu rehabilitacije i lečenja. Cilj kineziterapije je fiziološki pokret i fiziološka mišićna snaga, lečenje funkcionalnih i strukturalnih deformiteta, korekcija lošeg držanja tela i biomehanike, lečenje posledica povrede centralnog nervnog sistema (mozak i kičmena moždina), perifernih nerava, stanja posle preloma, istegnuća mišića...

U slučaju oboljenja ili povrede, pokreti su najčešće ograničeni, a mišićna snaga najčešće nedovoljna. Kineziterapijskim procedurama, medicinskim vežbanjem, povećava se obim pokreta i mišićna snaga.

Svaki pokret tela koji se u punom zdravlju podrazumeva kao deo svakodnevnog života, kada postane neizvodljiv, nepremostiv i ograničen razlaže se kineziterapijskim procedurama na osnovne segmente, pacijent ih uz pomoć terapeuta uči, tako da se tokom vremena sklapaju u složenu fizičku aktivnost.

Kineziterapija se sprovodi primenom aktivnog, aktivno potpomognutog i pasivnog pokreta.

Aktivan pokret samostalno izvodi sam pacijent po dobijenim instrukcijama od terapeuta u vezi sa trajanjem pokreta i načinu izvođenja pokreta.

Aktivno potpomognuti pokreti se izvode aktivno od strane pacijenta u meri koliko pacijent može, što je nedovoljno, najčešće zbog manjka mišićne snage ili nedovoljne amplitude pokreta (najčešće kontraktura). Da bi se pokret izveo do kraja, u punoj amplitudi, primenjuje se aktivno potpomognut pokret gde terapeut odradi ono što pacijent ne može.

Pasivan pokret u potpunosti izvodi terapeut zato što pacijent, zbog prirode bolesti ili stanja, ne može to sam da uradi.

Naredne nedelje o kineziotekpingu...

Do sledeće objave, ukoliko imate pitanje za fizioterapeuta (oblast fizioterapije, fizikalne medicine) - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS, pošaljite komentar ispod članka ili mejl na
info@vfphysical.rs. Odgovorićemo sa zadovoljstvom, u nadi da ćemo biti od koristi za vaše zdravlje.

VF PHYSICAL SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI VF Physical Dobrodosli baner 300x100
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar